Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Uniwersalne auto do transportu motocykla
Autor |
Wiadomość |
misiuto
SV Rider
Dołączył(a): 15 sie 2011, o 20:33 Posty: 338 Lokalizacja: Krk NH
Moto: SV650S 1999
|
Re: Uniwersalne auto do transportu motocykla
Kiedyś wiozłem Ducati 749 w Citroen Jumpy... Po przekątnej wszedł bez problemu.. Wersja z trzema fotelami z przodu i paką.
Pzdr, misiuto
12 paź 2014, o 12:36 |
|
|
mickonr
SV Rider
Moto: VFR 1200 F
|
Pomyśl o czymś takim jak hak holowniczy: http://www.pomel.cba.pl/hak-do-holowania-motocykla.htmDo "awaryjnego" przewozu może się nadać... Dobrze byłoby zdjąć łańcuch napędowy by nie obciążać skrzyni biegów. Minusem takiego rozwiązania jest ograniczenie prędkości oraz brak możliwości wjazdu na autostradę. Musisz mieć dodatkowe oświetlenie z tablicą rejestracyjną zamocowaną na tył motocykla. Zdecydowanie najtańsze rozwiązanie - chociaż ma sporo wad. Inną opcją jest transporter motocykla: http://allegro.pl/hit-nie-przyczepka-a- ... 21641.htmlNiestety nie każde auto się nadaje, ja mam Grand Vitarę i producent tego cuda twierdzi, że jest to za lekkie auto do przewozu motocykli... może to utrudniać prowadzenie. Najlepsze rozwiązanie to przyczepka składana: http://www.marathontrailers.eu/pl/3,pro ... hon_singleNiestety cena jak dla mnie jest "zaporowa". Sama przyczepka jest droga + dochodzą koszty rejestracji... Ewentualnie szukaj auta typu kombi z płaską podłogą po złożeniu siedzeń, np. opel astra II kombi, peugeot 307. Niektórzy motocykliści przewożą uszkodzony motocykl leżący na boku w środku samochodu, jedyne co to może "olej" wyciekać górą silnika... Jak szczelnie rozłożysz grubą folię to spoko, da radę. Niestety do zapakowania potrzebnych jest 3 silnych chłopa ) Jak dla mnie kupowanie pick-up'a czy busa by raz do roku przewieźć motocykl to głupota )) Ostatnie rozwiązanie to usługa Assistance, która umożliwia przewiezienie na autolewecie do 150 km od miejsca zdarzenia (usterki bądź, kolizji). Miejsce docelowe ustala właściciel polisy, dodatkowo właściciel może mieć transport z warsztatu do domu lub środka komunikacji, który umożliwi mu powrót do miejsca zamieszkania. Usługa kosztuje 120 zł/rok (PZU S.A.) i można holować motocykl z dwóch zdarzeń...
_________________ Bez litra nie ma zabawy...
Czyta się: Mickon®
|
13 paź 2014, o 10:29 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
Dołączył(a): 11 lip 2010, o 20:17 Posty: 2100 Lokalizacja: Chodzież
Moto: VFR 800X Crossrunner
|
No nie! Mickonr, co to za pomysły Wiem o co chodzi Pedrosowi, więc bus, tylko bus!
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa....
|
13 paź 2014, o 20:06 |
|
|
mirek
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 16:10 Posty: 943 Lokalizacja: Bydgoszcz
Moto: MT07
|
Eeee... to jest rewela! Kumpel prowadzi a Ty siadasz na taki sprzęt i sie wieziesz. Potem kumplom mówisz: Chłopaki! Ze Szczecina na kole przyleciałem!
ETZ 251 x2 1993-1996,XL600R 1996-1998,DR800 1998-2005,RF900R 2005-2007,FMX650 2007-2009,SV650S 2008-2010,SV1000N 2010-2015, XR600R 2011-2016, CMX250 2014-2015, DR 350S 2014-..., MT-07 2015-..., DR-Z 400SM 2016-...
|
13 paź 2014, o 20:12 |
|
|
Pedros
Łowca
Moto: Perła - Smerf
|
rozdupczył by się ten moto na dołach, opona co trasę do wymiany Niby bus, ale średnio wygodne mi się wydaje Jakby zrobić tak jak dla drużyny A
_________________ JEŚLI KIEDYKOLWIEK BĘDZIE CI ŹLE, BĘDZIESZ MIAŁ PROBLEM, BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ MOJEJ POMOCY, TO PAMIĘTAJ NIE DZWOŃ DO MNIE
|
13 paź 2014, o 21:38 |
|
|
jacaaaa
SV Rider
Dołączył(a): 18 mar 2012, o 13:14 Posty: 1101 Lokalizacja: Rawicz WLKP
Moto: DM620dark
|
Ja obecnie śmigam Navarą i szczerze mogę polecić. Mi generalnie auto służy głównie w pracy i dlatego taki wybór, ale spokojnie przewieziesz moto no i przyczepkę też podepniesz. Co ważne nawet z przyczepką i załadowaną paką niewiele gorzej się jeździ. Szczerze polecam. A wariantów montaży jest wiele. Albo uchwyt na koło i siatka z tyłu. Albo spinanie pasami do uchwytów które są w burtach. W zależności od wielkości kabiny i długości paki. Albo otwierasz klapę albo możesz jechać z zamkniętą. A do wtoczenia sprzęta niewielki najazd i spokojnie samemu go wkulasz Przykładowo, komar mieści się idealnie na ukos A tak to wygląda przy większych gabarytach moto :
_________________ www.zielonapracownia.eu
|
13 paź 2014, o 21:47 |
|
|
Pedros
Łowca
|
Jak pisałem w pierwszym poście miałem l200 woziłem na pace - ładowanie moto tam to tragedia. A z przyczepą źle mi się jeździło powyżej 120 hałas telepanie (nawet przy dwóosiowej).
_________________ JEŚLI KIEDYKOLWIEK BĘDZIE CI ŹLE, BĘDZIESZ MIAŁ PROBLEM, BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ MOJEJ POMOCY, TO PAMIĘTAJ NIE DZWOŃ DO MNIE
|
14 paź 2014, o 00:15 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
|
Pomyśl też o tym, że bus w trasie może służyć też jako noclegownia Pojeździsz współczesnym busem to zmienisz zdanie. Ja osobiście lubię przestrzeń i to, że mogę zabrać moto ze sobą do pracy, a bus jest jednak najwygodniejszym rozwiązaniem.
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa....
|
14 paź 2014, o 00:21 |
|
|
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
Re: Odp: Uniwersalne auto do transportu motocykla
Trzeba było podpiąć przyczepkę w normalnym stanie. Na autostradzie na Gymkhanę jechałem Forkiem 160z dwoma moto na przyczepce i było stabilnie, busem MCSu ganialiśmy po 150 do Radomia też bez problemu.. Może przyczepkę masz do remontu?
14 paź 2014, o 07:22 |
|
|
mickonr
SV Rider
|
Pomysł jak pomysł )) Jeśli komuś moto psuje się średnio raz w tygodniu, a nie ma busa czy półciężarówki to hak do holowania motocykli nie jest, aż tak głupim rozwiązaniem... Zresztą, czy opona bardziej się zedrze podczas holowania niż normalnej jazdy?! Hmm... może zużycie będzie 2x większe, ale dystans też nie będzie duży, bo nikt nie zrobi sobie wycieczki dookoła Polski z takim patentem Producent haka twierdzi, że kupują głownie właściciele crossów do dojazdów na tor czy pod las, ale dla motocykli do "awaryjnego" holowania też się nadaje Raz na jakiś czas można tak sobie AWARYJNIE podholować Moim zdaniem najtańszy pomysł i najmniej miejsca zajmuje oraz pasuje do KAŻDEGO samochodu. Kupowanie samochodu po to by przewieźć motocykl dwa razy do roku to pomysł dość "drogi" ;] ale kto bogatemu zabroni ) Pomoc drogowa kosztuje około 100zł za ładowanie, a potem 2 zł/1 km ;] Ciekaw jestem ile z osób dyskutujących tutaj zmieniło sobie samochód tylko po to żeby raz na jakiś czas przewieźć motocykl. Myślę, że najgłośniej szczekają Ci którzy żebrzą i pożyczają przyczepki kolegów (za flaszkę) lub z drążą ręką płacą ciężkie pieniądze za wypożyczenie ))Osobiście pomagałem wkładać CBR 600 po glebie do bagażnika Peugeot'a 307 szkoda, że nie zrobiłem sobie "samojebki" może uwierzylibyście mi, że niektórzy wolą zafajdać sobie auto niż wydać kasę na holowanie... Czy w Polsce nie ma ograniczenia prędkości dla zespołu pojazdów do 80 km/h?! Moim zdaniem jest, więc przekraczałeś prędkość o 40 km/h. Daj namiary załatwię Ci mandat Ręce opadają... A tak się kończy szybka jazda z przyczepą: http://youtu.be/Y1jzEPk3Z8gwiem, że niektóre przepisy w Polsce są durne, ale nie bez powodu ograniczenie ktoś wprowadził ;] Akurat przepis o holowaniu ma chronić między innymi nasz dobytek przed uszkodzeniem - ale kto bogatemu zabroni "zapierdzialać" ) Ciekawe jak wygląda motocykl po takim "dachowaniu"? ) Moim zdaniem kompromisem jest opcja wykupienia ASSISTANCE (koszt 120 zł/rok) holowanie 2x do roku, pierwsze 150 km za darmo, a powyżej kosztuje 2 zł za 1 km... Jak komuś się często psuje to taniej będzie kupić coś mniej awaryjnego )Do transportu motocykla przy kupnie to zawsze można pociągnąć przyczepę, wynająć przyczepę lub busa... Jak są pieniążki to są i możliwości
|
14 paź 2014, o 08:03 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
|
Ja mam taką rampę: http://www.atm-motocykle.pl/product-pol ... 300kg.htmli nie mam żadnego problemu z ładowaniem i rozładowywaniem moto - sam, bez pomocy to robię, a moje moto troszkę waży. Na pace mam przykręcany stojak od kolegi morfi609: mocuje pasami i w drogę...mogę zatrzymać się wszędzie i na każdym parkingu - nie ciągnę za dupą przeszkadzajki L200 o ile się nie mylę ma wysoko krawędź załadowczą, no i jest mocno ciężarowym busem - masz złe doświadczenia
|
14 paź 2014, o 08:05 |
|
|
mickonr
SV Rider
|
VFR 1200 samemu wpakować na pakę półciężarówki to nie jest "lekka" sprawa ;] jak dla mnie zasługujesz szacunek. Łatwiej do busa, bo niższy próg... Jak ktoś posiada pick-upa albo busa to faktycznie ta dyskusja może irytować, ale gro ludzi posiada osobówki, a tutaj przewiezienie motocykla już troszkę kłopotu robi w szczególności, że każdy kombinuje by było jak najtaniej ))
|
14 paź 2014, o 08:56 |
|
|
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
Pytanie retoryczne, jeździłeś kiedyś z przyczepą/lawetą czy znasz temat tylko z filmików na youtube? A co do wypadku Muska to było na ten temat wielokrotnie, jechał zgodnie z przepisami, tylko źle załadował auto na lawetę za słabo dociążając hak, dlatego nim woziło i tak się skończyło mimo niezbyt dużej prędkości.
14 paź 2014, o 09:05 |
|
|
mickonr
SV Rider
|
Pytanie retoryczne, ale pozwolisz, że odpowiem Tak jeździłem i to nie raz ) niestety nigdy nie przewoziłem samochodu... <750 Przewoził nie raz, a popełnił błąd... Niech to będzie przestrogą dla tych, którzy myślą, że jak mają hak w aucie i lawetę to już wszystko mogą bezmyślnie wozić. Szkoda auta...
|
14 paź 2014, o 09:21 |
|
|
Pedros
Łowca
|
przepisy, przepisy nie zmieniajcie tematu aniołki drogowe Co do l200 jakby to było niższe... jeszcze by uszło. duży bus pakowanie jest bez problemu samemu, van... można zrobić z niego fajny "dom". Po Warszawie autem na szczęście się nie muszę toczyć (póki co). Znajmy mi podrzucił temat TATA pickupa, zna ktoś, coś to cudo ?
|
14 paź 2014, o 09:23 |
|
|
Arek1
SV Rider
Dołączył(a): 21 mar 2012, o 00:41 Posty: 2924 Lokalizacja: Bezrzecze/Szczecin
Moto: Bawaria...
|
A może wydłuż po prostu rampy do ładowania L200. Będzie łatwiej. Może jeden z forumowych konstruktorów zaprojektuje specjalne, dłuższe i do tego składane najazdy z odpowiednią wytrzymałością za przysłowiowe
_________________ www.poomoc.pl
|
14 paź 2014, o 17:14 |
|
|
Pedros
Łowca
|
Nie mam go juz ogolnie bylem srednio zadowolony z tego auta. Byl na firme do pracy srednio sie nadawal w trase srednio i transport moto tez srednio.
|
14 paź 2014, o 21:49 |
|
|
Arek1
SV Rider
|
To w takim przypadku ja bym się zdecydował na przyczepkę. Chyba, że trafiłoby się coś w stylu Fiata Doblo z podwyższonym dachem, ale nie mam pojęcia, czy tam motocykl na długość wejdzie.
|
15 paź 2014, o 06:26 |
|
|
Kaban159
Piguła
Dołączył(a): 19 mar 2013, o 11:40 Posty: 1861 Lokalizacja: Chodzież (WLKP)
Moto: KAWASAKI ZX-10 R
|
Nie wejdzie
_________________ WR 400F ==> SV 650N ==> R6==> FZ1 ==> SV1000S ==> KAWASAKI ZX-10R
|
15 paź 2014, o 06:34 |
|
|
Arek1
SV Rider
|
|