Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 26 gru 2024, o 20:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
jakie czasopismo preferujecie? 
Autor Wiadomość
motocyklista

Moto: CBR F4( SV w pamieci
Post Re: jakie czasopismo preferujecie?
Kiedyś jak byłem mały to kupowali mi rodzice czasem ŚM z plakatem...eh to było coś! Czemu teraz już nie dodają plakatów?! :P

23 lut 2011, o 20:37
SV Rider

Bo teraz dzieci oklejają pokoje plakatami z Justinkiem a nie z Hondą :D

24 lut 2011, o 23:13
Zygzak Rajder

Moto: ZX10R gen 5
Mam prenumeratę roczną ŚM i muszę przyznać że po jej końcu rezygnuje. Pomimo, że w Motocyklu jest kult BMW co mnie strasznie drażni, a to przekłada się na nierzetelność każdego testu w którym BMW bierze udział (wiadomo przedruki z niemcowni), to więcej ciekawostek i szata graficzna bardziej mi klika.

25 lut 2011, o 10:38
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: H2 / RSV4 Factory
Ja też wolę szatę graficzną "Motocykla", "Świat Motocykli" jest taki szaro bury :(

mr0zd napisał(a):
Bo teraz dzieci oklejają pokoje plakatami z Justinkiem a nie z Hondą :D

Biber przecież nie żyje, został zastrzelony. :D

25 lut 2011, o 19:30
SV Rider

Moto: SV650N K6 sprzedany
Kronos napisał(a):
Mam prenumeratę roczną ŚM i muszę przyznać że po jej końcu rezygnuje. Pomimo, że w Motocyklu jest kult BMW co mnie strasznie drażni, a to przekłada się na nierzetelność każdego testu w którym BMW bierze udział (wiadomo przedruki z niemcowni), to więcej ciekawostek i szata graficzna bardziej mi klika.

To chyba "zasługa" Dziawera związanego z inter carsem, w końcu dali mu się dościgać :obity: Pamiętam jak w którymś z zeszłorocznych numerów ŚM, naczelny w swoim felietonie na ostatniej stronie wyśmiewał hamowanie dwoma palcami, redukcję z międzygazem i coś tam jeszcze. Sposób w jaki to robił i argumentacja były co najmniej durne, to był moment, kiedy przestałem traktować ŚM w jakkolwiek emocjonalnie :lipa:
Co do kultu BMW, chyba w Motocyklu było porównanie nakedów gdzie 650gs wygrał ze street triplem :hahaha:

"nie puszczone bąki unoszą się do głowy, stąd biorą się posrane pomysły"

25 lut 2011, o 21:15
Mister Apollo

Moto: Z1000
To był F800R. Najpierw rozpływali się nad angolem "jaki to on cudowny, mocny ale poręczny i łatwy do opanowania", a potem ni z gruchy "F800 wygrywa bo będzie lepszy na co dzień" :O

25 lut 2011, o 21:47
SV Rider

Moto: wdowiec
Ja swój początek zainteresowania się motocyklami rozpocząłem właśnie od Świata Motocykli. Potem doszedł Motocykl,<chciałem więcej i więcej!> ale jakoś zawsze te teksty i recenzje z Motocykla mnie w ogóle nie przekonywały, tym bardziej, jak to lasooch stwierdził, wyglądały tak jakby ktoś je naprawdę nieumiejętnie przetłumaczył z niem na pol. no i oczywiście to co wspominał Kronos, totalna dominacja BMW w porównaniach .... :mur:
Motocykl przestałem kupować po roku, ŚM po 2 latach.

Na ostatnich wakacjach pożyczyłem swój zbiór kumplowi i jakoś nie kwapi się ich oddać.. :hmm: a wiem że jest tam jeden numer w którym została opisana SV-ka jako motocykl używany więc to muszę odzyskać xd resztę może zatrzymać ale tego jednego numeru nie popuszczę ;)

P.S.
Słoniu napisał(a):

Biber przecież nie żyje, został zastrzelony. :D

Justin B. vs Nick Stokes 0:1 :D

26 lut 2011, o 04:11
SV Rider

Moto: SV 1000S
Kronos napisał(a):

Idź do kiosku po Motormanię.

26 lut 2011, o 09:29
SV Rider

Fleury29 napisał(a):
a wiem że jest tam jeden numer w którym została opisana SV-ka jako motocykl używany więc to musze odzyskać reszte może zatrzymać ale tego jednego numeru nie popuszczę

mam gdzieś ten numer (z taką srebrną eSką) chyba 2004 rok (gazety znaczy się) i mówiąc szczerze, to ten artykuł mocno przyczynił się do mojego wyboru. :]

26 lut 2011, o 15:02
SV Rider

Moto: różne
fibat napisał(a):
Fleury29 napisał(a):
a wiem że jest tam jeden numer w którym została opisana SV-ka jako motocykl używany więc to musze odzyskać reszte może zatrzymać ale tego jednego numeru nie popuszczę

mam gdzieś ten numer (z taką srebrną eSką) chyba 2004 rok (gazety znaczy się) i mówiąc szczerze, to ten artykuł mocno przyczynił się do mojego wyboru. :]

Artykuł w ŚM też mnie przekonał, że SV650S to będzie jednak lepszy wybór niż CBF600 :)

26 lut 2011, o 16:13
Zobacz profil WWW
Zygzak Rajder

Moto: ZX10R gen 5
Pamiętam też co pewnie nie jest dziwne porównanie ZZR 1400 Hayabusy i BMW R1300. We wszystkich Testach Japonia łoiła Niemców po dupskach, a w końcowej frazie padło stwierdzenie, że wygrywa BMW bo ... ma wygodniejszą pozycję za sterami a to przecież motocykle turystyczne więc BMW się najlepiej do tego nadaje.
Parsknąłem śmiechem i od tego czasu mam alergię na markę BMW.

Podobnie mnie zniechęcono kiedyś do Hondy paplaniną w stylu "Honda to Honda", ale tekstów tego typu nie słychać. Za to "Motocykl" dobija mnie i nie czytam żadnego testu w którym bierze udział motocykl BMW.

BTW Zmieniłem opony w puszce na letnie, a więc wiosna idzie :D.

26 lut 2011, o 18:08
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: MT07
fibat napisał(a):
w którymś z zeszłorocznych numerów ŚM, naczelny w swoim felietonie na ostatniej stronie wyśmiewał hamowanie dwoma palcami, redukcję z międzygazem i coś tam jeszcze. Sposób w jaki to robił i argumentacja były co najmniej durne,

O ile pamiętam, redaktor zwrócił uwagę, że niektóre elementy jazdy motocyklem np.sportowym nie sprawdzają się np. w czopkach.Przykładem była dwupalcowość czy międzygaz. Taki był sens wypowiedzi i tak to odebrałem, dlatego tez nie uważam, że durnym stwierdzeniem jest to, że dwoma palcami Elektry czy Intrudera 1500 z jedną tarczą lepiej nie zatrzymywać.
Po przeczytaniu Waszych wypowiedzi doszedłem do wniosku, że większość lubi czytać gazety, które wyłącznie się zgadzają z z Waszymi poglądami. Jeśli SV jest super- klaszczemy. Jeśli BMW jest super- gazeta do dupy. Osobiście lubię poznać wszystkie opinie. Nawet jeśli się z nimi nie zgadzam i widzę, że czasem są stronnicze to i tak można z nich coś dla siebie wyciągnąć. :)

ETZ 251 x2 1993-1996,XL600R 1996-1998,DR800 1998-2005,RF900R 2005-2007,FMX650 2007-2009,SV650S 2008-2010,SV1000N 2010-2015, XR600R 2011-2016, CMX250 2014-2015, DR 350S 2014-..., MT-07 2015-..., DR-Z 400SM 2016-...

6 mar 2011, o 12:29
rowerzysta

Moto: Yzf 600R
Fleury29 napisał(a):
a wiem że jest tam jeden numer w którym została opisana SV-ka jako motocykl używany więc to muszę odzyskać xd

Właśnie potrzebuje tego artykułu, jak by ktoś miał to będę wdzięczny :)

Pozdrawiam

6 mar 2011, o 20:38
Zobacz profil WWW
SV Rider

mirek napisał(a):
O ile pamiętam, redaktor zwrócił uwagę, że niektóre elementy jazdy motocyklem np.sportowym nie sprawdzają się np. w czopkach.Przykładem była dwupalcowość czy międzygaz.

Może znajdę ten numer gazety i wkleję artykuł, ale dam głowę, że międzygaz był ogólnie (bez podziału na motocykle) wyśmiany/zlekceważony jak i samo nazewnictwo tej czynności.
mirek napisał(a):
Po przeczytaniu Waszych wypowiedzi doszedłem do wniosku, że większość lubi czytać gazety, które wyłącznie się zgadzają z z Waszymi poglądami. Jeśli SV jest super- klaszczemy. Jeśli BMW jest super- gazeta do dupy. Osobiście lubię poznać wszystkie opinie. Nawet jeśli się z nimi nie zgadzam i widzę, że czasem są stronnicze to i tak można z nich coś dla siebie wyciągnąć.

Sęk w tym, że rzadko to są ich opinie a w tym momencie staja się dla mnie praktycznie bezużyteczne. Na dzień dzisiejszy pozostają pisma brytyjskie i MotoRmania. Jaki bowiem ma sens opinia o motocyklu, jeżeli jego test wykonał np. kierowca testowy danej marki (czyt. lutowy nr. Motocykla) :hahaha:

6 mar 2011, o 21:56
SV Rider

Moto: MT07
fibat napisał(a):
rzadko to są ich opinie

Zawsze są 'ich" opinie. I dopóki nie będziemy mieli możliwości testowania interesujących nas maszyn osobiście, (pomarzyć fajna rzecz) będziemy skazani na opinie innych. Niemców, Francuzów, Włochów... A opinie jak to opinie, są subiektywne.
fibat napisał(a):
międzygaz był ogólnie (bez podziału na motocykle) wyśmiany/zlekceważony jak i samo nazewnictwo tej czynności.

I tak to Ciebie zbulwersowało? W jednej z gazet znalazłem test Yamahy. Opisujący ją człowiek mówiąc w skrócie stwierdził, że jest do dupy bo nie nadaje się do latania na kole. Na poparcie opinii było piękne zdjęcie kolesia jadącego na gumie, masakrującego przy tym tablice z ori chlapaczem. I co, mam się obrazić na gazetę? :>
Poznawanie różnych opinii i poglądów,niekoniecznie zgodnych z naszymi, poszerza horyzonty. Tyle ode mnie w temacie, bo nie będę się bawił w rozkminki "co poeta miał na myśli". :)

ETZ 251 x2 1993-1996,XL600R 1996-1998,DR800 1998-2005,RF900R 2005-2007,FMX650 2007-2009,SV650S 2008-2010,SV1000N 2010-2015, XR600R 2011-2016, CMX250 2014-2015, DR 350S 2014-..., MT-07 2015-..., DR-Z 400SM 2016-...

7 mar 2011, o 09:05
SV Rider

mirek napisał(a):
I tak to Ciebie zbulwersowało? W jednej z gazet znalazłem test Yamahy. Opisujący ją człowiek mówiąc w skrócie stwierdził, że jest do dupy bo nie nadaje się do latania na kole. Na poparcie opinii było piękne zdjęcie kolesia jadącego na gumie, masakrującego przy tym tablice z ori chlapaczem. I co, mam się obrazić na gazetę?
Poznawanie różnych opinii i poglądów,niekoniecznie zgodnych z naszymi, poszerza horyzonty. Tyle ode mnie w temacie, bo nie będę się bawił w rozkminki "co poeta miał na myśli".

To mnie nie zbulwersowało, tylko zwyczajnie się zastanawiam po co się pisze takie głupoty.
mirek napisał(a):
Zawsze są 'ich" opinie. I dopóki nie będziemy mieli możliwości testowania interesujących nas maszyn osobiście, (pomarzyć fajna rzecz) będziemy skazani na opinie innych. Niemców, Francuzów, Włochów... A opinie jak to opinie, są subiektywne.

Zwyczajnie czy za SM czy Motocyklem stoją duże koncerny wydawnicze, gdzie wynik testu można sobie zwyczajnie kupić (szczególnie jest to widoczne w testach opon) To ile taki test może być wart? Jeżeli mam do wyboru pismo, które jest w większej bądź ogromnej mierze tylko przedrukiem innej gazety a takie, które tworzą od początku do końca "nasi", to wybieram to drugie. Nie dowiem się z niego, że Aprilla RSV4 pobiła BMW 1000RR a BMW f800 street tripla ;)

7 mar 2011, o 09:36
SV Rider

Moto: SV650n 2001
Widzisz mirek, opinia opinią, ale jeżeli w teście porównawczym na kilkadziesiąt maszyn dziennikarze na kolejnych etapach najpierw eliminują konkurencję dla "ich" modelu używając jednych kryteriów, a potem porównując finalistów używają tych samych kryteriów w odwrotną stronę, to dla mnie to już jest lipa.
Na przykład - Motocykl i ich flagowy test Alpen Masters - najpierw eliminacje według klas motocykli, a potem zwycięzcy każdej klasy są porównywani. I tak wśród motocykli sportowych wygrywa nie najlepiej się prowadzący, czy najwygodniejszy, ale ten który ma największą moc (celem tego megatestu jest wybranie najlepszego motocykla na wypad w alpy). Potem w finale supersport odpada jako pierwszy bo niewygodny, zawieszenie nie daje rady na nierównym asfalcie, a duża moc (która nomen omen nie daje się dokładnie dozować) jest w górach zupełnie niepotrzebna i bardziej przeszkadza niż pomaga. No to albo Panowie redaktorzy są tępi i nie potrafią stworzyć sensownego systemu kryteriów który dałby w finale motocykle o najwyższym potencjale do zwycięstwa, albo mają mnie za debila i prymitywnie manipulują "testem porównawczym" tak, żeby wypromować konkretny model czy markę.
I takie podejście mnie wkurza. Bo nawet jeżeli o każdym motocyklu z osobna napiszą mniej więcej prawdziwie, to robienie mnie w wała podważa zaufanie do rzetelności całej redakcji.
Żeby nie było, ze to tylko Motocykl jest zły (bo u nich niemal zawsze wygrywa BMW), ale ostatnie przedruki z włoskiej prasy w Świecie Motocykli, w których Ducati jest nie do pobicia też działają mi na nerwy.

7 mar 2011, o 10:04
SV Rider

Moto: SV 650N K3
Ja za to czytam MotoVoyagera. Co prawda wydają go co 2 miesiące, ale wtedy uda mi się go przeczytać od deski do deski :)

7 mar 2011, o 11:23
SV Rider

Moto: wdowiec
Michel napisał(a):
Fleury29 napisał(a):
a wiem że jest tam jeden numer w którym została opisana SV-ka jako motocykl używany więc to muszę odzyskać xd

Właśnie potrzebuje tego artykułu, jak by ktoś miał to będę wdzięczny :)

Pozdrawiam

Jak tylko odzyskam france to dam znać ;)

7 mar 2011, o 21:55
SV Rider

Moto: 636 '03
+1 do motormanii.
Czytam regularnie. I taka ciekawostka: Piotr Baryła - tenże od testów skuteropodobnych - na PW u mnie studiuje :)

8 mar 2011, o 13:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona