Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Autor |
Wiadomość |
Suzi Mua
SV Rider
Dołączył(a): 24 cze 2010, o 01:58 Posty: 683 Lokalizacja: Kraków
Moto: SV650S'02/'04
|
Re: Fotoradar - przygody :)
Co racja, to racja - zawsze uwierzą swojemu... a sińce w miarę szybko schodzą...
_________________ Slow down, Be aware, Take care, Survive
!!! SUZUKI SV650 & SV650S '99 to '08 - HAYNES SERVICE & REPAIR MANUAL - Download !!!
|
24 sie 2010, o 13:44 |
|
|
sztamber
motocyklista
Moto: Bandzior 1250 :)
|
Chyba przerabiane było już: art. 78 pkt 4 prawa o ruchu drogowym, na podstawie którego właściciel lub posiadacz pojazdu ma obowiązek wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie. Jeżeli tego nie zrobi (nie wie nie pamięta itd, itp.) mandat za niewskazanie do 500 zł (pewnie raczej bliżej 500 niż 100 ).
_________________ SV 650N 04
|
24 sie 2010, o 15:58 |
|
|
VjankuV
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:21 Posty: 783 Lokalizacja: Siecieborowice/Oława/Wrocław
|
Mam znajomego co się wybronił podając kilka możliwych osób, które mogły jechać samochodem ale nie jest pewny kto wtedy jechał. Powiedział, że jednym samochodem ciągle jeździ czterech jego synów, żona i bardzo często jego pracownicy. Każdego wezwali na przesłuchanie, nikt się nie przyznał, a na zdjęciu jednoznacznie nie dało się wskazać. Jak mnie łapią za coś to przyjmuje mandat ale staram się o jego jak najniższą kwotę
_________________ Suzuki SV 650 N 2000r. Janku bikes
|
24 sie 2010, o 21:42 |
|
|
KID
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 09:07 Posty: 689 Lokalizacja: Kielce
Moto: Z1000 '10
|
Kolego, chciałbym Ci przypomnieć, że raz wskazałem gdzie masz sobie w Krakowie pospawać plastiki, raz abyś przeszukał wątek a raz wyraziłem swoją opinię. Trochę czasu zastanawiałem się, jak skomentować to, co piszesz. Doszedłem do wniosku, że nie ma to sensu. Gratuluję Ci, że jesteś świetnym kierowcą. Cokolwiek nie napiszesz, możesz być pewnym, że tego nie skomentuję.
_________________ SV650S -> Z1000 '10
|
28 sie 2010, o 22:12 |
|
|
Suzi Mua
SV Rider
Dołączył(a): 24 cze 2010, o 01:58 Posty: 683 Lokalizacja: Kraków
Moto: SV650S'02/'04
|
Mnie też może trochę za bardzo poniosło, nie miałem zamiaru fochów strzelać ani się wykłócać. Po prostu odebrałem te wypowiedzi jako atak na moją osobę. Może nie potrzebnie. Szerokości na drodze.
_________________ Slow down, Be aware, Take care, Survive
!!! SUZUKI SV650 & SV650S '99 to '08 - HAYNES SERVICE & REPAIR MANUAL - Download !!!
|
30 sie 2010, o 23:30 |
|
|
pcc
motocyklista
|
Wracając do tematu fotoradarów i przerywając miłą polemikę . Ja się nie mogę powstrzymać od komentarza: Cytując ~biemwi Krdę... a nie zastanowisz się, że może te znaki stoją tam ponieważ (zaznacz sobie jakąś odpowiedź): a. za chwilę jest niebezpieczny zakręt i skrzyżowanie b. za chwilę jest przejście dla pieszych c. za chwilę jest inne niebezpieczne miejsce, w którym giną ludzie d. jest inny durny powód a jak jest fest durny to trzeba to zgłosić do zarządcy danej drogi I te znaki, tak radośnie pokazujące owe 150 k/h tam gdzie POWINIENEŚ jechać 70 pokazują no właśnie co... Ignorancję, głupotę? To jak gdzieś już pisałem - zwalniajmy nie przed fotoradarem ale przed miejscem, które powoduje, że ten fotoradar tam jest. Pewnie 'precel' jestem i w ogóle.. ale piesi też chcą czasem przejść przez jezdnię, czy inni włączyć się do ruchu. Nie chcę znów skręcać w stronę przepisowo/nieprzepisowo ale kompletnie nie trafia do mnie radość z posiadania na budziku 150 na 70 tce! Abstrahując od 'mknięcia 150' między autami w gęstym ruchu.
_________________ Chi va piano, va lontano...
|
31 sie 2010, o 00:19 |
|
|
mr0zd
SV Rider
|
Fotoradar tam stoi, a nawet dwa, bo jest z górki, dwa pasy w jedną stronę oddzielone pasem zieleni, barierki energochłonne, przejście jest, ale tam spotkać kogoś to trzeba mieć pecha, a skrzyżowanie jest, ale już na prostej ~400m z sygnalizacją. Nigdy nie słyszałem żeby ktoś w tamtym miejscu zginął, a zabawa z tym wyświetlaczem jest przednia Najlepiej jak się samochód wyprzedza przy fotoradarze a on zdjęcie robi mi i kierowcy samochodu Ciekawe co wtedy
31 sie 2010, o 00:41 |
|
|
raptor
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 00:50 Posty: 526 Lokalizacja: śląskie
|
Nic, komentarz w aucie : "patrz Halinka jaka piz.a na motorze przejechała, nawet fotoradaru nie zauważył he he ..he"
_________________ 650S K6 > DL650 AK8
|
31 sie 2010, o 19:40 |
|
|
Dono
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:59 Posty: 3102 Lokalizacja: Warta, łódzkie
Moto: różne
|
Mam takie pytanie do tych, którzy już mieli podobną sytuację. Dostałem standardowo zdjęcie ze śmietnika, na motocyklu, w plecy. Przypadek I - zgoda na przyjęcie mandatu - wszystko jasne. Przypadek II - właściciel motocykla przyjmuje mandat za niewskazanie kierującego, uwaga na dole strony "przyjęcie mandatu karnego za niewskazanie nie kończy postępowania w sprawie o ustalenie kierującego". Co to dla mnie tak naprawdę oznacza? Będą drążyć temat? Zeznania itp? Dodam, że na zdjęciu absolutnie nie widać kierującego, jedynie kawałek rękawa i nogawki, resztę zasłania pasażer. Nawet gdybym chciał po kasku rozpoznać, kto prowadził w tej chwili to nie jestem w stanie.
|
7 cze 2013, o 20:54 |
|
|
jaco1509
chef master
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 07:59 Posty: 1008 Lokalizacja: Pruszków
Moto: ntv650
|
Nic nie drążą. Jeżeli nie chce Ci się ich odwiedzać płacisz na ogół max czyli 500zł, jeśli chcesz/możesz podjechać to możesz się targować W tej ostatniej opcji przychodzi po prostu mandat za niewskazanie kierującego podczas wykroczenia (czy jakoś tak)
_________________ GG:6047566 SV650K2----> CBR 929 Y
|
7 cze 2013, o 21:46 |
|
|
Dono
SV Rider
|
No właśnie się zastanawiam, bo np. kiedyś dostałem mandat i błędnie podałem dane kierującego jako dane dziadka oczywiście przyszło drugie pismo, że osoba na zdjęciu jest to osoba bardzo młoda, a z danych wynika że prowadził 70 latek. Więc był jeden mandat właściwi a drugi za wprowadzenie w błąd Dlatego wolałbym uniknąć znów takich akcji.
|
7 cze 2013, o 22:12 |
|
|
Janek87
SV Rider
Dołączył(a): 19 sty 2013, o 13:58 Posty: 3738 Lokalizacja: Petrisvilla
Moto: X11
|
Trzeba było mówić, że dziadek dobrze się trzyma i podać ich do sądu za szkalowanie i pomówienia
_________________ SV650 => X11
|
7 cze 2013, o 22:16 |
|
|
kaCZi
SV Rider
Dołączył(a): 27 cze 2011, o 14:29 Posty: 1683 Lokalizacja: Toruń
Moto: GSXR k8
|
Miałem taką sytuację i wybrałem opcję drugą. Na tym sprawa się zakończyła
_________________ Moja czarna Perła -> GSX-R 750 K8
|
7 cze 2013, o 22:35 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
Moto: Z1000
|
Z tym mandatem za nie wskazanie jest trochę skomplikowana sprawa (w pozytywnym dla ciebie rozumieniu), okazuje się że nie można za to tak po prostu wystawić dodatkowej kary. Obadaj co i jak, można kilka groszy wyrwać
_________________ SV 650S - Błękitny Ogórek -> Z1000 - Ognista pomarańcza
|
8 cze 2013, o 01:09 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Z tego co wiem, to jechaliście w kilku. Z tego co mi inni koledzy z tego wyjazdu opowiadali, to zamienialiście się co chwilę motocyklami, żeby zobaczyć jak się jedzie sprzętem kolegi. Moim zdaniem uczciwie by było, gdybyś zgodnie z rzeczywistością wskazał kilku sprawców wykroczenia i gdybyście się wszyscy przyznali. Ale w Polsce nie można za jedno wykroczenie skazać kilku osób, gdy nie wiadomo kto zawinił, więc podejrzewam, że będzie problem z przyznaniem komuś wyróżnienia finansowego...
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
8 cze 2013, o 09:33 |
|
|
kisiel_krzychu
SV Rider
Dołączył(a): 25 lis 2012, o 20:43 Posty: 1795 Lokalizacja: kościerzyna
Moto: sv100s 2003
|
słuchaj zawsze możesz iść z tym mandatem na policje, pokazać go i o ile się nie mylę oni też ci mogą mandat wystawić na podstawie zdjęcia czy pisma . czemu tak zrobić ? 1. wplywy za mandatów od policji trafiają do skarbu państwa ( to juz wole go zasilić) a nie samorządu jak w przypadku SM/SG itp. 2. z policjantem lepiej sie dogadasz - za nie wskazanie sprawcy jest od 20 do 500 zł,
jak czytam niektore posty to piszecie że za niewskazanie po 500 zł się dostaje.... ja dostałem kwotę z mandatu bez punktów tylko dlatego że trafiłem na jakąś młodą babkę która dopiero kurs ukończyła,
lasooch dobrze gada, najrozsądniejsze wyjście żeby zakręcić i wogóle nic na dostać, ale czasami lepiej jechać i przyjąć niski mandat niż kopać się z tym.
po 180 dniach od zarejestrowania wykroczenia jest przedawnienie, też warto wiedzieć
_________________ SPRZEDAM MOJĄ SV1000s http://olx.pl/oferta/suzuki-sv-1000-s-d ... d198d58589[/color]
|
8 cze 2013, o 09:37 |
|
|
Dono
SV Rider
|
Dzięki za rady, żeby za dużo nie kombinować, to po prostu przedzwonię i poproszę o zmniejszenie kwoty za niewskazanie kierującego. Jeśli to nie przejdzie, będę musiał podać wszystkie osoby, które w tej chwili mogły kierować.
|
9 cze 2013, o 21:56 |
|
|
kaCZi
SV Rider
Dołączył(a): 27 cze 2011, o 14:29 Posty: 1683 Lokalizacja: Toruń
Moto: GSXR k8
|
mam nadzieję, że się dodzwonisz bo ja 3dni wydzwaniałem i nikt nawet nie podniósł słuchawki
_________________ Moja czarna Perła -> GSX-R 750 K8
|
10 cze 2013, o 06:43 |
|
|
Dono
SV Rider
|
Nie ma większych problemów ze zmniejszeniem kwoty za niewskazanie kierującego np. do kwoty z przypadku I (zgadzam się na przyjęcie mandatu), która zazwyczaj jest niższa. W moim przypadku, jest to ta sama kwota (najwyższa możliwa, 500zł), ale mogę spróbować z pisemną prośbą do komendanta (ponoć marne szanse na obniżenie mandatu). Chociaż zaczynam sobie przypominać, że wtedy kierował mój przyjaciel z Rosji...?
|
11 cze 2013, o 15:33 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
To jest dobra myśl... Niech szukają wiatru w polu
|