Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Autor |
Wiadomość |
parys
motocyklista
Dołączył(a): 14 sty 2012, o 13:33 Posty: 292 Lokalizacja: Poznań
Moto: SV650n k7
|
Re: Ku przestrodze.
dziękować . Ku mojemu zdziwieniu, nie mam na nadze ani jednego siniaka tudzież przetarcia ^^ a boli maxxx . Sobie rozmawiałem z kumplami, doszliśmy do wniosku, że kiedy pijesz piwo na osiedlu/ulicy zawsze na kamerce ci wjadą pałki, jeśli faktycznie ktoś potrzebuje pomocy i liczy na monitoring no to... sie przeliczy ;D
|
6 wrz 2012, o 17:52 |
|
|
lessero
motocyklista
Dołączył(a): 18 paź 2011, o 21:04 Posty: 191 Lokalizacja: Oberschlesien
Moto: SV 650N K3
|
Spokojnie - wyjdą po 3-4 dniach by rozkwitnać po tygodniu. Ja bym pojechał na prześwietlenie. Dla świętego spokoju. Jak bedziesz przypadkiem chciał jechać na szpital (na izbę przyjeć) mów, że się to stało w tym dniu co przyjedziesz (liczą dzień od 00:01 do 23:59) - poszkodowany w wyniku wypadku komunikacyjnego - wtedy muszą cię przyjać. Płaci NFZ. Jeżeli przekroczysz czas 1 doby po zdarzeniu (nie mylić 24 godziny) mają prawo spuscić cię do kolejki do poradni chirurgicznej. Oszczędzaj nogę - możesz mieć uszkodzoną, opuchniętą torebkę stawową. Pierwsza delikatna rehabilitacja po 3 tygodniach. Jak stłuczenie jest poważne - może boleć do 2 nawet 3 miesiecy. I po tym czasie odzyskasz pełna sprawność. Tak wyglada też m.in. pechowy upadek na motocyklu, rowerze, nartach. A - pocieszę cię - ból będzie się nasilał w ciągu nastepnego tygodnia. Najgorzej bedzie w nocy. Idź kup sobie coś p/bólowego, albo przepisz na rp.... a to oczywista oczywistośc Życzę zdrowia.
|
6 wrz 2012, o 20:32 |
|
|
hubi199
SV Rider
Moto: Sv 650N k3/mts1200
|
Lessero nie strasz kolegi. Wszystko zależy od zaawansowania urazu. Jeśli to tylko mięsień boli, to racja kilka dni będzięsz go mocno odczuwał. wszystkie stawy pracują jak przed wypadkiem??
A z NFZ zgadzam się. Jest jeszcze szybszy sposób na badania (tak jak to żule robią): W środku miasta udajesz, że przewróciłeś się na schodach i wzywasz pogotowie.
|
6 wrz 2012, o 20:49 |
|
|
parys
motocyklista
|
Sprawa wygląda tak: boli mnie śródstopie przy zginaniu paluchów mniej więcej na wysokości 2 palca licząc od najmniejszego. Zakres ruchów dzień po zdarzeniu był ograniczony w stawie skokowym - rozchodzone po dniu i dziś juz jest dobrze. Mięsień na zewnątrz łydki - w nocy nie moge spac na lewej stronie bo taki ból przy dotykaniu, prz chodzeniu również odczuwam ból. Ogólnie wychodzi na to, że mięśnie są mocno obite. Już nie narzekam, Infi miała znaacznie gorzej przy gojących się żebrach ;] Co do NFZ, nie jestem zwolennikiem matactw i naciągań aczkolwiek jak się zastanowilem po waszych wypowiedziach, z NFZ powinno sie wyciągac ile tylko wlezie za te ich matactwa ;D Byłem u chirurga znajomego, pomacał: "nic ci nie bedzie" ;D btw. nigdy w życiu nie wyjade bez obuwia motocyklowego - gdyby nie ono, prawdopodobnie mialbym nogę złamaną. ps. papcie kupiłem zaledwie 2 tyg temu ;]
|
7 wrz 2012, o 20:17 |
|
|
maxio
SV Rider
Dołączył(a): 5 kwi 2011, o 21:55 Posty: 424 Lokalizacja: lubelskie
Moto: TL 1000R
|
Kiedyś miałem podobny wypadek z tym ,ze najechało na mnie auto na skrzyzowaniu prostopadle ,ja nastepnie wykonałem salto i wylądowałem na szczęce kasku .Kask sie poddal ,ale moja szczęka na szczęście nie ! . Ale najciekawsze było to ,że dostałem uderzenie prosto w kość piszczelową prawej nogi i o dziwo ,kośc nie pękła ,Takze po tym wypadku mam wrażenie ,że kości też chyba sie trochę wyginają !
_________________ -------------------------------------- https://www.facebook.com/SOUNDOFEXHAUST ... page_panel
http://www.youtube.com/watch?v=UhE3OQb0kQ0
|
7 wrz 2012, o 23:44 |
|
|
parys
motocyklista
|
a Ci powiem, że się wyginają na discovery kiedyś ogladałem program jak łamali kości i sprawdzali do jakiego stopnia moga sie wygiąć bez pęknięcia ;d
|
8 wrz 2012, o 20:13 |
|
|
Marko83
motorowerzysta
Moto: Sv1000s 2003
|
I znów nie widzieli Motocyklisty bo on prosze pana miał czarny strój usłyszałem http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /120908892
|
9 wrz 2012, o 21:02 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
Dołączył(a): 11 lip 2010, o 20:17 Posty: 2100 Lokalizacja: Chodzież
Moto: VFR 800X Crossrunner
|
A ja chyba kupię sobie kałacha i będę likwidował tych co chcą mnie zlikwidować Przecież każdy dłuższy wyjazd (często te koło komina też) obfituje w "przygody"...dzisiaj piętnaście kilometrów od domu puszka zajechała mi drogę..., bo przecież on jest Panem, a na motocyklach to dawcy,,,gdzie można kupić kałacha?
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa....
|
9 wrz 2012, o 23:55 |
|
|
xtas
rowerzysta
Dołączył(a): 4 lip 2010, o 19:53 Posty: 45 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600F PC41
|
nie wiem czy to tylko mi się zdaję ale mam wrażenie że od końca wakacji ludzie w wawie jeżdżą jak poje... Przez 5 dni września miałem więcej nie bezpiecznych sytuacji niż przez połowę wakacji.
|
10 wrz 2012, o 00:00 |
|
|
B2RT
SV Rider
Dołączył(a): 23 kwi 2010, o 07:03 Posty: 697 Lokalizacja: Wrocław
Moto: SV650 2003
|
Stawiam jak zwykle na Rosję.
_________________ BMW K1200S
|
10 wrz 2012, o 07:02 |
|
|
Fikol
motocyklista
Dołączył(a): 27 lip 2011, o 16:11 Posty: 177 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV650S 2007
|
kiedyś wystarczył stadion 10lecia... teraz na Narodowym może być gorzej ...
_________________ "lepiej żałować że się coś zrobiło, niż całe życie wypominać sobie, że się czegoś nie zrobiło" - czy jakoś tak
|
10 wrz 2012, o 09:57 |
|
|
parys
motocyklista
|
ciekawe ile taki kałach kosztuje - 4 skrzynki spirytusu? ;D
|
10 wrz 2012, o 14:21 |
|
|
Infi
Masterka ognisk
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 08:44 Posty: 2260 Lokalizacja: Zakurzone zadupie k. Torunia
Moto: Yamaha TDM 850 '01
|
E? To ja pisałam coś o żebrach?? Mnie napier... wszystko około tygodnia po wypadku, potem było już w miarę ok. No ale co się dziwić jak się po rowach front-flipy a'la Pastrana robi. Teraz rehabilituję jeszcze rękę, ale ból nadal jest, zwłaszcza kiedy próbuję zacisnąć pięść. Sama złamana kość już się raczej spokojnie goi, bo jej nie czuję, ale stłuczone od uderzenia w znak kostki pomiędzy palcami a śródręczem i jedna na srodku tego palca obok najmniejszego napier... do dziś... Ta ostatnia nadal ma widoczny obrzęk. Mięśni i ścięgien jeszcze nie rozruszałam po gipsie... Więc moja rada idź do lekarza, bo nawet "tylko" stłuczenie będzie się za Tobą boleśnie ciągnąć tygodniami...
_________________ Raz motór był chory i leżał w łóżeczku. I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?" "Ach lagi mam krzywe i ogon złamany i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
|
10 wrz 2012, o 18:19 |
|
|
maxio
SV Rider
Dołączył(a): 5 kwi 2011, o 21:55 Posty: 424 Lokalizacja: lubelskie
Moto: TL 1000R
|
Odnosnie zajezdzania drogi przez puszki to uważam ,że najczęsciej puszkarze nas po prostu nie widza i po części niestety jest to nasza wina ( i nie mam na mysli tutaj tylko dużej prędkości). Moje spotrzeżenia sa takie ,że motocykliści generalnie nie staraja się byc widoczni (zakładanie ciemnych kasków,ciemne ubrania ) , a zakładadanie kamizelki odblaskowej na kombinezon czy skórzana kurtkę to juz jest chyba traktowane jako faux pas ( czyli nietaktowne ). Uwazam ,że poruszając sie motocyklem należy minimalizowac ryzyko bliskiego spotkania z puszka m.in ubierając sie w jaskrawe kolory , ja osobiście ostatnio okleiłem swoje moto we fluorenscencyjna folię , dzieki czemu moto jest juz widoczne z daleka .I miałem własnie taka sytuacje ,kiedy kierowca jadącego z przeciwka auta próbował skręcic nagle w lewo ale najprawdopodobniej mnie zauwazył w ostatniej chwili dzieki oczorzucajacym sie kolorom . Także polecam tę metode gdyż cena kamizelki odblaskowej,czy kawałak folii odblaskowej jest niewspołmierna z ewentualnymi stratami podczas jakiegos bum
_________________ -------------------------------------- https://www.facebook.com/SOUNDOFEXHAUST ... page_panel
http://www.youtube.com/watch?v=UhE3OQb0kQ0
|
10 wrz 2012, o 18:27 |
|
|
parys
motocyklista
|
A coś mi się musialo ubzdurać z tymi żebrami - my bad spokojna głowa, jestem na inspekcji pod koniec tygodnia u chirurga ps. a do dziś ani jednego siniaka ;D jestem jakiś... inny ? ;D
|
10 wrz 2012, o 18:45 |
|
|
Infi
Masterka ognisk
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 08:44 Posty: 2260 Lokalizacja: Zakurzone zadupie k. Torunia
|
Mi wylazły po kilku dniach, utrzymywały się ze wszystkimi kolorami tęczy przez jakieś 2-3 tygodnie, a teraz niestety zostały mi brzydkie cienie w miejscach gdzie były...
_________________ Raz motór był chory i leżał w łóżeczku. I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?" "Ach lagi mam krzywe i ogon złamany i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
|
10 wrz 2012, o 18:57 |
|
|
hubi199
SV Rider
|
|
12 wrz 2012, o 14:54 |
|
|
Infi
Masterka ognisk
|
Ej no, jak on to zrobił? Przecież z daleka było widać, że tamten skręca...
|
12 wrz 2012, o 14:59 |
|
|
parys
motocyklista
|
dobrze widzę tylko kask i rękawice u niego?
|
12 wrz 2012, o 15:01 |
|
|
hubi199
SV Rider
|
Tak. Komentarz autora, na oczy nie widział ridera zx. Po wypadku złamana ręka i noga.
jeśli coś poknociłem prosze o poprawe.
|
12 wrz 2012, o 15:17 |
|
|