Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 11:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Akcja serwisowa Suzuki 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: PW50, CBR600, CR125
Post Re: Akcja serwisowa Suzuki
Notturno SV napisał(a):
pm2z napisał(a):
Zgadzam się, że odbiór i dowóz jest to super sprawa.
Co do gwarancji - również OK, chociaż podobno unijne prawo każe salonom honorować gwarancję, nawet gdy kolejne przeglądy podbija nieautoryzowany serwis. Sam się dopiero co dowiedziałem.

Z tym robieniem wszystkiego poprzez komputer - nie wiedziałem. Czyli że gdzieś pod siodłem masz jakieś dziwne złącze diagnostyczne?

Zero sensu z tym prawem unijnym... jeszcze tego nie słyszałem ktoś to naprawiał bez pojęcia (przypuśćmy) a serwis po nim poprawiać na swój koszt jeżeli to gwarancja, nie sadze.

Nie mogę teraz znaleźć artykułu, chyba był na motofakty.pl ale o czym innym (o wysokich kosztach utrzymania auta, o tym prawie tylko wspominano).
Chodzi o to, że do tej pory wszelkie ASO miało zajebisty monopol przez cały okres gwarancji pojazdu. I nieźle ten monopol wykorzystuje (nadal zresztą, nie wiem jak w praktyce ze stosowalnością tego prawa unijnego), zarówno na częściach, wszelkich materiałach eksploatacyjnych jak i na robociźnie.
Wprowadzenie konkurencji w tym segmencie rynku prowadzi do urynkowienia (urealnienia) cen.

I co niby taki warsztat ma spieprzyć? Tak trudno wymienić olej, filtry, sprzęgło, zest.napędowy czy wyregulować zawory? Sporo ludzi na forum robi to samemu. A to, że ASO nie jest (nie musi) być gwarantem jakość to też prawda - wystarczy obejrzeć sobie "turbo-kamera" na tvn turbo. Jakie tak wałki ze strony ASO pokazują to aż się w pale nie mieści :bojesie:

Skoro w ASO płaci się więcej mimo iż i tam potrafią najprostsze rzeczy spierdzielić, to jaki sens ma przymus by iść tam i płacić więcej? Moim zdaniem to był bubel prawny.

Realnie patrząc - w innym serwisie zrobimy najwyżej podstawowe wymiany (klocki, filtry, płyny) i regulacje (linki, obroty, zawory), bo cała reszta to już usterki, które nie powinny mieć miejsca i to w okresie gwarancji podlega gwarancji a roboty gwarancyjne robi zakład wskazany przez producenta, czyli ASO, więc nie ma mowy o poważnych robotach poza ASO.

10 lut 2011, o 10:51
Mister Budda

Moto: VTR RIDER :D
W świecie gdzie każdy mechanik wie jak wszystko zrobić, a jak nie wie to nie rusza to takie prawo ma racje bytu, a tak trzeba czasem poprawić po kimś, bez sensu i ekonomicznego aspektu...

12 lut 2011, o 21:47
Zobacz profil WWW
Zygzak Rajder

Moto: ZX10R gen 5
Mają chyba moce przerobowe, bo przed chwilą dzwonił Jarek z Tychów (SUZI-MOTO) z ofertą akcji serwisowej dla mojej zdziry. Niestety ja od poprzedniego przeglądu zrobiłem 900 km więc nie skorzystam. Wyśle, że jak ktoś ma do nich nawet parę km to warto się na tą akcję załapać, bo sezon startuje lada dzień i w serwisach zrobi się "ciasno".

28 lut 2011, o 12:44
Zobacz profil WWW
motocyklista

Moto: KAWASAKI ZZR 1200
Z tego co się orientuje znów jest akcja w Suzuki do 15 listopada :D sam nie wiem czy nie skorzystać, bo gość mówił, że przegląd jest darmowy.

31 paź 2011, o 22:40
SV Rider

Moto: SV650S 1999
Chyba o to kaman:

http://www.suzuki-moto.pl/index.php?id= ... ews=111010

Pzdr,
misiuto

1 lis 2011, o 09:43
motocyklista

Moto: SV650S 2003
Ale tutaj nic nie piszą że jest darmowy?

1 lis 2011, o 22:23
motocyklista

Dlatego jak będę się umawiał, to dokładnie zapytam czy faktycznie jest darmowy i gdzie jest haczyk ;)

2 lis 2011, o 20:50
Klonowy orator

Moto: nima :)
pm2z napisał(a):
silver napisał(a):
pm2z napisał(a):
Wszystko to są rzeczy, które 3/4 osób na forum robi sobie samemu, a wiele osób (w tym i ja) zrobiłoby ci za zgrzewkę piwa :) No, poza podłączeniem do kompa, ale czy robili tam coś poza sprawdzeniem błędów???

Apropo, w warsztacie zawołali mi za regulacje zaworów, czyszczenie i synchro gaźników 400pln. Ktoś się podejmie za powiedzmy połowę kwoty? :P

Ta cena jest już naprawdę przyzwoita i chyba żaden warsztat nie zejdzie niżej. Regulacja zaworów to zwykle koło 200 (i w górę).

Ja tam za 3 stówy bym powalczył :->

Mnie czeka regulacja zaworów po zimie, 8 stów nie moje :> . Wszystkie płyny sobie sam wymieniam ale w resztę się nie bawię bo nie mam narzędzi ani doświadczenia ;P

Namęczyłem się wymieniając świece, musiałem ściągać chłodnice i bak aby się tam dostać z moimi kluczami :mur: :mylove:

5 lis 2011, o 06:09
motocyklista

Ja właśnie jestem po przeglądzie - nic nie zapłaciłem, i mam parę rzeczy do roboty. Z takich grubszych to mam do wymiany uszczelniacz między pompą wody a magistralą olejową, może ktoś wie o co chodzi i gdzie można kupić takie uszczelki? mam jeszcze malutki ubytek na termostacie i parę pierdół :>

5 lis 2011, o 08:10
SV Rider

Moto: SV 1000S
Spróbuj w larssonie.

6 lis 2011, o 15:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3