Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
SV turystycznie...?:) Kufry, sakwy, torby...
Autor |
Wiadomość |
rolnikov
motorowerzysta
Dołączył(a): 21 mar 2011, o 23:12 Posty: 65 Lokalizacja: Warszawa-Żoliborz
Moto: SV650SA K9
|
Re: SV turystycznie...?:) Kufry, sakwy, torby...
A możesz coś więcej napisać, albo podać link jeśli już to zrobiłeś? 1. Czy jesteś zainteresowany wyprodukowaniem jeszcze jednego (przynajmniej bo chętnych pewnie by przybywało) takiego stelaża? 2. Czy możesz wrzucić jakieś fotki? 3. Z czego i jak to wykonujesz? 4. Czy pasuje pod płytę givi M5 5. Cena ? Ok. znalazłem Twój temat na foorum południowców. Czy od pory robienia tamtych zdjęć coś się zmieniło? Może mocowanie przy setach?
_________________ SV650SA 2009 <- klik! GS500E 2001
|
30 kwi 2012, o 10:17 |
|
|
BiniuB
rowerzysta
Moto: SV650N 2007
|
Zmieniło się trochę. Góra pozostała ta sama, ale od spodu zrobiłem dwa wzmocnienia i przykręciłem to do dwóch śrub pod siedzeniem. Popołudniu pstryknę jakieś fotki to wrzucę. Nie dostałem jeszcze faktury za wycinanie wszystkiego na laserze więc ciężko mi nawet oszacować koszty surowców, ale myślę, że tak w granicach 400 - 450 PLN netto taki komplet musiałby kosztować. Prototyp robiłem własnoręcznie natomiast kolejne sztuki dałbym pracownikowi mojej żony do skopiowania - nie wiem ile by mnie skasowała - stąd margines
|
30 kwi 2012, o 12:02 |
|
|
rolnikov
motorowerzysta
|
hmm no to się to rozwiązanie nie kalkuluje bo zestaw givi stelaż + płyta kosztuje w granicach 450. Szkoda chyba trzeba będzie się zrujnować na oryginał.
|
30 kwi 2012, o 12:08 |
|
|
BiniuB
rowerzysta
|
Jak przyjdą faktury to wycenię to od serca. Ale rzeczywiście może się nie kalkulować. Zwykle hand-made wychodzi drożej niż duża seria. Policzę to dam znać.
|
30 kwi 2012, o 12:50 |
|
|
Kamyk
SV Rider
Dołączył(a): 28 lut 2011, o 23:30 Posty: 320 Lokalizacja: Berlin/Szczecin/Bydgoszcz
Moto: SV 650N K3
|
Niestety ALU kufry nie zmieściły mi się na bokach Komin na to nie pozwala. No i teraz mam zagwostke. Kupować dwa małe Kappy K40N czy dokupić drugi centralny V46 Givi i montować na bokach? Kurde mam dylemat Kamyk
|
8 maja 2012, o 12:53 |
|
|
matispy
motocyklista
Dołączył(a): 9 mar 2010, o 12:32 Posty: 215 Lokalizacja: Wrocław i okolice
|
|
24 maja 2012, o 19:28 |
|
|
rolnikov
motorowerzysta
|
Wreszcie udało mi się skompletować stelaż i kufer givi Szkoda że dopiero teraz się kapnąłem że jest mocowany do rączki pasażera którą najzwyczajniej odkręciłem i zostawiłem w garażu w domu Mam teraz inne pytanie, czy macie jakieś patenty na rączki dla pasażera aby mógł wyprostowany siedzieć oparty o kufer? Fabryczna rączka za dupą jest nieco z dupy Najlepsze byłyby gdzieś z boku (tak jak na przykład od bocznych kufrów - których niestety nie mam).
|
26 maja 2012, o 09:34 |
|
|
bilb0
motorowerzysta
Dołączył(a): 18 wrz 2011, o 12:19 Posty: 60 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV650N K6
|
A to w ogóle bezpieczne i możliwe, żeby na SV pasażer siedział wyprostowany, bez trzymania się kierowcy i baku?
|
28 maja 2012, o 10:44 |
|
|
Tolman
SV Rider
Moto: 650s
|
Moja dziewczyna jeździ wyprostowana i nie trzyma się ani mnie, ani baku. Sam się zastanawiałem czego ona się właściwie tam trzyma, ale to chyba kwestia przyzwyczajenia.
_________________ Zapraszam do odwiedzenia i polubienia mojej strony https://www.facebook.com/marcinsadowskitrenerpersonalny
|
28 maja 2012, o 14:30 |
|
|
foras1
SV Rider
Dołączył(a): 4 mar 2011, o 22:05 Posty: 800 Lokalizacja: Kraków - Nowa Huta
Moto: SV650S '00/01
|
Na twoim miejscu sprawdzałbym co jakiś czas czy rzeczywiście jeszcze za Tobą siedzi
_________________ http://www.bikepics.com/members/foras1/01sv650s/
|
28 maja 2012, o 18:02 |
|
|
Bartolini
rowerzysta
Dołączył(a): 7 sty 2012, o 20:54 Posty: 19 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV650S 2009.
|
Ja mam stelaż givi, kufer givi 55 litrowy i w drodze nad jezioro solińskie moja Pani swobodnie opierała się o kufer (bez oparcia bo to by tylko przeszkadzało) trzymając się tylko za moje biodra przy w miarę stabilnej jeździe, a przy wolnych odcinkach to nawet bez specjalnej asekuracji. Oczywiście wszystko zależy od warunków, sytuacji, zdrowego rozsądku itd. Tak wiec dodatkowe rączki wydają mi się zbędne. Przy dużych prędkościach i krętych drogach, dużym ruchu to już inna historia ale to chyba nie wymaga tłumaczenia.
|
29 maja 2012, o 23:34 |
|
|
Tolman
SV Rider
|
Ja zbytnio nie pozwalam się opierać, bo wydaje mi się że może być trochę za ciężki ciężar ciała i boje się ze coś może pęknąć w mocowaniu.
_________________ Zapraszam do odwiedzenia i polubienia mojej strony https://www.facebook.com/marcinsadowskitrenerpersonalny
|
30 maja 2012, o 02:07 |
|
|
rolnikov
motorowerzysta
|
Wreszcie udało mi się zabrać za przykręcanie stelaża givi. Muszę przyznać że nie wszystko było tak pięknie jak sobie tego życzyłem. Czy też mieliście tak że z którejś strony nie do końca pasowały do siebie blacha łącząca stelaż i śruba wkręcana w rączkę pasażera ? Jak powinny być dokręcone te nakrętki na śrubie wchodzącej do rączki ? W ogóle to trochę od czapuy jest to przykręcanie do rączki zamiast pod siedzenie ?
|
30 maja 2012, o 23:04 |
|
|
Tolman
SV Rider
|
Od razu proponuje Ci dać mocniejsze gumy pod mocowanie do uchwytu bo mogą się przeciąć i porysować uchwyt.
|
31 maja 2012, o 11:37 |
|
|
BiniuB
rowerzysta
|
rolnikov teraz masz odpowiedź czemu mój uchwyt jest taki fajny Przyglądnij się jeszcze raz na zdjęcia, które Ci przesłałem i oceń obiektywnie, ale tak bardzo obiektywnie co wygląda solidniej mój czy Twój. Za mój możesz podnosić motor do smarowania łańcucha - raz miałem konieczność więc podpiąłem do więźby dachowej w garażu. Chodzi mi o taką szczerą opinię. Jak nadejdą deszcze i skończy się jazda to odkręcę mój i zrobię "matrycę" aby robić je na sprzedaż szybko i za rozsądne pieniądze.
|
31 maja 2012, o 12:08 |
|
|
rolnikov
motorowerzysta
|
BiniuB, nigdy nie powiedziałem że Twój nie wygląda solidnie wręcz przeciwnie, zdjęcia i jego cena (;P) niemal gwarantują super jakość Jednak kupując oryginalne Givi, robione pod mój motocykl liczyłem że będzie pasować jak ta lala. Tymczasem mam wrażenie że albo jedna blacha do mocowania przy rączce pasażera jest krzywa, albo mam krzywo nagwintowany otwór w tejże rączce Biniu, Pomyśl na zmodyfikowaniem uchwytu givi który wkręca się do rączki pasażera, tak aby przykręcało się pod tylnym siedzeniem (zamiast rączki).
|
31 maja 2012, o 12:42 |
|
|
silver
SV Rider
Dołączył(a): 22 lip 2010, o 22:42 Posty: 908 Lokalizacja: Września/Poznań -> PWR/PO
Moto: SV 1000S
|
Też się szarpałem z tym mocowaniem do rączki. Ostatecznie musiałem wywalić jedną z tych gumek, które się podkłada, bo ni cholery nie szło założyć.
_________________ SV 650S Y --> SV 1000S K4
|
31 maja 2012, o 19:02 |
|
|
Bartolini
rowerzysta
Dołączył(a): 7 sty 2012, o 20:54 Posty: 19 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV650S 2009.
|
Oj ja też stoczyłem batalię z tym mocowaniem. Dlatego zostawiłem na stałe te dwie blaszki obejmujące rączkę. W każdej chwili może się przydać kufer a w ten sposób montaż trwa 3min. Jeśli masz problem z rączką to w pierwszej kolejności, jeśli tak nie robiłeś, montuj te blachy na odkręconej bo lepszy dostęp, natomiast co do spasowania to też się zawiodłem. Ale używając trochę siły da radę dogiąć całość. Natomiast przyznam ze całość jest dość solidna. Kufer zapakowałem tak że ledwo można było go unieść, w końcu 2 osoby na 5 dni, efekt był taki że parkingowe manewrowanie czy jazda w korku środkiem dawały więcej emocji niż... jazda na jednym kole w czasie wyprzedzania, przed czym trzeba było się usilnie bronić. Dorobiłem się tankbaga i teraz wszystko co ciężkie idzie tam. Generalnie po tym 1000km z kobitą i dużej wagi bagażem nie odnotowałem żadnych niepokojących odkształceń. Solidna sprawa.
|
31 maja 2012, o 20:14 |
|
|
slayer
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 15:32 Posty: 1462 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV 1000S
|
U mnie też nie za bardzo pasowało to mocowanie do rączki. Rozwiązałem ten problem gumowym młotkiem. Kilka uderzeń i pięknie się ułożyło Ogólnie kufry givi są zajebiste ale stelaże różnie Włochom wychodzą. Czasami pasują super a niekiedy trzeba użyć
_________________ SV liter z owiewkom:)
|
1 cze 2012, o 10:57 |
|
|
B2RT
SV Rider
Dołączył(a): 23 kwi 2010, o 07:03 Posty: 697 Lokalizacja: Wrocław
Moto: SV650 2003
|
Możliwe też że stelaż moto jest krzywy Hehe a na poważnie też miałem w SV problem z centralnym. Jak dorzuci się boczne i przeniesie kierunki pod płyte centralnego to w ogóle jest masakra bo każdy kierunek "patrzy" w trochę inną stronę pod trochę innym kątem
_________________ BMW K1200S
|
1 cze 2012, o 11:17 |
|
|