Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 6 sty 2025, o 01:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 672 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 34  Następna strona
Nasze puszki 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: MT01
Post Re: Nasze puszki
Po co forda jak można coś kupić z webasto :D albo je dołożyć :D efekt jeszcze lepszy :D

2 sty 2012, o 18:45
SV Rider

Moto: SV 650S 2004
Kilerpl napisał(a):
DANEK napisał(a):
Kilerpl napisał(a):
Jeżeli odpalę go i jadę to po 5 minutach mam ciepło w samochodzie, ale jak odpalę go aby się nagrzał to się w życiu nie nagrzeje, i jak przyjdę do samochodu po 15 minutach to temperatura płynu chłodniczego nadal będzie na samym dole i ogrzewanie będzie wiało zimnym.

Sam sobie odpowiedziałeś. Pewnie dlatego tak jest, że pod obciążeniem się szybciej rozgrzewa silnik.
ps. Po kiego grzyba grzać tyle silnik.

Po takiego że jak dzisiaj jest -22 to chce włączyć ogrzewanie aby mi szyby i kierownica odmarzły ;).
Wczoraj miałem tak zamarznięta przednią szybę że nawet skrobaczki nie moglem użyć i musiałem jeździć z praktycznie zerową widocznością aż mi się silnik nagrzeje aby było łatwiej lód usunąć :D
Trochę do du*y jak się tak wolno nagrzewa, nigdy nie miałem takiego problemu z innymi samochodami. Miałem nadzieje że może termostat jest cały czas otwarty, lub jest źle dobrany do klimatu. Mechanikiem nie jestem dlatego zasięgam opinii innych :spoko:

Poczytaj sobie o silniku w Twoim aucie, to jest jednostka bardzo nastawiona na wysoka sprawność i niskie opory wewnętrzne więc wytwarza względnie mało ciepła. Na Twoje potrzeby tylko ogrzewanie postojowe, bądź grzałka elektryczna do silnika zasilana z gniazdka. Tak w ogóle to już silnik w Civicu EJ9 nie nagrzewał się na postoju, więc to nic nowego i dziwnego.

2 sty 2012, o 19:07
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: suzuki sv 650S 99r.
skwaro napisał(a):
Kilerpl napisał(a):
Dzięki za wytłumaczenie jak to działa :spoko: Skoro już jesteśmy przy samochodach mam taki problem, a mianowicie od nowości ten samochód przy minusowej temperaturze na zewnątrz się nie nagrzewa. Jeżeli odpalę go i jadę to po 5 minutach mam ciepło w samochodzie, ale jak odpalę go aby się nagrzał to się w życiu nie nagrzeje, i jak przyjdę do samochodu po 15 minutach to temperatura płynu chłodniczego nadal będzie na samym dole i ogrzewanie będzie wiało zimnym.

Ostatniej zimy to jeszcze miałem tak że nawet jeżeli silnik rozgrzał się do pełnej temperatury pracy (podczas jazdy) to jeżeli musiałem gdzieś się zatrzymać i poczekać na kogoś 15 minut przy -5 to przy odpalonym samochodzie temperatura płynu spadała i spadała aż w końcu zaczęło wiać zimnym powietrzem z ogrzewania.
W tym roku jest trochę lepiej bo po rozgrzaniu (podczas jazdy) temperatura płynu nie spada całkowicie i coś tam ciepłego wieje na postoju,chociaż nie wystarczająco.

Byłem u hondy ale u tych głupków każda odpowiedź to "ten typ tak ma " :mur: . Czy wymiana termostatu na inny coś by pomogła?

Zmień mechaników, masz zapowietrzony układ chłodzenia albo padnięty termostat skoro tak się dzieje.

kozik napisał(a):
O jakiegoś czasu powszechne się zrobiło tankowanie samochodów a raczej taboru w dużych przedsiębiorstwach komunikacyjnych gazem CNG, na którym można dużo taniej pokonywać kilometry. Śledzę cały czas poczynania naszego rządu odnośnie oszczędzania z racji kryzysu i mam obawy czy gaz ziemny (CNG) stanie się to tak popularny jak gaz płynny LPG. Pomimo że ta dziedzina szybko się u nas rozwija z racji, pompy wysokiego ciśnienia do napełniania butli w warunkach domowych stają się coraz tańsze oraz przybywa stacji do napełniania pojazdów osobowych ty gazem to nasz rząd już ostrzy sobie zęby na obwarowanie tego paliwa akcyzą :/

Jechałem raz z taksiarzem, który miał auto na CNG. Trochę go wypytałem co i jak z tym jest. W Wawie jest tylko jedna stacja (na Kasprzaka) gdzie można zatankować. Cena niewiele niższa niż LPG, bo CNG już jest opodatkowane (jak każde paliwo) i tankowanie go w domu bez odprowadzenia akcyzy i podatku jest nielegalne - w razie kontroli grozi mandacik nawet do 5k z tego pamiętam ;-) W przypadku gdy ktoś używa auta do celów służbowych prawdopodobieństwo kontroli jest spore...

Czyli wychodzi na to, że po tym opodatkowaniu tego paliwa już nie będzie się za bardzo opłacać, żeby tankować auta osobowe do codziennego użytku. Pomijając, że są miasta gdzie znajdują się tylko pojedyncze stacje na ten gaz to można też tankować w domu poprzez specjalne urządzenie podłączone do sieci, które nabije butle do wartości 200 bar. Zbyt wysoka cena przeróbki auta oraz koszt tego urządzenia do nabijania sprawia, że w takim przypadku po opodatkowaniu tego paliwa staje się mało opłacalne jeżdżenie na nim.

www.logo-ratio.pl

2 sty 2012, o 19:09
Zobacz profil WWW
motocyklista

Moto: KAWASAKI ZZR 1200
exo napisał(a):
plastic napisał(a):
W temacie...wożę się wozidłem pospolitym - VW Passat, srebrny i w kombi :rzyg:
Ale przedstawię Wam auta, które kochałem :)
Obrazek

nigdy specjalnie nie przepadałem za mercedesami do momentu kiedy nie spotkałem Laluni :)
1978 rok, 200 koni, 3,5 litrowy silnik :serduszka: :serduszka: :serduszka:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A gdzie takie auto jest w powiecie Kolskim? Pare razy bywam w roku u rodziców i jeszcze tego merca nie widziałem :smutas:

5 sty 2012, o 21:56
SV Rider

Moto: suzuki sv 650S 99r.
Jak tak dalej będzie z tymi rosnącymi cenami paliw, to te nasze puszki będą jeździły na kartki http://demotywatory.pl/3646123/Benzyna

www.logo-ratio.pl

15 sty 2012, o 17:56
Zobacz profil WWW
Klonowy orator

Moto: nima :)
Cytuj:
Zmień mechaników, masz zapowietrzony układ chłodzenia albo padnięty termostat skoro tak się dzieje.

Samochód serwisowany u hondy (oprócz zmian oleju silnikowego), a po za tym jest nowy (już roczny) to problemu z zapowietrzoną chłodnicą nie powinno być :).
Nie wiem na ile jest w tym prawdy ale dowiedziałem się od jednego mechanika że w tych nowszych samochodach tak jest, że ogrzewanie działa tylko jak się jedzie :D.
Podobno to dlatego że wszystko jest zrobione z aluminium + mała pojemność silnika sprawia że ciepło jest rozprowadzane bardzo szybko i płyn się wychładza bardzo szybko na postoju.
Dzisiaj było -24 C i miałem lód w środku samochodu na przedniej szybie tak że :mur:

hans napisał(a):
Kilerpl napisał(a):
Po takiego że jak dzisiaj jest -22 to chce włączyć ogrzewanie aby mi szyby i kierownica odmarzły ;).

To trza było kupić Forda - można wyfasować sobie podgrzewaną przednią szybę (zimą rewela), przynajmniej w europejskich.

Nigdy nie miałem hondy to postanowiłem spróbować bo każdy tak zachwala tą markę. Teraz już wiem że wybrał bym coś innego. Akurat nie forda ale pewnie jakiegoś chevy :).

matejator napisał(a):
Poczytaj sobie o silniku w Twoim aucie, to jest jednostka bardzo nastawiona na wysoka sprawność i niskie opory wewnętrzne więc wytwarza względnie mało ciepła. Na Twoje potrzeby tylko ogrzewanie postojowe, bądź grzałka elektryczna do silnika zasilana z gniazdka. Tak w ogóle to już silnik w Civicu EJ9 nie nagrzewał się na postoju, więc to nic nowego i dziwnego.

Pewnie to będzie jedynym rozwiązaniem, narazie nie mogę nic instalować na stałe bo stracę gwarancje producenta ale pewnie jak się gwarancja skończy to poszukam jakiegoś webasto.

Szwagier ma 05 civic 1.7 i jego samochód nagrzewa się dużo szybciej niż mój. Wygląda na to że coś zmienili w modelach z ostatnich lat :hmm: (oprócz dodania 0.1 pojemnosci :obity: )

EDIT:
Ile kosztuje te webasto bo ja tu widzę jakieś kosmiczne ceny 2000$ :wtf:

Wlmi pamiętam takiego merca z dzieciństwa, zapadł mi dobrze w pamięć bo mi ciotka drzwiami przytrzasnęła 4 palce, zamknęła zamek i poszła dopiero jak zacząłem krzyczeć to się zorientowała że coś jest nie tak :hahaha:

15 sty 2012, o 18:07
SV Rider

Moto: yamaha warrior
Obecnie Peugeot 406SW 1.8 lpg z 2000r.

15 sty 2012, o 23:21
motocyklista

Moto: SV650N -> S1000XR
Jest jeszcze inne rozwiązanie - włącz klimatyzację, większość klimatyzacji ma opcje grzania. Co prawda nie jest to taka temperatura jak z rozgrzanego silnika ale daje radę odmrozić szyby.
Webasto na 12V jak się orientowałem w listopadzie kosztuje ok 2-2,5k netto nowe + montaż.

15 sty 2012, o 23:24
SV Rider

Kilerpl napisał(a):
Szwagier ma 05 civic 1.7 i jego samochód nagrzewa się dużo szybciej niż mój. Wygląda na to że coś zmienili w modelach z ostatnich lat :hmm: (oprócz dodania 0.1 pojemnosci :obity: )

To są zupełnie różne silniki.

Polecam zacząć od wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Honda_R_en ... a_R_engine#R18

Tengux napisał(a):
Jest jeszcze inne rozwiązanie - włącz klimatyzację, większość klimatyzacji ma opcje grzania. Co prawda nie jest to taka temperatura jak z rozgrzanego silnika ale daje radę odmrozić szyby.
Webasto na 12V jak się orientowałem w listopadzie kosztuje ok 2-2,5k netto nowe + montaż.

Manualne też? z tego co wiem to ogólnie nie każda klima może grzać, a 1sze słyszę, żeby systemy w samochodach miały taką funkcję (używanie klimatyzacji jako pompy ciepła). Wiem że montuje się grzałki elektryczne szczególnie w dieslach bez podgrzewaczy silnika. Możesz coś więcej napisać na ten temat?

16 sty 2012, o 00:19
Zobacz profil WWW
Klonowy orator

Jak włącza się nawiew na szybę to automatycznie słychać jak by się klima załączała chociaż lampka od klimy się nie świeci. To jednak również nie pomaga bo szyby są mocno oblodzone również od wewnątrz :D

16 sty 2012, o 01:22
SV Rider

Sprężarka włącza się tylko po to żeby osuszyć powietrze.

16 sty 2012, o 01:23
Zobacz profil WWW
spamOWCA

Lokalizacja: Wrocław i Tłustomosty (granica opolskiego i ślaskiego)
Moto: BMW + szpera :)
Matejator pisał szybciej ode mnie i ma rację.

Klima pomaga tak naprawdę przy zaparowanych szybach bo ona wyciąga z powietrza wilgoć przy zamarzniętych dobrze mieć jak ja mam nie żebym się chwalił podgrzewaną i przednią szybę i wszystko idzie jak z masełka w 2 minutki około bez skrobani i męczenie. Pewnie aku wciąga jak wściekłe ale mam diesla i się nie martwię o nie :D.

16 sty 2012, o 01:24
Klonowy orator

Owca007 napisał(a):
Matejator pisał szybciej ode mnie i ma rację.

Klima pomaga tak naprawdę przy zaparowanych szybach bo ona wyciąga z powietrza wilgoć przy zamarzniętych dobrze mieć jak ja mam nie żebym się chwalił podgrzewaną i przednią szybę i wszystko idzie jak z masełka w 2 minutki około bez skrobani i męczenie. Pewnie aku wciąga jak wściekłe ale mam diesla i się nie martwię o nie :D.

Ja wiem że dobrze mieć podgrzewaną przednią, ale wedle hondy prawie 90 tys za samochód to za mało aby mieć podgrzewany przód :>

16 sty 2012, o 01:55
SV Rider

Moto: SV650S 2003
wlmi napisał(a):
A gdzie takie auto jest w powiecie Kolskim? Parę razy bywam w roku u rodziców i jeszcze tego merca nie widziałem :smutas:

Długo stało w Łodzi - teraz pewnie w okolicach Warszawy.

16 sty 2012, o 08:30
motocyklista

matejator napisał(a):
Tengux napisał(a):
Webasto na 12V jak się orientowałem w listopadzie kosztuje ok 2-2,5k netto nowe + montaż

Manualne też? Z tego co wiem to ogólnie nie każda klima może grzać, a 1sze słyszę, żeby systemy w samochodach miały taką funkcję (używanie klimatyzacji jako pompy ciepła). Wiem że montuje się grzałki elektryczne szczególnie w dieslach bez podgrzewaczy silnika. Możesz coś więcej napisać na ten temat?

Nie mam pojęcia jak jest z manualnymi u mnie to działa po 5 min zaczyna schodzić oblodzenie z jednej i z drugiej strony szyby.
Z dodatkowych bajerów: po wyłączeniu silnika z nawiewów dalej idzie ciepłe powietrze do puki masz ciepły silnik, ale to ma chyba każdy osobowy mercedes.

16 sty 2012, o 09:57
przewrotowiec

Moto: 1100xx
Obecnie Laguna 2 3.0V6

16 sty 2012, o 11:34
Zobacz profil WWW
spamOWCA

Lokalizacja: Wrocław i Tłustomosty (granica opolskiego i ślaskiego)
Moto: BMW + szpera :)
zvierzak napisał(a):
Obecnie Laguna 2 3.0V6

Znam wóz w pracy śmigałem takim na gazie i byłem w szoku bo przy normalnej jeździe takiej spokojniejszej w 12 litrach gazu się wyrabiał, a potencjał ponad 200 kuców był ;).

16 sty 2012, o 11:49
motocyklista

Tengux napisał(a):
matejator napisał(a):
Tengux napisał(a):
Webasto na 12V jak się orientowałem w listopadzie kosztuje ok 2-2,5k netto nowe + montaż

Manualne też? Z tego co wiem to ogólnie nie każda klima może grzać, a 1sze słyszę, żeby systemy w samochodach miały taką funkcję (używanie klimatyzacji jako pompy ciepła). Wiem że montuje się grzałki elektryczne szczególnie w dieslach bez podgrzewaczy silnika. Możesz coś więcej napisać na ten temat?

Nie mam pojęcia jak jest z manualnymi u mnie to działa po 5 min zaczyna schodzić oblodzenie z jednej i z drugiej strony szyby.
Z dodatkowych bajerów: po wyłączeniu silnika z nawiewów dalej idzie ciepłe powietrze do puki masz ciepły silnik, ale to ma chyba każdy osobowy mercedes.

Jeżeli masz MB z dieslem (tyczy się też niektórych benzyn) to prawie na pewno masz podgrzewacz silnika i dlatego dość szybko z nawiewów leci Ci ciepłe powietrze.
Co do grzania na wyłączonym silniku to jest tak jak piszesz dopóki silnik jest ciepły auto ma elektryczną pompkę która wymusza obieg cieczy i auto dalej grzeje.[/quote]

Tak mam MB z dezlem W211 E320 3.0 V6 ale kumpel w mondeo ma dokładnie tak samo.

16 sty 2012, o 11:57
SV Rider

Mondeo MK ile i jaki silnik? niektóre TDCI mają podgrzewacz a niektóre mają elektryczna grzałkę do ogrzewania wnętrza (nie mylić z grzałkami do podgrzewania bloku silnika).

17 sty 2012, o 00:32
Zobacz profil WWW
Mister SVforum 2014

Moto: VFR 800X Crossrunner
Ja w pasku B5 na małym obiegu płynu chłodniczego, mam trzy świece żarowe. oczywiście mają za zadanie szybkie nagrzewanie płynu w zimne dni :)

17 sty 2012, o 01:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 672 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 34  Następna strona