Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 6 sty 2025, o 07:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1887 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 95  Następna strona
Ku przestrodze. 
Autor Wiadomość
pieszy

Moto: SV 650 S 2k4
Post Re: Ku przestrodze.

Road rash to jak mnieman skutek spotkania skóry z asfaltem podczas ślizgu?

17 kwi 2013, o 17:58
motorowerzysta

Moto: SV650s K6
Niedawno na motocyklu zabił się mój dobry kolega. Można powiedzieć, że na zakręcie pojechał prosto w drzewo. Należał on do grupy osób jeżdżących rozsądnie i rozważnie, a mimo to stało się coś, przez co nie wyszedł z zakrętu.

http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... /130419776

19 kwi 2013, o 22:08
SV Rider

Moto: B*R*A*K
dzisiaj w Stargardzie:
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/galler ... s=Itemnr=9

SV650S k3
bikepics.com

20 kwi 2013, o 20:34
SV Rider

Moto: X11
Wczoraj około południa, dwóch moich kumpli jechało do mnie na wspólną trasę. Jechali jeden za drugim. Kawałek od domu jednego z nich autobus skręcił centralnie między nich wymuszając pierwszeństwo na kumplu co jechał z tyłu. Kumpel położył moto i szorując po asfalcie odbił się od autobusu. Całe szczęście nic poważnego się mu nie stało. Jest poobijany i ma problemy z chodzeniem ale dojdzie do siebie. Moto po szlifie ale raczej do odratowania. Kierowca autobusu stwierdził że go nie zauważył. Policja była i wina kierowcy autobusu - wymuszenie pierwszeństwa. Normalnie za jaja takich, kutwa ślepota :killer:

22 kwi 2013, o 18:37
SV Rider

Moto: 2x 650s K9 ..... 675
Dzisiaj szwagier najechał autem na motocyklistę więc tez oczy do okola glowy przy hamowaniu. Na szczescie skonczylo się na obtarciach.

22 kwi 2013, o 19:29
SV Rider

Moto: SV1000S 2003
Początek sezonu, pierwsze tragiczne wypadki motocyklistów
KaT | aktualizacja: Czwartek, 25 kwietnia 2013 roku, godzina 11:58 Podziel się: facebook.plTwitterwykop.pl mail

Motocykliści mogą korzystać z dobrej pogody od kilku dni. Mimo, że sezon dopiero wystartował, dla niektórych już tragicznie się zakończył.
Początek sezonu, pierwsze tragiczne wypadki motocyklistów
Wypadek na ul. Wspólnej | fot. Przemysław

Tydzień temu w Luboniu na ulicy Kościuszki doszło do tragicznego wypadku z udziałem motocyklisty. Zderzyły się tutaj motor oraz samochód marki Mercedes Sprinter. Motocyklista zginął na miejscu. W sobotę na ulicy Wspólnej w Poznaniu zderzyły się motor i samochód osobowy. Motocykl wbił się w auto, motocyklista trafił do szpitala.

Do kolejnego groźnego zdarzenia doszło w środę na ulicy Krzywoustego. Około godziny 8.00 doszło tu do kolizji motoru i samochodu osobowego. Motocyklista przewrócił się na asfalt, motor stanął w płomieniach. Mężczyzna na szczęście nie miał poważniejszych obrażeń.

Niestety szczęścia zabrakło motocykliście, który podróżował w godzinach popołudniowych autostradą A2 w okolicach węzła Luboń. - Motocyklista wjechał na pas techniczny z dużą prędkością - mówi mł.insp. Józef Klimczewski, naczelnik poznańskiej drogówki. - Najpierw uderzył w samochód, który należał do eksploatacji autostrady. Pojazd ten informował, że ruch odbywa się wolno, ponieważ dalej jest kolizja - wyjaśnia. - Następnie motocyklista wpadł pod nadjeżdżający samochód ciężarowy, który go przejechał - kończy. Zginął na miejscu.

Każdego roku wraz z rozpoczęciem sezonu motocyklowego służby oraz media apelują do wszystkich uczestników ruchu o ostrożność i rozwagę. - Wina na pewno nie leży wyłącznie po stronie motocyklistów - mówi asp.sztab. Maciej Bednik z Wydziału Ruchu Drogowego wielkopolskiej policji. - Motory to pojazdy, które bardzo szybko się rozpędzają, kierowcy często nie są przyzwyczajeni do ich widoku na ulicach. Każde zdarzenie jest inne. Czasem winę za wypadek ponosi motocyklista, czasem kierowca samochodu, bo np. nie spojrzał w lusterko i nie zauważył nadjeżdżającego motoru. Tym samym zajeżdża drogę motocykliście - zauważa.

Bednik podkreśla, że z roku na rok motocykli na drogach jest coraz więcej, bo jest to sprzęt coraz bardziej dostępny dla naszych kieszeni. - Oczywiście walczymy z motocyklistami, ale tylko tymi, którzy stwarzają zagrożenie na ulicach. Wśród osób posiadających motory jest wielu zacnych ludzi, którzy nie tylko pokazują wszystkim uczestnikom ruchu, że przestrzeganie przepisów jest możliwe, ale też walczą o poprawę bezpieczeństwa na trasach. Coraz częściej organizują zbiórki krwi dla ofiar wypadków, spotykają się z dziećmi i mają wpływ na ich edukację związaną z bezpieczeństwem na drodze. Na pewno nie można wrzucać wszystkich do jednego worka - kończy.

Oscar Kubicki, motocyklista przyznaje, że w niektórych przypadkach motocykliści giną tylko i wyłącznie z własnej winy. - Mówimy tutaj o sytuacji, w której motocyklista przekracza dozwoloną prędkość nie o 20 km/h, a o 100 km/h lub nawet więcej. Takie osoby same są sobie winne - zauważa. - Zdarza się również, że to kierowcy samochodów powodują wypadki. Kolega jeździ z wózkiem bocznym przy motorze, nie jest to więc mały pojazd. Ostatnio prawie został staranowany przez samochód, bo kierowca nie spojrzał w lusterko - dodaje. - W tym przypadku tłumaczenie typu „nie widziałem pana, bo motocykl jest taki mały” nie zadziałało.

Coraz więcej motocyklistów decyduje się na wzięcie udziału w kursach doszkalających. - Zgłasza się do nas więcej osób - mówi Karol Żuchowski ze Szkoły Jazdy HigH, która zajmuje się organizacją szkoleń. - Głównie są to osoby, które mają prawo jazdy na motocykl od dłuższego czasu, mają też więc pewne doświadczenie. Dochodzą jednak do wniosku, że warto zdobywać kolejne umiejętności lub poprawiać technikę jazdy - wyjaśnia. - Młodych ludzi, zaraz po zdaniu egzaminu nie widujemy - kończy.

- Młodzi motocykliści uważają, że po kursie umieją wszystko. Kurs w Polsce niestety nie uczy jazdy motocyklem, motocyklista po tym przygotowaniu nie jest jeszcze gotowy - przyznaje Kubicki. - Na szkoleniach pojawią się dopiero wtedy, gdy mają jakieś kłopoty, gdy coś się wydarzy. Bardziej doświadczeni motocykliści pojawiają się na takich szkoleniach bo wiedzą, ile mogą zyskać - zaznacza.

Zdaniem Kubickiego problemem może być również wybór odpowiedniego motoru dla początkującego motocyklisty. - Często kupują motory sportowe, o dużej mocy. Mówią, że są rozsądni. Ale tutaj nie o rozwagę chodzi. Aby je prowadzić trzeba mieć odpowiednie umiejętności. Szczególnie, kiedy prowadzi się je po mieście, a więc z mniejszą prędkością. Taki sprzęt dopiero przy dużych prędkościach pracuje prawidłowo - kończy.

W ostatnich latach jako główne przyczyny wypadków policjanci wymieniali niedostosowanie prędkości do panujących warunków, nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu, nieprawidłowe zachowanie wobec pieszych i niezachowanie bezpiecznej odległości między pojazdami. Dotyczy to zarówno motocyklistów, jak i kierowców.

P lecaka

25 kwi 2013, o 13:05
SV Rider

Moto: Sv 650N k3/mts1200
http://www.telewizjattm.pl/serwis-infor ... rowie.html
Trafić w motocykliste i to jeszcze policjanta xD

25 kwi 2013, o 17:44
SV Rider

Moto: Diabeł
wprawdzie samochodowy, ale....
http://katowice.naszemiasto.pl/artykul/ ... b8a0,1,3,5

25 kwi 2013, o 20:53
Łowca

Moto: Perła - Smerf
ja tam uważam że na wypadek nie ma regóły i tyle.

I to powinno najwięcej dać do myślenia.

25 kwi 2013, o 20:55
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: Diabeł
więc jedźcie ostrożnie SV-kowcy! i udanej majówki!!

25 kwi 2013, o 21:03
SV Rider

Moto: SV650N SPRINT ST1050
Przeglądając portale informacyjne, natrafiłem na ten artykuł:
http://kontakt24.tvn24.pl/artykul,tragiczny-w-skutkach-wypadek-w-krapkowicach,1090370.html
Na zdjęciach leży SVka, mam nadzieję, że to nikt od nas. :(

27 kwi 2013, o 13:47
SV Rider

Moto: sv100s 2003
Lober napisał(a):
Przeglądając portale informacyjne, natrafiłem na ten artykuł:
http://kontakt24.tvn24.pl/artykul,tragiczny-w-skutkach-wypadek-w-krapkowicach,1090370.html
Na zdjęciach leży SVka, mam nadzieję, że to nikt od nas. :(

o kurdę :sad:

27 kwi 2013, o 14:23
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: SV 650S 2003r.
Od nas nie od nas szkoda człowieka :( Jak mnie denerwują takie wiadomości :lipa: :niee:

28 kwi 2013, o 00:08
motocyklista

Moto: SV 650S 2004
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... /130429555

28 kwi 2013, o 10:11
Mister SVforum 2014

Moto: VFR 800X Crossrunner
http://www.wiadomosci-polska.pl/aktualn ... y-nie-zyja

28 kwi 2013, o 13:11
SV Rider

Moto: CBR600RR PC40
plastic napisał(a):
http://www.wiadomosci-polska.pl/aktualnosci/tragiczny-wypadek-dwie-osoby-nie-zyja

Udało Ci się odtworzyć ten filmik? Bo mi napisał że serwery są przeciążone i żeby odtworzyć filmik muszę podać numer telefonu, co jest oczywistą bzdurą i numeru podawać nie zamierzam.

28 kwi 2013, o 14:01
SV Rider

Moto: SV 650S 2003r.
To jest jakiś fejk,bo ja już to widziałem wczoraj koło 1 w nocy,a jak widać na fragmencie zanim się kliknie play jest to słoneczne popołudnie.No a 28 mamy dopiero dziś.

28 kwi 2013, o 14:49
Mister SVforum 2014

Moto: VFR 800X Crossrunner
Tak jak Staniol napisał...ja przeczytałem opis dołączony na fb, a filmiku nie oglądałem, bo mam słabe łącze "EDGE". Dałem się nabrać - sorry za to g.... :)
Opis był takiej treści:
"Poszukiwany kierowca samochodu, który widać na filmie - zabił on naszych przyjaciół i uciekł z miejsca wypadku. Wera i Maciek [*] Pozostaniecie na zawsze w naszych sercach..."
pieprzone hieny!

28 kwi 2013, o 15:33
SV Rider

Moto: suzuki sv 650S 99r.
http://www.motocyklizm.pl/aktualnosci/w ... tocyklista

O :cenzura:! ktoś od nas :(

www.logo-ratio.pl

28 kwi 2013, o 17:33
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: CBR600RR PC40
kozik napisał(a):
http://www.motocyklizm.pl/aktualnosci/wf-menu-profiles/wypadki-motocyklowe/item/993-tragiczny-wypadek-w-krapkowicach-zginal-motocyklista

O :cenzura:! ktoś od nas :(

Kozik, już jest powyżej o tym dwa posty

28 kwi 2013, o 17:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1887 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 95  Następna strona