Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Autor |
Wiadomość |
Inkling
SV Rider
Dołączył(a): 18 lip 2010, o 11:47 Posty: 2539 Lokalizacja: Częstochowa/Kraków
Moto: SV650N AD2000
|
 Re: Wybór SV
Poponuję szybką zabawę. Niech każdy, kto ma ochotę, napisze ile lat jeździ, czy sv-ka była jego pierwszym moto (ewentualnie, którym z kolei jest/była) i czy poleca na pierwsze moto.
Staż: 14 lat. Sv-ka nie była moim pierwszym motocyklem (czwartym). Nie polecam sv-ki na pierwszy motocykl.
|
7 maja 2012, o 12:54 |
|
 |
Dread
SV Rider
Moto: 2x 650s K9 ..... 675
|
Staż: 4 lata. prawko 6 lat Sv-ka- drugą maszyną Nie polecam sv-ki na pierwszy motocykl.
P.S. i nie chodzi tu o pokazywanie kto jest lepszy gdziekolwiek, ale o bezpieczeństwo nas samych!
_________________ 675
Ostatnio edytowano 7 maja 2012, o 13:53 przez Dread, łącznie edytowano 1 raz
|
7 maja 2012, o 13:00 |
|
 |
dzwonek
wywrotowiec
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 01:46 Posty: 1349 Lokalizacja: Warszawka
Moto: BIDA
|
Staż: 4 lata. (prawko), z 17 lat doraźnie na polnych drogach wakacyjnie Sv - pierwsza 650 i druga 1000 moja maszyna Co do polecania - to zależy komu. Jeżeli jest to rozsądny człowiek to polecam, jeżeli osoba, której nie znam albo wiem, że pierdołowata to nie polecam. Nie da się tego przełożyć 1:1 do każdego człowieka. Ja się cieszę, że pierwsze moto to było SV, ale wcześniej jeździłem nieswoimi i czym popadnie  najczęściej na simsonach i etz po niemieckich polach i lasach. Na SV się odnalazłem, na początku miałem obawy przed odkręcaniem mocniejszym ale po jakimś czasie zacząłem odkręcać te motocykle mocno i nie uważam żeby były nieprzewidywalne. Do wszystkiego trzeba się przyzwyczaić, każde moto inaczej jeździ... Jak się człowiek przyzwyczai to nagle motocykl robi się przewidywalny tylko czasem mniej lub bardziej szalony 
7 maja 2012, o 13:25 |
|
 |
Spinaker
SV Rider
Dołączył(a): 17 kwi 2011, o 22:17 Posty: 406 Lokalizacja: Warszawa
Moto: Street Triple 2012
|
Staż: 4 lata. SV - druga maszyna. Nie polecam sv na pierwszy motocykl.
|
7 maja 2012, o 13:34 |
|
 |
arus
rowerzysta
Dołączył(a): 18 sty 2012, o 22:53 Posty: 36 Lokalizacja: Wrocław/Kłodzko
Moto: Sv650Nk8->GSX-rk7
|
Naprawdę!? Mam rozumieć, że staż jest miernikiem wartości rady i to mierzony w latach?? W następnym poście może ktoś napisze ile ma lat albo ile ma dzieci bo to będzie świadczyło o ilości testosterony z jakim radzi sobie w czasie jazdy motocyklem. Dla mnie to kwestia zero jedynkowa zadajesz sobie pytanie czy jesteś w stanie kontrolować siebie i tyle. Tak czy inaczej to człowiek jest najsłabszym ogniwem a nie motor. Staż: 9 miesięcy (od 8 roku życia na wszelkich wiejskich sprzętach SV - Pierwszy motor. W 100% popieram Dzwonka.
|
7 maja 2012, o 13:39 |
|
 |
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
Rozsądek? Kontrolowanie siebie? Wolne żarty  W ramach przypomnienia: http://www.scigacz.pl/Kupuje,litra,i,ni ... 15158.htmlStaż - 3lata SV - pierwsza maszyna Nie polecam na pierwszy sprzęt.
7 maja 2012, o 13:42 |
|
 |
Spinaker
SV Rider
Dołączył(a): 17 kwi 2011, o 22:17 Posty: 406 Lokalizacja: Warszawa
Moto: Street Triple 2012
|
Tu chyba raczej chodziło o to żeby osoba zastanawiająca się nad kupnem sv na pierwsze moto mogła poznać opinie motocyklistów z rożnym doświadczeniem i sama mogła podjąć decyzje...
|
7 maja 2012, o 13:42 |
|
 |
dzwonek
wywrotowiec
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 01:46 Posty: 1349 Lokalizacja: Warszawka
Moto: BIDA
|
Ej ale swoją drogą to korci mnie teraz żeby kupić jakieś małe 250 do zabawy i myślę, że na tym lepiej osiągnąłbym poprawę umiejętności kontrolowania motocykla niż na obecnym gixie czy na sv650... To kwestia może tego, że wiem, że te motocykle są za szybkie i szalone do nauki  ale z drugiej strony nie wytrzymałbym posiadania tylko tej 250 z uwagi na brak uczucia zajebistego przyspieszenia jakie dawały SV  PS: Słyszałem o teorii nieodwijania... Od bratanka mojego i od mojego brata i jeszcze kilku innych osób. Góra po miesiącu się zaczyna... To jest pewne jak pierogi na gwiazdkę... Motocykle po prostu wciągają, przyspieszenie i winklowanie też... Po za tym motocykle są do odwijania, nie ma co się oszukiwać...
7 maja 2012, o 13:50 |
|
 |
arus
rowerzysta
Dołączył(a): 18 sty 2012, o 22:53 Posty: 36 Lokalizacja: Wrocław/Kłodzko
Moto: Sv650Nk8->GSX-rk7
|
Właśnie tego dotyczyło moje pytanie. Więc jeszcze raz łopatologicznie kto ma większe doświadczenie: 1. Moto w garażu od 10 lat wyciągane w słoneczną pogodę w niedzielę od maja do sierpnia 2. Prawko od 5 lat 100 tyś km w trasie turystykiem. 3. pół roku ciągłej eksploatacji po mieście 4. 3 miesiące regularnych treningów na torze. Doświadczenie w czym i czy naprawdę wszyscy są tacy dorośli i nasza wrodzona postawa jestem lepszy od reszty musi skutkować moja droga jest najlepsza. A propos tematu jest ktoś kto żałuje, że zrobił tak a nie inaczej (czy już jest nieobecny RIP??)
|
7 maja 2012, o 13:56 |
|
 |
Inkling
SV Rider
|
Jak już chyba gdzieś napisałem, sądzę, że jeszcze nikomu nie zaszkodziło rozpoczynanie przygody z motocyklami od mniejszej pojemności (250-500ccm), a na tezę przeciwną każdy z nas ma dziesiątki przykładów.
Te dwie dane (staż i rozpoczęcie/nierozpoczęcie od sv) przed wyrażeniem opinii służą jedynie zarysowaniu "punktu siedzenia" z jakiego przedstawiamy nasz "punkt widzenia". Nikomu nikt nie zabrania pisania wieku, stanu cywilnego czy wyznania, jeśli ktoś uważa to za istotne z punktu widzenia opinii.
|
7 maja 2012, o 13:59 |
|
 |
miskof
SV Rider
Dołączył(a): 8 mar 2010, o 23:24 Posty: 688 Lokalizacja: Warszawa
Moto: Honda - ADV350
|
3 sezony. Pierwsze 2 - sv650 Trzeci - GSX-R 600ccm
Jeżeli chodzi o SV, był to mój pierwszy motocykl, szybko się do niej przyzwyczaiłem, bardzo miło wspominam latanie na niej. Miałem dwie lekkie przewrotki, ale z własnej winy, nie chodzi mi o moment obrotowy i przyspieszenie.
Jeżeli chodzi o pierwsze moto SV, jak dla mnie było w sam raz, sprawiało mi dużo frajdy jeżdżenie na SV i to przez cały okres jej użytkowania.
_________________ SV650S 2005r GG:58339
|
7 maja 2012, o 14:18 |
|
 |
lpt
mundrek
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:50 Posty: 1758 Lokalizacja: Rybnik
Moto: sv1k/ 748SP
|
6 sezon. na 1 sv650, potem sv1000, m620. Na ogół jak dzwonek - polecam i nie polecam. Na dzień dzisiejszy zacząłbym od monstera.
_________________ I wy, o których zapomniałem, Lub pominąłem was przez litość, Albo dlatego, że się bałem, Albo, że taka was obfitość...
|
7 maja 2012, o 14:44 |
|
 |
spazz
chachar
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:29 Posty: 2311 Lokalizacja: Oberschlesien
Moto: Brak
|
7 sezon pierwszy motocykl bandit 600 ale tylko dlatego ze nie wiedzialem ze istnieje cos takiego jak sv.. sprzedany po polroku i zakupione sv1000s oczywiscie zaspawana kierownica zeby tylko poporstej jezdzic oczywiscie polecam sv650 na pierwszy motór. lesiu ma i daje rade.
a wracajac do tematu. wydaje mi sie ze kazdy moze isc droga jaka czuje. koledzy gloryfikuja cb i gs bo moze tak im bylo po drodze. ja uwazam ze da sie rade nauczyc na sv jezdzic bo to nie jest diable wcielony!
_________________ CHŁOP BEZ POLERKI JEST JAK MIĘSNY BEZ WINERKI!!!
|
7 maja 2012, o 15:00 |
|
 |
slusar_o2
SV Rider
Dołączył(a): 30 paź 2010, o 20:58 Posty: 522 Lokalizacja: Ruda Śl.
Moto: sv650s k3
|
Tylko po co się tak męczyć? Mogłeś kupić od razu litra, przez rok nie odkręcać powyżej 4tys i byś też przelatał do wiosny. Motocyklem masz się bawić, to jest zabawka! Trzeba to robić z głową, znać swoje możliwości (ale jak możesz je ocenić jak nie masz żadnego porównania) a nie bać się, że Ci tą głowę urwie. Ja wcześniej latałem na 250r, zajebista zabawka, która patrząc na spalanie, jeździ chyba na powietrze. Jedyny minus to taki, że ma pełne owiewki, których szkoda przy glebie (ja wylądowałem w rowie w dosyć kuriozalnych okolicznościach  ), które blokują trochę człowieka, ale i tak czego się na niej nauczyłem to moje. Czy polecam sv? Niekoniecznie, jak ktoś chce się nauczyć jeździć, to są lepsze maszyny. Jak ktoś chce tylko turlać się z A do B to jeden chuj co weźmie i tak będzie zadowolony.
7 maja 2012, o 16:54 |
|
 |
Inkling
SV Rider
|
Dzięki ślusar, pełna zgoda. Podpisuję się obiema rękami.
|
7 maja 2012, o 16:57 |
|
 |
Dread
SV Rider
Moto: 2x 650s K9 ..... 675
|
Dokladnie 
_________________ 675
|
7 maja 2012, o 17:10 |
|
 |
koroviov
SV Rider
Moto: SV650 SS
|
Mądrego zawsze warto posłuchać. Nic dodać nic ująć.
_________________ Najlepszą metodą tunningu jest obniżenie masy. Masy motocyklisty.
|
7 maja 2012, o 17:25 |
|
 |
shpongler
pieszy
Dołączył(a): 29 wrz 2011, o 00:17 Posty: 8 Lokalizacja: Warszawa
Moto: 99' SV650S->N
|
Jestem kolejnym świerzakiem na sv-ce. Kupiłem ją zaraz po zrobieniu PJ i zacząłem jeździć pod koniec zeszłego sezonu. Wyjeździłem około miesiąc na jesieni i kolejne dwa w tym roku. Łącznie zrobiłem mniej więcej 4 tyś. km - głównie po mieście ale też kilka małych tras - i przemyślenia po tym okresie mam takie, że to moto dobre na początek ale nie dla każdego. Myślę że kluczowy dla decyzji jest temperament kupującego i chęć do doskonalenia umiejętności. Z mocą oswajałem się stopniowo, choć pokusa była spora, ale potrafiłem się opanować. Podobnie z szybkim pokonywaniem zakrętów i przeciskaniem przez korki. Choć przyznam że na pustej ekspresówce V-maxa sprawdziłem po tygodniu  Z braku doświadczonego mentora starałem się od początku wcielać w życie rady z "motocyklisty doskonałego" i myślę całkiem sprawnie do tej pory mi to idzie. To co jest moim zdaniem najniebezpieczniejsze to wspominane przez wielu niewybaczanie błędów - ale tyczy się to przede wszystkim mokrej nawierzchni. O ile w dobrych warunkach sv-ka prowadzi się jak dla mnie idealnie (zaznaczam że porównanie mam tylko do fazera, bandita i xj-ki) i mając odpowiednie podstawy teoretyczne można bezproblemowo ją ogarnąć w góra kilka tygodni, to w deszczu trzeba wyjątkowo uważać. Zdarzył mi się już jeden niebezpieczny uślizg tylnego koła na mokrym i zimnym asfalcie (początek marca) przy nieco za mocnym odkręceniu zaraz po zmianie pasa, po którym ledwo ustałem. Zarzuciło mną tak że myślałem że będzie szlif ale skończyło się tylko na sporym siniaku na kolanie. Naturalnie był to mój ewidentny błąd, niemniej duży moment sv-ki też swoje dołożył. Od tamtej pory w trudnych warunkach zachowuję 200% ostrożności i żadnych problemów (odpukać) nie miałem. Za to gdy są warunki to frajda z intensywnej jazdy jest nie do opisania Dodam jeszcze że mój znajomy o trochę bardziej porywczej naturze, w swoim pierwszym sezonie na sv-ce zaliczył dwa szlify, z czego jeden ewidentnie z nadmiaru momentu (wyrwał na 1-ce na koło i moto odjechało...) i to by potwierdzało że to nie jest dobry pierwszy sprzęt dla każdego.
|
7 maja 2012, o 17:32 |
|
 |
browar
SV Rider
Moto: sv 1000S 2005
|
Ważniejsze od wyboru pierwszego motocykla w obrębie 500-600cm, jest to żeby nas ktoś porządnie nauczył jeździć. Ludzie się bardziej rozwodzą czy gs czy cb..czy bandit..sv.. niż jak hamować jak pokonywać zakręty, jak nie panikować itp, itd.
_________________ http://www.acebiker.pl https://www.facebook.com/acebiker.polska
|
7 maja 2012, o 17:46 |
|
 |
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
O to to, podpisuję się obiema rencyma :-)
7 maja 2012, o 18:17 |
|
|