Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 05:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Wojna z ubezpieczycielem, ciąg dalszy 
Autor Wiadomość
motocyklista

Moto: sv 650s k4
Post Wojna z ubezpieczycielem, ciąg dalszy
Jak wiecie, po wypadku, do którego doszło ponad dwa miesiące temu, a opisywałem tutaj na forum w dziale Ku Przestrodze (w skrócie, kobieta z przeciwnego pasa skręcała w jej lewo zajeżdżając mi drogę, a później stwierdziła, że kto dobija tego wina), jestem w ciągłej walce z Liberty Direct. Moja SV została wyceniona na 6000zł, przy czym koszt naprawy został oszacowany na 78 tysięcy złotych, a odszkodowanie do wypłaty wyniosło 2700zł i odmówiono mi zapłaty za dodatkowe elementy, które wymieniłem, oraz za kombinezon, kask i inne tego typu rzeczy postanowiłem iść na prawdziwą wojnę z ubezpieczycielem. Aha, czy mówiłem już, że podczas wypadku wyrwało licznik? Nie? No to teraz będzie najlepsze. Z racji tego, że nie mogłem pokazać licznika, oraz paru innych części, ubezpieczyciel uznał, że ich po prostu nie było. Mało tego, podany przeze mnie przebieg powiększył o 100%, przy czym dodał, że mam udowodnić, że był niższy.

Dlatego czas na prawdziwą wojnę. Mój prawnik powiedział, że należy się odszkodowanie za wszystkie podane przeze mnie części i to ONI mają udowodnić, że ich nie było, ale sprawa w sądzie mimo wygranej z automatu ciągłaby się bardzo długo, dlatego polecił mi pewien świetny sposób na zagięcie Liberty.
Otóż, potrzebuje całą stertę rachunków za rzeczy akcesoryjne typu: kierunki, wydechy, klamki, kierownice, crashpady, naklejki, kamery, kaski, kombinezony, wszystko. Dosłownie wszystko, co wpadnie w rękę wysyłać do Liberty.
Moja prośba do Was. Jeśli macie rachunki, które gdzieś tam leżą za jakieś części, prosiłbym bardzo gorąco, żeby pstryknąć im zdjęcie i podesłać mi tutaj na forum, lub mailowo. Ja niestety nie jestem w stanie wykazać, że kupiłem 4 miesiące temu nowy kask Sharka, mimo tego, że dopytywałem tutaj na forum i paru forumowiczów z Krakowa widziało mnie chwalącego się nowym nabytkiem, to nie mam za niego rachunku. To samo z kombi. Dostałem go od ojca, kosztował 4799zł, ale rachunek wyrzucił.

W zamian za rachunki obiecuje napisać dokładnie co, jak gdzie, ile i w jaki sposób walczyć, żeby uzyskać NORMALNE odszkodowanie za moto. Tak, żeby nikt nie musiał zatrudniać prawnika i oddawać 20-30% odszkodowania :)

Jeśli byłeś klientem Aster, możesz już teraz zerwać umowę. Więcej na priv.

9 paź 2013, o 09:33
motocyklista

Post Re: Wojna z ubezpieczycielem, ciąg dalszy
Dziękuję za odzew i przesłanie faktur - na pewno się przydadzą! Za kilka dni wysyłam zbiorczy skan do Liberty Direct.
Gdyby do tego czasu ktoś znalazł rachunki za: kierunkowskazy, wydech, xenony, albo coś podobnego - na pewno nie pogardzę :)

Aha, z tego, co zdążyłem się dowiedzieć, to po wypadku ktoś musi was wozić na 'przeglądy' w szpitalu, do apteki itd. Ubezpieczyciel oczywiście ma obowiązek zwracać za paliwo. W tym celu po każdym tankowaniu bierzecie fakture za paliwo na wasze imię i nazwisko. Ważne, żeby nie podać numeru rejestracyjnego pojazdu do którego tankowana jest bena. Dlaczego? To proste. Po zakończonym leczeniu szukacie znajomego, którego samochód pali jak smok. Mi się udało - SLK narzeczonej pali 15-16 litrów na setkę. Dostajecie druk do wypełnienia w którym wypisujecie skąd do kąd było jeżdżone, jakim samochodem i jakie było średnie spalanie. Jedyne co potrzebujecie od osoby, która Was 'woziła' to skan dowodu rejestracyjnego i podpis właściciela. W przypadku dobrej kombinacji będziecie jeździć za darmo przez parę miesięcy.

Bez obawy - ubezpieczyciela to nie zbawi. I tak Was orżnie na wycenie moto..

14 paź 2013, o 08:10
SV Rider

Moto: TT1050
Xenonem to bym się raczej nie chwalił przed ubezpieczycielem :D

14 paź 2013, o 08:13
SV Rider

Moto: TT1050
W razie czego, to w sumie paragon i gwarancję na przetwornicę xenonową też mam :P Ale tak jak w temacie napisałem, tym się lepiej nie chwalić, bo Twój motocykl raczej nie ma homologacji na ten typ oświetlenia ;)

14 paź 2013, o 08:15
SV Rider

Moto: SV650S K3
od siebie dodam tylko tyle żebyś w tym całym szale zbierania rachunków i faktur nie przedobrzył. Bo jak zaczną wnikać i okaże się że czegoś takiego w ogóle nie miałeś w moto to sprawa się rypnie :P
Poza tym powodzenia i ciśnij dziadów :)

14 paź 2013, o 08:51
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: CBR600RR PC40
Post Re: Odp: Wojna z ubezpieczycielem, ciąg dalszy
No i licz na to że ubezpieczyciel nie zacznie szukać o Tobie info w internecie i nie trafi na ten temat ;)

14 paź 2013, o 15:34
motocyklista

lasooch napisał(a):
W razie czego, to w sumie paragon i gwarancję na przetwornicę xenonową też mam :P Ale tak jak w temacie napisałem, tym się lepiej nie chwalić, bo Twój motocykl raczej nie ma homologacji na ten typ oświetlenia ;)

To nic, ubezpieczyciel mandatu mi nie wlepi, ani tego nie sprawdzi. Wszystko mogło mieć homologacje - mogło, bo nie ma przodu motocykla, rozpłynął się w powietrzu. Ani straż pożarna, ani policja go nie znalazła.

Jankoś napisał(a):
edobrzył. Bo jak zaczną wnikać i okaże się że czegoś takiego w ogóle nie miałeś w moto to sprawa się rypnie
Poza tym powodzenia i ciśnij dziadów

Na chwilę obecną kolekcjonuje faktury i rachunki. Wiadomo, że nie jestem zombie i nie wyślę wszystkiego jak popadnie ubezpieczycielowi :D Sporo miałem w swoim moto zmienione, ale nie mam nawyku trzymania rachunków i nie jak nie miałem okazać, że faktycznie były.
Niemniej jednak, dziękuję za przypomnienie i przestrogę :)

skwaro napisał(a):
No i licz na to że ubezpieczyciel nie zacznie szukać o Tobie info w internecie i nie trafi na ten temat ;)

A może nawet byłoby lepiej, gdyby przegrzebał forum. Dokopałby się do informacji o moich zakupach i nowych częściach zamontowanych w Suzi :) W tedy nie miałby podstaw, żeby twierdzić, że moje moto miało 100% wyższy przebieg od zadeklarowanego przeze mnie, ani też nie uzasadniłoby tej żałosnej kwoty odszkodowania tym, że motocykl był szrotowy. ( dla przypomnienia - wycena naprawy przez ASO Suzuki 78 tysięcy złotych, a wartość odszkodowania 3170zł na rękę).

Dla ciekawości dodam, że rzeczoznawca Liberty był w szoku, że motocykl, który ma 10 lat jest w tak dobrym stanie. Jak widać, nie podał, albo nie uwzględnili tego.

14 paź 2013, o 21:21
SV Rider

Moto: PW50, CBR600, CR125
1. zrobisz jak uważasz, ale ja na Twoim miejscu zwróciłbym się z prośbą do admina o usunięcie wątku z forum (albo chociaż, jeśli jest taka opcja, żeby dostępny był tylko dla zalogowanych użytkowników).

2. myślałem że te 78 tys. pln to się rypnąłeś i powinno być 7,8 tys. pln. Przecież nowy motor był wart (i dzisiaj też wszystkie w tej klasie) ok. 30 kpln :hmm:

14 paź 2013, o 22:16
SV Rider

Moto: gsxr1000 k8,mz 251
miałem podobny przypadek i opisywałem go na forum, koleś z na przeciwka zrobił lewoskręt zajeżdżając mi drogę no i bum, oczywiście dar sie ze to moja wina. wtf jechałem przepisowo a on wtargnął na mój pas tak samo jak u cb, no i byłą wojna z ubezpieczycielem u mnei WARTA , sv 1000 poszedł od razu do suzuki Piaseczno wycenili naprawe na 54tyś zł, za motocykl dałem 12,5tyś a na szczeście od warty dostałem 14tys ale tez to trwało zanim się z nimi uporałem

14 paź 2013, o 22:31
motocyklista

pm2z napisał(a):
1. zrobisz jak uważasz, ale ja na Twoim miejscu zwróciłbym się z prośbą do admina o usunięcie wątku z forum (albo chociaż, jeśli jest taka opcja, żeby dostępny był tylko dla zalogowanych użytkowników).

2. myślałem że te 78 tys. pln to się rypnąłeś i powinno być 7,8 tys. pln. Przecież nowy motor był wart (i dzisiaj też wszystkie w tej klasie) ok. 30 kpln :hmm:

Mogę w sumie wrzucić wycenę w wolnej chwili. Ma parę stron A4 ;)
Z tego, co pamiętam, to prawie wszystkie części kwalifikują się do wymiany.

czochu napisał(a):
miałem podobny przypadek i opisywałem go na forum, koleś z na przeciwka zrobił lewoskręt zajeżdżając mi drogę no i bum, oczywiście dar sie ze to moja wina. wtf jechałem przepisowo a on wtargnął na mój pas tak samo jak u cb, no i byłą wojna z ubezpieczycielem u mnei WARTA , sv 1000 poszedł od razu do suzuki Piaseczno wycenili naprawe na 54tyś zł, za motocykl dałem 12,5tyś a na szczeście od warty dostałem 14tys ale tez to trwało zanim się z nimi uporałem

To powiem ci, że dobre odszkodowanie dostałeś z porównaniem do mojego :) W sumie, mi po prawie 3 miesiącach ani grosza nie przelali, musiałem zatrudnić prawnika i wczoraj do mnie dzwonił, że do 30 dni powinienem dostać kasę.

14 paź 2013, o 22:37
SV Rider

Moto: gsxr1000 k8,mz 251
ja miałem prawnika od początku a kase dostałem dopiero po pół roku

14 paź 2013, o 23:08
SV Rider

Moto: SV650N SPRINT ST1050
Z klamkami hamulcowymi też uważaj, kolega miał wypadek i był problem bo klamki nie homologowane. Ubezpieczyciel chciał dowieźć niesprawność układu hamulcowego w ten sposób.

15 paź 2013, o 00:21
motocyklista

Moto: Honda Hornet '09
Walcz na ostro i nic im nie odpuszczaj. Ja dostałem kasę za naprawę motocykla kask kombinezon i buty. Trwało to 6 miesięcy!

16 paź 2013, o 09:26
Zobacz profil WWW
motocyklista

Dziś dostałem informacje od prawnika, że zostało wynegocjowane 80% kwoty obliczonej przez ASO Suzuki. Jest to o tyle świetna i zaskakująca informacja, że ASO wyceniło naprawę na 57 tysięcy złotych :)
Jak pieniążki znajdą się u mnie na koncie, to w tedy potwierdzę czy faktycznie dojdzie do wypłaty odszkodowania, bo to cholernie dużo ( prawnik stwierdził, że dałoby się wyciągnąć dużo więcej, ale trzeba by było się sądzić) i będę mógł z czystym sumieniem polecić znajomego, który się tym zajmuje.

22 paź 2013, o 20:31
SV Rider

Moto: Retro 7 125
cloud napisał(a):
Dziś dostałem informacje od prawnika, że zostało wynegocjowane 80% kwoty obliczonej przez ASO Suzuki. Jest to o tyle świetna i zaskakująca informacja, że ASO wyceniło naprawę na 57 tysięcy złotych :)
Jak pieniążki znajdą się u mnie na koncie, to w tedy potwierdzę czy faktycznie dojdzie do wypłaty odszkodowania, bo to cholernie dużo ( prawnik stwierdził, że dałoby się wyciągnąć dużo więcej, ale trzeba by było się sądzić) i będę mógł z czystym sumieniem polecić znajomego, który się tym zajmuje.

Byłem pewny że w przypadku szkody wypłacanej z OC sprawcy do 100% wartości pojazdu może być naprawa, później jest szkoda całkowita, czyli wypłata wartości pojazdu lub wartości pomniejszonej o wartość wraku.
W przypadku AC naprawa jeśli szkoda do 80% wartości pojazdu, powyżej szkoda całkowita, i wypłata pomniejszona zazwyczaj o udział własny w szkodzie.
Jeśli wypłacą ci 4 lub 5 razy tyle co warty jest pojazd bo będę w wielkim szoku.

22 paź 2013, o 20:45
SV Rider

Moto: X11
Jeśli te pieniądze znajdą się u Ciebie na koncie to :jupi: :boogie: szczerze życzę, żeby się tak skończyło :taak:

22 paź 2013, o 20:46
SV Rider

Moto: H2 / RSV4 Factory
"LUBIĘ TO" :D

22 paź 2013, o 22:34
SV Rider

Moto: SV 650s k3
Trochę to dla mnie dziwne... Ale mogę się mylić.
Szkoda całkowita jest w tedy gdy koszt naprawy przekroczy 80% wartości rynkowej pojazdu. Wtedy zazwyczaj pojazd szedł albo na aukcje ile tam odzyskali i resztę dopłacali. Albo właściciel zostawiał "wrak" i brał kasę pomniejszona o szacunkowa kwotę tego co zostało po pojeździe.

Trochę to dla mnie dziwne ale jeśli się uda to gratuluje bo można spokojnie lecieć do UK i brać SV SL2. Z niecierpliwością czekam na finał

23 paź 2013, o 07:13
SV Rider

Moto: SV650S K3
Również skłaniam się ku temu co mówili przedmówcy. Bo tak to każdy by szukał tylko okazji żeby komuś przypie*** i dostać super odszkodowanie na nowiuśki pojazd :boogie: Czego w sumie Ci życzę, ale nie dziel skóry na niedźwiedziu jak ten jeszcze w lesie ;)

23 paź 2013, o 07:20
Zobacz profil WWW
motocyklista

Tak jak mówicie, podjarałem się tym co powiedział prawnik, ale sprzętu jeszcze nie szukam, zacznę jak kasa będzie na koncie :)
A co do tych 80%, a szkodą całkowitą, to mówiłem prawnikowi, jednak on sypnął jakimiś paragrafami i wyjaśnił, że Liberty Direct strzeliło sobie w kolano przekazując motocykl do wyceny ASO Suzuki. Pewnie nie spodziewało się wyceny na blisko 60 tysięcy złotych. Taka wycena podobno jest święta, bo mogłem motor na części sprzedać i go wyrejestrować, więc jestem w plecy o tą wartość.
Do 30 dni mam się na własne oczy i stan konta przekonać :D

23 paź 2013, o 08:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona