Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 13:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Pomysł na motocykl 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: SV 650S
Post Pomysł na motocykl
Ponieważ jest na forum temat pt; pomysł na SV
To dlaczego nie na motocykl jako całość.
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zbudowanie motocykla. Nazbierało mi się klamotów w pakamerze tyle że gdybym mial trochę czasu to dałoby się z tego zlepić jakiego Frankensteina :obity:
Nie mniej generalnie mam już swoje przywyki i wszystkiego co mam nie zamierzam zebrac do kupy. Benzyna tanieje przez ruskich to cisnienia na LPG w pierwszej kolejności nie mam :hahaha: Zamówiłem parowik, przyjdzie to poleży sobie a potem pomysle dalej.
Nie ma to byc sportowy motocykl ale raczej długodystansowy :)
Mam fajne widełki od kawy zx9, długie z regulacją wszystkiego. Umozliwailby zbudowanie mordy na nieco większej wysokości niż współczesne pluskwy wyścigowe przy których SV wydaje się wielkim motocyklem. A zatem pozycja jazdy też bardziej nastawiona na podziwianie widoków niż rozplaszczanie sie na baku.
Znajdą sie jakieś koła, amor od cebry, i parę innych drobiazgów jak silnik i kanapa np.
Ale za bardzo lubię V2 i mam ochotę oprzeć konstrukcję tego motocykla wlasnie na tym silniku który tak lubimy :mrgreen: No może w wersji 750-800 ale to juz nie jest konieczne. Rozstaw osi troche większy niż w SV myśle że by nie zawadzał.
Fajnie gdyby miał ramę kratownicową (którą wcale włosi nie wymyslili) i wogóle był najlżejszy jak to mozliwe. Dostęp do stalowych rur reynoldsa kusi mnie żeby właśnie z tego go robić.
Jeżeli ktos zastanawial się jak mialby wyglądać> wlasny wyrób motocyklowy< i zechce coś napisać to smialo.
Nie dlatego że wyobraźni mi bakuje ( :wstyd: ) tylko jak to mówią: co dwie glowy to nie jedna i może pojawi sie jakas koncepcja ciekawa. Którą warto będzie zrealizować.
Jeżeli np. silnik inny niż SV to dlaczego ?
Itp..

20 paź 2014, o 19:30
motocyklista

Moto: SV650S 2000
Post Re: Pomysł na motocykl
scrambler....? :D

20 paź 2014, o 20:33
SV Rider

Moto: Bawaria...
Ehh zostałem uprzedzony, a miałem nadzieję być pierwszym...

Proponuje coś na kształt tej włoskiej ślicznotki:

Obrazek

20 paź 2014, o 20:38
SV Rider

Moto: <SV650N>
powaga Rozkosmany ...scrambler + Vka to jest to!!!

20 paź 2014, o 20:47
SV Rider

Arek1 napisał(a):
Ehh zostałem uprzedzony, a miałem nadzieję być pierwszym...

Proponuje coś na kształt tej włoskiej ślicznotki:

Obrazek

Fajny :obity: Ale to raczej robota dla rzeźbiarza a nie spawacza :obity: Poza tym kto to bedzie czyścił jak się uwala w błocie. Masakryczna ilośc zakamarków :hahaha:

20 paź 2014, o 21:42
motocyklista

Moto: TLS i TLR
Czyli jednak scrambler w planach? Monowahacz byłby fajny...

20 paź 2014, o 22:04
SV Rider

Chyba NTV pójdzie pod nóż
:obity:

może nie tyle scrambler a : co by było gdyby....
Takie cos załóżmy jak Neander z 1928
Obrazek
który uważam za jeden z piekniejszych motocykli na świecie

...... gdyby taka linia utrzymała się do dzisiejszych czasów

(chociaż Arek własciwie podał bardzo dobry przykład na to: co by było gdyby :) )

20 paź 2014, o 23:28
SV Rider

Moto: Bawaria...
Ten mój przykład to przecież poglądowo... Gdybyś zrobił identyko i do tego jeszcze kupił oryginalne naklejki, to włoscy prawnicy by Cię wykończyli... :obity:

Chodzi o sam pomysł na motocykl. Wygodna wyprostowana pozycja, ładna rama, idealny na latanie po fajnych zakrętach, a i jak wjedzie w teren to też da radę. Jak ktoś ma czas i umiejętności, to na papierze, lub przy pomocy komputera można zmienić kilka elementów (zaczynając od oryginalnej Rivale) i zobaczyć co z tego wyjdzie...

Chociaż jak tak się zastanawiam nad elementami, które Rozkosmany chciałby mieć w swoim motocyklu to widzę Ducati Monstera :silent:

21 paź 2014, o 07:09
SV Rider

Monsterek to bardzo fajny motorek jest :obity: Podoba mnie się :spoko:
(co gorsza podoba się też młodej i nawet paskudny dźwiek w/g niej silników V2 jej nie zawadza. Pewno bedą wydatki :hmm: )
No ale jak by nie było to w zasadzie mam już z tej samej parafii. Po co dublowac?
Oczywiście myślę o SV :D bo też uroku jej odmowić nie sposób.
I tak po przemysleniu sprawy, popartej wstępnym przyłożeniem miary tu i tam do Revere chyba wybiorę łatwiznę :obity:
Znaczy wykroję wsio co się da z niej, taka kuracja odchudzająca (tak na oko to ze 20 kilo da się wywalić). Potem doczepię te widełki od ZX9 przez co dodam pare zbędnych kilo :hahaha: ale za to morda powędruje do góry o jakie :hmm: 5 cm. Trzeba będzie zatem lekko przerobić zawiechę od zadniej strony żeby to wypoziomować. Jednocześnie zrobię sobie pole manewru do przerobienia grzbietu.
Na taki bardziej garbaty :obity: Zdaje mi się że jeżeli dostanie troche wzrostu to nie zawadzi, raz że prześwit a dwa powinno lepiej po zakrętach latać :hmm: No i straci tą linię przeciągającego się szczura na rzecz prężacego sie kota.
Zbiornik trza bedzie kurna zrobic zupełnie inny niż jest w Revere i pomysleć gdzie schowac kable, regulator i akumulator.
No i jakieś kółka.
Może szprychowe?

Ostatnio edytowano 21 paź 2014, o 19:59 przez Rozkosmany, łącznie edytowano 1 raz

21 paź 2014, o 19:38
motocyklista

Nie wiem jaki jest amor w reverce ale jakby wleciał przód od zx9 to z tyłu mógłbyś jakiś dłuższy zamontować wtedy byś go wyprostował a i po szutrowych drogach będzie fajniej latał. Szprychowe koła są kozackie tylko żeby dorwać takie na monowahacz.Obrazek
Obrazek

21 paź 2014, o 19:52
SV Rider

Sztukowanie wahacza w Rewerce raczej odpada . Chyba że byłby jakis manewr żeby nieco go odsadzić.
Będzie trzeba (oczywiście znowu łatwizna) jeszcze raz przeczytać wątek spyry o jego cyklopie. On tam przecie dosobaczył wahacz NTV-ki do zupełnie innego silnika.

ed. tobie chodzilo tylko o zmianę amora. Nie trzeba, da się zmienić punkt podparcia żeby podniosło dupke trochę do góry.

Ostatnio edytowano 21 paź 2014, o 20:10 przez Rozkosmany, łącznie edytowano 1 raz

21 paź 2014, o 20:01
motocyklista

Ta Twoja reverka ma monowahacz montowany na 4 śruby? no i w niej jest wał kardana?

21 paź 2014, o 20:07
SV Rider

Tak, w środku jest wał. Ale na ilu srubach się to trzyma to nie wiem :wstyd:
:hahaha:

21 paź 2014, o 20:11
motocyklista

Bo wiem że bmw k75/100(inne chyba też) miały monowahacze montowane na 4 śruby więc może z bmw by przypasowało tylne koło. Tylko trzeba sprawdzić czy jest taki sam rozstaw. W BMW R100GS było szprychowe koło na monowahacz.

21 paź 2014, o 20:22
SV Rider

Samo koło trzyma się na jednej śrubie. W razie draki zrobiłoby się synteze piast :obity:

21 paź 2014, o 20:25
SV Rider

Moto: litr s k5---->
Widzę jakieś konkretne manewry się zapowiadają! elegancko!

ps. Neander też jeden z moich ulubionych.

Obrazek

---==Facebook==---

24 paź 2014, o 03:23
Zobacz profil WWW
SV Rider

:hmm:
Aż tak konkretnie to nie bedzie raczej. W Neandera będe celować na zasadzie złapania >linii :mrgreen: Jeżeli można tak się wyrazic. Konieczne będzie wyklepanie nowego zbiornika. Mam za to wyraźnie skrystalizowany pomysł jak ma wyglądać lampa z której ma wychodzić niejako mini owiewka i jak ma wyglądac to co zwykło nazywać się pulpitem :obity:
Żadnych cyfrowych goowien oczywiście a taka synteza prędkościomierza jak onegdaj były np. w Warszawach, albo raczej Wołga garbata jest lepszym przykładem z obrotomierzem na jednej skali. Tak jak zegar po prostu, wszystkie wskazówki wychodzą z jednej osi. Lampa zaś z z takimimi >bananami< po sasiedzku które będa kierunkiem. Oczywiście jakiś HID z soczewką czy cóś :hmm: Tylne oświetlenie z zadupkiem (albo wypizdkiem :hahaha: jak na forum Montana kiedyś napisała) to ta sama parafia co i lampa dostosowana ideologicznie do zadniej strony :obity:
Generalnie tylko dwa kolory. Srebrzystość aluminium (ale nie polery) i czerń fortepianowa. Najbardziej czarne jakie tylko jest możliwe.
Ew. w formie makijażu jakiś szary kawałek tu i tam.
Wymyśliłem też dzisiaj koła w pracy. Ale raczej nie będzie to proste zadanie i lepiej nic teraz nie powiem :silent:
Piszę to bo zapewne będę się ślimaczyć i znajdzie się ktoś kto bedzie naciskać a to dla takiego lenia jak ja jest potrzebne :obity:
A teraz idę do szopy, troche ogarne syf jaki tam mam i biorę się do roboty. Jak już dokopie się do NTV-ki

Pierwszy sukces :obity:
Wydobyłem NTV-ke z jaskini. Może nie wyglada najlepiej ale jakieś życie w niej jest. Znaczy pająki tudzież inne robaczki.
Przyjazna materii ozywionej znaczy :obity:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Znalazł się ten ładniejszy plastik od Sabriny. Co ja się go naszukałem :mur: Aż w końcu załozyłem ten gorszy, znaczy lekko peknięty i kleiłem

Obrazek

Obrazek
Tylko żeby ktos nie pomyślał że ja tą Reverką byłem na zlocie. Po prostu jestem miłosnikiem tego modelu ale pojechalem tam SV-ką :obity: :obity:

Obrazek
Na tym widelcu będzie kiedyś śmigać B)

24 paź 2014, o 15:32
SV Rider

Moto: X11
Wy tam macie aż taką wilgoć? Kurde na CBR jak i na tym widać jakby były wodowane :hmm:

24 paź 2014, o 22:41
SV Rider

:hmm:
Wilgoć?
Ja tam prawie ryby z okna moge łowić. Czasami ta wszechobecność wody to mnie wk.... :mur:
A powinienem wziąść poprawkę że mieszkam w hrabstwie syatystycznie > najsuchszym
:hahaha:
Dzisiaj padało tylko raz :hmm: A młoda w midlandsach na balety pojechała to mówiła że padało> kilka razy
:hahaha: i wiatr ją wywracał
Ja ten klimat tutejszy to nazywam : monsunowo-arktyczny. 16 stopni a ku..... zimno tak jak w Rosji w Jekaterinburgu zimą.
Byłem kiedys to wiem. Czasami to mi sie zdaje nawet że tam -20 to i tak cieplej niż teraz tutaj.

24 paź 2014, o 22:52
motocyklista

Rozkosmany napisał(a):
i wiatr ją wywracał

A ja ją rozumiem ... pomimo że w warszawie studiowałem to całe 5,5 roku mi wiało niezależnie od pogody :obity:

24 paź 2014, o 23:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona