Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 26 gru 2024, o 21:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Praktyczne różnice w modelach sv 650 s z lat '01/'02/'03/'04 
Autor Wiadomość
pieszy

Moto: nie mam ale bedzie:)
Post Praktyczne różnice w modelach sv 650 s z lat '01/'02/'03/'04
Szukałem i szukałem...i prawie znalazłem. Poczytałem sobie o kolorach, nowych bajerach, nowej ramie, zawieszeniu itp (viewtopic.php?f=11&t=62) ale chciałbym jednak poznać wasze opinie. Jak wyglądają w praktyce różnice miedzy modelami z roku '01,'02,'03,'04?
Chodzi mi głównie o:
1. Ekonomiczność (jak wygląda zużycie paliwa w modelach na wtrysku, o ile jest mniejsze od modeli bez wtrysku...jeśli w ogóle jest mniejsze?)
2. Prowadzenie (czy to zawieszenie jest rzeczywiście takie "przeciętne" jak wszędzie piszą? czy w praktyce coś się poprawiło na przeciągu lat?)

Pytam o to ponieważ na 95% kupię mała sv'ke i wiadomo że ta z roku '09 jest lepsza od '99 ale sęk w tym że na motocykl mam do 9000-9500zł i zastanawiam się czy warto zainwestować w nowszy model sv'ki czy jednak wybrać tańszy model przed liftingiem? Najzwyczajniej chodzi mi o waszą rade czy ta nowsza sv'ka (droższa o ok 3500zl) jest warta takiej dopłaty? A może kupić sv'ke z '01-'02, po sezonie ją sprzedać i kupić tą nowszą? Co myślicie? Dodam że to będzie mój pierwszy motocykl :) (naczytałem się dosyć o sv'ce na 1 moto więc nie czekam na odpowiedzi typu: to nie jest moto dla zielonych. Co więcej...jechałem już na jednej i myślę że się dogadamy. Decyzja podjęta. :) )
Pozdrawiam :)

4 maja 2011, o 00:23
erotoman-gawędziarz

Moto: SV 1000N 2004
Post Re: Praktyczne różnice w modelach sv 650 s z lat '01/'02/'03/'04
Ad. 1 Model po lifcie na wtrysku pali troszkę mniej, ale to są ilości przeliczane do max 0,5 l... w zależności od zużycia sprzętu (nieustawione luzy zaworowe, regulacja wtrysków na wakuometrach) niż model starszy na gaźniku. Gaźnik żwawiej reaguje za to na odkręcenie manetki.
Ad. 2 Prowadzenie - starsza wersja gabarytowo jest mniejsza od nowszej, starsze modele nie miały regulacji przedniego widelca, zawieszenie jest przeciętne, ale jak się zmieni olej na 15 W w lagach to daje radę ;) W nowszych też wypadałoby to zrobić.

Wszystkie informacje Ci potrzebne o cechach budowy i zachowania znajdziesz na forum, więc zabieraj się do czytania ;)

4 maja 2011, o 00:34
SV Rider

Moto: SV650n 2001
Razor napisał(a):
Ad. 2 Prowadzenie - starsza wersja gabarytowo jest mniejsza od nowszej, starsze modele nie miały regulacji przedniego widelca, zawieszenie jest przeciętne, ale jak się zmieni olej na 15 W w lagach to daje radę ;) W nowszych też wypadałoby to zrobić.

Ostatni rocznik przed liftem dostał już regulację wstępnego napięcia sprężyn. Ale gęstszy olej i tak warto zalać.

A odpowiadając na pytanie, czy warto dokładać do wtryskowej - różnice nie są aż tak duże. Zdecydowanie lepiej jest się skupić na stanie technicznym i wydać więcej na zadbany (a może i doinwestowany) egzemplarz, a kwestię z której wersji zostawić na drugim miejscu. No chyba, że któraś z wersji bardziej Ci się podoba wizualnie. :mylove:

4 maja 2011, o 09:36
pieszy

Moto: nie mam ale bedzie:)
mroowkojad napisał(a):
A odpowiadając na pytanie, czy warto dokładać do wtryskowej - różnice nie są aż tak duże. Zdecydowanie lepiej jest się skupić na stanie technicznym i wydać więcej na zadbany (a może i doinwestowany) egzemplarz, a kwestię z której wersji zostawić na drugim miejscu. No chyba, że któraś z wersji bardziej Ci się podoba wizualnie. :mylove:

No trochę bardziej podoba mi się wersja po lifcie... tylne lampy fajnie wyglądają, szczególnie w nocy... ale motocykl ma jazdą, dźwiękiem a dopiero potem wyglądem powodować uśmiech u kierowcy ;) Dzięki za odpowiedź. Ktoś ma inne zdanie?

4 maja 2011, o 15:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]