Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 16 ] |
|
Nowy sposób na oszukanie sprzedającego motocykl!!! UWAGA
Autor |
Wiadomość |
daniel1155
motorowerzysta
Dołączył(a): 28 wrz 2010, o 10:33 Posty: 83 Lokalizacja: jarosław
|
Nowy sposób na oszukanie sprzedającego motocykl!!! UWAGA
Witam, wprawdzie nie jestem już właścicielem SV, ale forum przeglądam i chciałem ostrzec przed cwaniakami w sieci, którzy proponują bardzo szybką transakcję i płatność przez PayPal, później wysyłają fałszywego maila z potwierdzeniem wpłaty i odbierają moto, a po kasie nie ma śladu Z resztą co Wam będę opowiadał, wkleję Wam jego maile, dzisiaj dostałem tekst po polsku, cytuję: "Witam. Kiedy ostatnio było serwisowane, jak długo jesteś jego właścicielem? Co to jest ostatni kurs na rowerze, chciałbym się dowiedzieć więcej na temat aktualnego stanu roweru i serwisowa rower .. będę płacić za pośrednictwem systemu PayPal, który jest szybki, bezpieczny i niezawodny sposób płatności .. .. I będzie i zadbać o wszystkie przygotowania Transport na rowerze do domu w Londynie, UK. Proszę o poradę, Roger." Jednak wcześniej kilka dni temu starał się bardziej i pisał po Angielsku, poniżej jego maile do mnie, odpowiadałem mu na nie, ale wiadomo było że to ściema straszna 1."v2pubkip61@tempmail.eu ogłoszenia tego użytkownika Hello, When last was it serviced, how long have you owned it?? What is the last price for the bike, I would love to know more about the Present condition of the bike and the bike Service History.. I will be paying you through PayPal, which is a fast, safe and reliable method of payment.... And i will take care of all Transportation Preparations for the bike to my home in London, Uk. Please Advice," 2."Hello, When last was it serviced, how long have you owned it?? What is the last price for the bike, I would love to know more about the Present condition of the bike and the bike Service History.. I will be paying you through PayPal, which is a fast, safe and reliable method of payment.... And i will take care of all Transportation Preparations for the bike to my home in London, Uk. Please Advice," 3. "Hello Thanks for your mail, I wish to come and inspect the item. but am currently out of state.... I'm a marine engineer who's on a ship right now at Bermuda..... all i need is your word of sincerity that the item is in good condition as described online, and i will pay the said amount 5 800,00 zł for it, payment will be through PayPal because its fast and secure and the only method for me to make the payment, i will be adding the 3.9% PayPal fees to the total amount of the item. With the issue of my details,transferring the name of ownership and signing of all paperwork will be done by the pick up agent so you don't have to worry about that. Await your prompt reply soon." 4."Hi, My agent will come for the pick up after the payment has been made at your home.Do you have an account with paypal ?" 5."Thanks for the message ....the reason why PayPal is the only payment option is because it is safe and secure and as soon as i make the payment for it, you will be sent a notification for the payment receipt in this your email ....that is if you use this your email address to set up the paypal account and i have a mover that will come over for the pick up and the pick up representatives only comes up when we have finish the deal so don't worry i will be the one to take care of the pick up expenses ok. i will be glad if you can log on to http://www.paypal.com and set up your account and send me email use to set up and i will suggest you make use of this your email address so when i make the payment you will be notify of the receipt from PayPal instantly. i look to read from you soon." 6."With the issue of my details, transferring the name of ownership and signing of all paperwork will be done by the pick up agent so you don't have to worry about that." 7."co ty mówisz? dont zrozumieć."
_________________ SV 650S 00' już niestety nie, ale kiedyś będzie comeback w chwili obecnej Fazer 600 - posłuszny koń
|
30 paź 2011, o 19:40 |
|
|
faraoneczka
SV Rider
Dołączył(a): 13 paź 2011, o 17:48 Posty: 499 Lokalizacja: KCH Trzebinia
Moto: sv650 K5
|
Re: Nowy sposób na oszukanie sprzedającego motocykl!!! UWAGA
Ja próbuję właśnie sprzedać Virago i już kilkanaście maili od "zainteresowanych" po angielsku dostałam - od różnych ludzi [a przynajmniej z różnych adresów e-mail] - na żadnego nie odpisałam.
Kiedyś był o tym artykuł na wp albo interii [jak znajdę, to wrzucę linka] - podobno nie, że wysyłają fałszywego maila z potwierdzeniem wpłaty - bo to jest prawdziwe i pieniądze się pojawiają na koncie, jednak w systemie płatności PayPal jest możliwość wycofania przelewu, który już miał miejsce [do jakiegoś tam czasu po transakcji] - i oni właśnie z tego korzystają...
_________________ 4 WHEELS MOVE THE BODY 2 WHEELS MOVE THE SOUL
SPRZEDAM: części SV650S K3< (kierownica, półka, tarcze hamulcowe, i inne)
SPRZEDAM: damska tekstylna kurtka Buse r.S/M
|
30 paź 2011, o 19:54 |
|
|
daniel1155
motorowerzysta
Dołączył(a): 28 wrz 2010, o 10:33 Posty: 83 Lokalizacja: jarosław
|
...skoro cały czas to robią, to musi im się kurcze udawać, więc uważajcie....
Aha, zapomniałem dodać, że ogłaszałem się na TABLICY.PL i stamtąd mnie zagadywali cwaniacy.
_________________ SV 650S 00' już niestety nie, ale kiedyś będzie comeback w chwili obecnej Fazer 600 - posłuszny koń
|
30 paź 2011, o 20:46 |
|
|
marta26
SV Rider
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 10:37 Posty: 1796 Lokalizacja: Dęblin/Piaseczno
Moto: suzuki sv650s
|
Nam się podobna sytuacja przytrafiła przy sprzedaży ZZR-y. Dostaliśmy kilka angielskich maili, których nadawca był (jak pisał) bardzo zainteresowany naszym motocyklem, pisał o sposobie transportu motocykla do Anglii, płatności za niego, ale po pierwszym odpisaniu stwierdziliśmy, że coś nam tu brzydko pachnie i daliśmy sobie spokój. Scenariusz bardzo podobny do tego, o którym piszecie. Nie spieszyło nam się, niedługo potem trafił się kupiec, pieniążki dostaliśmy do ręki, dopełniliśmy wszelkich formalności, a angielskiemu zainteresowanemu odpisaliśmy (jak to rzekło serce w reklamie TP) - "no, senkju, senkju baj" ...aha - my wystawialiśmy moto tylko na Allegro.
_________________ marta26-->>SV650S
www.logo-ratio.pl
|
30 paź 2011, o 20:59 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Ja też kiedyś dostałem super ofertę, akurat nie na motocykl, a na telefon komórkowy. Z daleka śmierdziało, bo kto z USA kupuje w Polsce nokię, ale z ciekawości zacząłem korespondować z cwaniaczkiem i udawać, że się nabrałem. Kupujący poprosił mnie o numer konta, umówiliśmy się, że wyślę mu towar kurierem. No i dostałem na maila "potwierdzenie wpłaty", niby przysłane przez mój bank. Całkiem zgrabnie się podszyli, mail posiadał szatę graficzną spójną z wyglądem prawdziwej strony internetowej banku. Tylko adres mailowy się nie zgadzał, bo był zarejestrowany na Filipinach A w mailu wiadomość, że dostałem pieniądze i że póki co są one zamrożone. Jak wyślę towar na wskazany adres i podam numer nadania, to pieniądze zostaną odmrożone. Oczywiście nic nie wysłałem, napisałem kupującemu, że na tym kończymy teatrzyk i powiadamiam prokuraturę. W odpowiedzi przeczytałem, że jestem oszustem, złodziejem, że naślą na mnie FBI i resztę życia spędzę w więzieniu Jak widać, FBI mnie nie dopadło. A co tam prokuratura zdziałała względem tej sprawy, niestety nie wiem... Drugi schemat, który z kolei przetrenował mój kolega, był oparty o paypal. Coś tam sprzedawał, dostał podejrzanie korzystną ofertę z za granicy i po dogadaniu ceny oraz szczegółów, faktycznie przelano mu pieniądze na paypal. Ale zamiast ustalonej kwoty 1000 euro, dostał powiedzmy 1200 euro. Kupujący od razu wysłał maila, że się pomylił z kwotą i czy mój kolega byłby na tyle uczciwy, by mu te 200 euro nadwyżki przelać z powrotem na konto? W mailu podał numer konta, nazwę banku itd. Gdy tylko mój kolega odpisał na maila, że przelał nadwyżkę na wskazane konto (czego oczywiście nie zrobił), z paypala momentalnie wycofano 1200 euro
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
31 paź 2011, o 00:50 |
|
|
DANEK
SV Rider
Moto: MT01
|
Ja dostałem też maila gdy sprzedawałem telefon mail, już nie pamiętam, ale jakieś afrykańskie państwo napisałem, żeby makumba spierd.alał . Numer jest stary o tyle, że teraz jest paypal kiedyś to samo robili z westerunion, dzięki międzynarodowym przekazom pieniężnym. Nie dajmy się zwariować.
31 paź 2011, o 11:50 |
|
|
RobertO
SV Rider
Dołączył(a): 8 sty 2011, o 05:21 Posty: 651 Lokalizacja: Szczecin
Moto: B 1250 S
|
Podłączę się do tematu. Odezwał się do mnie angol że widział na tablicy moje ogłoszenie i czy jest aktualne, po czym było o agencie morskim z którym mam się skontaktować i on wyśle mi o 3,9 % więcej bym te pieniądze przesłał temu właśnie agentowi na co ja mu że nie ma potrzeby korzystać z agenta bo ja mogę mu moto pod garaż w Londynie dostarczyć tylko niech mi poda dokładny adres domowy no i w odpowiedzi otrzymałem że on jest w delegacji że nie wie kiedy wróci no i że agent to jest optymalne wyjście odpowiedziałem że nie ma problemu ale do puki nie będę miał pieniędzy na koncie to nici z transakcji no i wiadomo jaki był finał adres z którego do mnie pisał: To: herrybant10@hotmail.comDate: Sat, 19 Nov 2011 07:52:14 +0100 Subject: Re: suzuki sv 1000 UWAGA NA TAKICH KRETYNÓW!!!!! TREŚĆ KORESPONDENCJI: Hi mate, I have looked at it a few times now, and after looking around, i'm satisfied with the great condition but what's your actual price for it. I love a bargain, so i would like to get it as soon as i can. I would be able to make payment through paypal, i find it the easiest way to use my credit card safely and is a safe and reliable method of payment... Let me know your price for it . I hope to hear from you soon, and i will make all transportation preparations for the it to be transported to my home in London,UK. If possible can you send me some recent picture or video of the item ? -Cheers- Thanks for your response. I will be adding the 3.9% PayPal surcharge to the total amount i will be paying you. So i will be paying directly into your PayPal account without any delay, and i hope you have a paypal account. If you have one already, just send me the address to send it to, which is the email address you use for it or you can send me a paypal money request, so once i receive the details i will go ahead with the payment through PayPal and then i will contact my shipping company after you get the payment. I will need your home address for the merchandise to be Picked Up by the Shipping Company.. Have a nice day. I insisted on paypal because i don't have access to my bank account online as i don't have internet banking and i can't go to the bank due to the nature of my job, but i can pay from my paypal account, as i have my bank a/c attached to it, i will need you to give me your paypal email address so i can make the payments asap for the item and pls if you don't have paypal account yet, it is very easy to set up, go to http://www.paypal.com and get it set up , after you have set it up i will only need the e-mail address you use for registration with paypal so as to put the money through
_________________ motostylizacja.pl http://www.fotosik.pl/slideshow.php?id= ... add1=upert viewtopic.php?f=9&t=5296
|
23 lis 2011, o 22:04 |
|
|
pioszu
motocyklista
Dołączył(a): 27 lis 2010, o 19:01 Posty: 287 Lokalizacja: Gdańsk
|
Haha, sprzedawałem ostatnio na trojmiasto.pl samochód, peugeota, ktoś do mnie napisał że da więcej niż chciałem o 200 zł, koleś pisał że jest z amsterdamu, wyślę kasę na paypal i podeśle jakiś tam dowód a po samochód przyjdzie jego kuzyn który mieszka w Gdyni Wszystko pisał po angielsku, jakieś 3-4 meile i skończyłem pisać a kolesiem bo straaasznie śmierdziało na drugi dzień znalazł się inny kupiec, kasę dostałem do reki auto pojechało i papa ludzie mają dobre pomysły.
_________________ SV1000N K4
|
24 lis 2011, o 14:10 |
|
|
wojte
SV Rider
Dołączył(a): 14 paź 2010, o 22:38 Posty: 330 Lokalizacja: Brzesko
Moto: BMW f800s
|
Też miałem takiego @, jak sprzedawałem aparat. Niby że do kongo itd. jakieś cmoje boje że wypas i bardzo się podoba..
_________________ wydruki 60x40 cm 19,99zł papier i tusze HP, maszyna hp 130r, wydruki do 61x180cm Fotografia ślubna http://www.poniewierski.com
|
24 lis 2011, o 15:42 |
|
|
lpt
mundrek
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:50 Posty: 1758 Lokalizacja: Rybnik
Moto: sv1k/ 748SP
|
A gdyby tak umówić się z osobą która ma odebrać motocykl czy coś, w ciekawszym miejscu ? No to metoda odwrotnie - cfaniakowa, przeznaczona dla nastoletnich dresów hwdp100% i innych: - fikcyjnie sprzedawać jakiś motocykl itp. - złowić jakiegoś ważnego biznesmena co akurat jest w delegacji w Nigerii, ale jego znajomy odbierze owy np. motocykl. - umówić się że paypall ok, ale może jakaś zaliczka od znajomego na dajmy na to 10% ceny - niech przyniesie ze sobą (owy Biznesmen może się na 10% zgodzić, w końcu myśli że 90% druga osoba nigdy nie zobaczy...) - odpowiedni adres. - :cenzura: "znajomemu" od biznesmena, 10% w kieszeni i długa. Jak zgłosi na policję to będzie musiał nieźle kombinować z tłumaczeniem. Raczej go spławią? Sam bym takiego czegoś nie robił, ale poważnie żaden dresik jeszcze na to nie wpadł ?:D
_________________ I wy, o których zapomniałem, Lub pominąłem was przez litość, Albo dlatego, że się bałem, Albo, że taka was obfitość...
|
26 lis 2011, o 18:01 |
|
|
faraoneczka
SV Rider
Dołączył(a): 13 paź 2011, o 17:48 Posty: 499 Lokalizacja: KCH Trzebinia
Moto: sv650 K5
|
Słyszałam już o sytuacjach, że ktoś proponował żeby odbiorca zapłacił całość, czy część, to "kupujący" się wycofywał...
_________________ 4 WHEELS MOVE THE BODY 2 WHEELS MOVE THE SOUL
SPRZEDAM: części SV650S K3< (kierownica, półka, tarcze hamulcowe, i inne)
SPRZEDAM: damska tekstylna kurtka Buse r.S/M
|
26 lis 2011, o 18:22 |
|
|
Kilerpl
Klonowy orator
Moto: nima :)
|
Najlepsze są takie maile w których piszą że się wygrało 500 000 Euro i aby mogli przelać kasę musimy najpierw zapłacić za koszty przelewu. Taki "biznes" się kreci bo znajdują się ludzie którzy zapłacą, a policje to mało obchodzi. Z 2 lata temu dostałem takiego emaila i nawet ze scanem paszportu brytyjskiego (ze zdjęciem) aby potwierdzić że wygrana jest prawdziwa. Oczywiście nie wysłałem im kasy i napisałem do policji (w Angli) bo używanie skradzionego paszportu to już przestępstwo a nie tylko spam. Podałem im nawet adres skrzynki pocztowej gdzie mieli by oszuści odebrać papierowy moneyorder. Odpisali że policja nie ma funduszy aby się zajmować wyłudzeniami internetowymi i że się sprawą nie zajmą Normalnie dobry interes takie wyłudzenia, bo nikogo to nie obchodzi Szkoda tylko że mam zasady i takiego czegoś bym nie zrobił PS: Lasooch, ja sporo rzeczy zamawiałem z PL do kanady
_________________ Trawa jest zawsze bardziej zielona po drugiej stronie płotu Ego nihil timeo, quia hihil habeo
|
28 lis 2011, o 05:43 |
|
|
tomek27
SV Rider
Dołączył(a): 27 gru 2011, o 21:35 Posty: 329 Lokalizacja: Wyszków
Moto: SV 1000S K3'
|
Właśnie sprzedaję Mz 'tę i chyba ktoś w ten sam sposób chce mnie oszukać. Też gostek z Anglii, Dobrze że przeczytałem tego posta bo by było po MZ i po kasie.
|
14 sty 2012, o 17:54 |
|
|
kozik
SV Rider
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
|
U mnie wyglądało to tak odnośnie zakupu motocykla ZZR1100 na allegro:
Hi mate, I have looked at it a few times now, and after looking around, i'm satisfied with the great condition but what's your actual price for it. I love a bargain, so i would like to get it as soon as i can. I would be able to make payment through paypal, i find it the easiest way to use my credit card safely and is a safe and reliable method of payment... Let me know your price for it . I hope to hear from you soon, and i will make all transportation preparations for the it to be transported to my home in London,UK. If possible can you send me some recent picture or video of the item ? Marques Jug <jug1960@gmail.com>
To jest jeden z maili a raczej oszustwo, które kilka postów wcześniej Marta26 już opisywała.
_________________ SV 650 S '99/GSX-R 750 K1
www.logo-ratio.pl
|
14 sty 2012, o 18:53 |
|
|
Kilerpl
Klonowy orator
Moto: nima :)
|
Trzeba mu na wysyłać wirusów niech mu komputer szlak trafi. Ostatnio dostałem takiego którego się antyvir pozbyć nie mógł
_________________ Trawa jest zawsze bardziej zielona po drugiej stronie płotu Ego nihil timeo, quia hihil habeo
|
14 sty 2012, o 20:23 |
|
|
tomek27
SV Rider
Dołączył(a): 27 gru 2011, o 21:35 Posty: 329 Lokalizacja: Wyszków
Moto: SV 1000S K3'
|
No w sumie z tym problemu by nie było, bo by się wysłało jemu wirusa pod przykrywką zdjęcia albo filmiku
|
14 sty 2012, o 22:39 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 16 ] |
|