Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 05:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Jaka umowa na jazdę próbną motocyklem? 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: SV650A 2016
Post Jaka umowa na jazdę próbną motocyklem?
Siemka.
Będę sprzedawał moto. Wiadomo gościu przyjedzie i będzie robił jazdę próbną.
Jaką umowę wydrukować i podpisać z klientem zanim kupi moto, a w razie co jak by miał dzwona na jeździe próbnej?

6 lip 2012, o 16:23
SV Rider

Moto: 2x 650s K9 ..... 675
Post Re: Jaka umowa na jazdę próbną motocyklem?
Możesz mniej więcej takie coś skleić ---> "Oświadczam, że Ja niżej podpisany (imie nazwisko) legitymujący się dowodem nr .... zamieszkałym.... w przypadku wywrotki/wypadku podczas jazdy próbnej na motocyklu marki...... nr rejestracyjny.....nr ramy... w dniu ..... zobowiązuję się pokryć wszelkie koszty naprawy, aby doprowadzić do stanu przed zdarzeniem.
Podpisując oświadczenie jestem w pełni świadomy, że motocykl jest sprawny technicznie i nie posiada żadnych wad, które mogłyby wpływać znacząco na bezpieczeństwo jazdy o czym poinormował mnie właściciel pojazdu. "
Bo branie kasy i mówienie, że jak będzie gleba to musisz Pan kupić nic nie da, bo nie możesz zmusić kogoś do kupienia
W razie czego, jak ktoś będzie uczciwy to odda kasę za naprawę, a jak nie to papier to zawsze papier- podpisał znaczy, że jechał. Zawsze jakieś zabezpieczenie

6 lip 2012, o 16:44
SV Rider

Moto: TT1050
Pieniążki do ręki przed jazdą próbną i tyle. Co to znaczy, że nie zmusisz typa do zakupu motocykla? To raczej on musiałby Cię zmusić do oddania tych pieniędzy :]

6 lip 2012, o 19:59
SV Rider

Moto: PW50, CBR600, CR125
tylko co niby znaczy, że "jestem świadomy, że motocykl jest w taki-a-takim stanie" - po to biorę moto na jazdę próbną, żeby właśnie sprawdzić, czy rzeczywisty stan pojazdu pokrywa się ze stanem deklarowanym przez właściciela, bo ten ostatni, jak wiadomo, zawsze jest "IGŁA" :P

tak naprawdę, to zawsze jest problem przy sprzedaży moto. i przy kupnie też, bo jakoś nie lubię zostawiać mamony przy jeździe próbnej i tak się akurat złożyło, że zawsze taką jazdę próbną odbywałem bez kaucji czy w ogóle czegokolwiek (chyba tylko dokument czasem zostawiałem). a jak sprzedaję, to piszę zawsze, że jazda próbna po wpłacie pełnej kwoty i okazaniu prawa jazdy, ale koniec końców też nigdy nie brałem pieniędzy na jazdę próbną...

6 lip 2012, o 20:51
SV Rider

Moto: 2x 650s K9 ..... 675
Z tym w jakim stanie jest moto to chodziło mi o zabezpieczenie również kupującego, bo jeśli sprzedawca oznajmi, że maszyna jest sprawna technicznie, a po paru metrach okaże się, że brakuje płynu hamulcowego, motocykl nie hamuje i przez to będzie gleba....oczywiście to już taka extremalna sytuacja, ale wiecie jak to bywa.

Lasooch racja. Nie dokładnie się wyraziłem. Chodziło mi o to, że pismo, w którym będzie zawarte, że w razie gleby zobowiązuje się do kupna motocykla to takie coś jest nic nie warte.

7 lip 2012, o 00:00
Łowca

Moto: Perła - Smerf
lasooch napisał(a):
Pieniążki do ręki przed jazdą próbną i tyle. Co to znaczy, że nie zmusisz typa do zakupu motocykla? To raczej on musiałby Cię zmusić do oddania tych pieniędzy :]

Dokładnie, jak człowiek ma rozum to kasę zostawi i pojedzie, na ową jazdę.

Zawsze możesz z nim na plecaku jechać ;p

7 lip 2012, o 09:54
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: TT1050
Ja w praktyce też chyba nigdy nie zostawiałem kaucji w gotówce, zazwyczaj po motocykl jechałem innym motocyklem czy samochodem, więc zostawała i tak druga osoba + pojazd. Sam też nigdy kaucji nie pobierałem, ale może też dlatego, że zawsze trafiałem naprawdę na normalnych kupujących. Inna rzecz, że kilka motocykli sprzedałem w ogóle bez jazdy próbnej, jakoś kupujący w ogóle nie chcieli jazdy tylko po szybkich oględzinach wyjmowali pieniądze.

Ale znowu mój kolega ładnie się wpakował nie biorąc kaucji :] Przyjechał do niego jakiś facet oglądać motocykl, gdzieś z drugiego krańca Polski. Obejrzał, wszystko fajnie, chciałby się przejechać. No to kasa na stół i jedź. Ale on kasy przy sobie nie ma, nie pomyślał, a zrobił tyle kilometrów przecież, to nie chciałby wracać na pusto... Jeśli wszystko będzie ok, to ładujemy motocykl na przyczepę i wraca z nim do domu. Przecież zostawi samochód, którym przyjechał jako zastaw, a ten samochód jest kilka razy więcej wart od motocykla, no to chyba nie ucieknie? W sumie logiczne, więc kupiec wsiadł na moto i odjechał. Minęły dwie minuty, do samochodu przyszło dwóch dwumetrowych panów. Mój kolega trochę się zaczął dziwić, gdy wsiedli do tego passata, ale gdy usłyszał krótkie "wypie*dalaj", to już zaczął rozumieć, że go właśnie okradziono ;) Panowie odjechali passatem z przyczepą, kolega zadzwonił od razu na policję, podał numery samochodu i tyle ich widział. Numery oczywiście też były kradzione, a motocykla do dziś nie odzyskał.

7 lip 2012, o 11:39
SV Rider

Moto: B 1250 S
lasooch napisał(a):

Lasooch ma rację, jak sprzedawałem swojego litra to rozmowa była krótka zostawiasz pieniądze i możesz jechać a gość się pyta co z pieniędzmi kiedy się wywali ? ja na to jak to co ? właśnie kupiłeś sobie motocykl. Żadnemu kupującemu nie dam się przejechać motocyklem do puki nie mam pieniędzy w garści.

8 lip 2012, o 07:48
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: PW50, CBR600, CR125
jak sprzedawałem sv też tak napisałem na aukcji i kupujący był naprawdę sensowny, sam powiedział, żebym ja go przewiózł
z drugiej strony człowiek wydawał się do rzeczy, więc pewnie jakby zapytał, to bym się zgodził, żeby się bujnął

8 lip 2012, o 10:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]