Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 26 gru 2024, o 18:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 252 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona
Wyprawa 2011 Rumunia, tr. transfogarska, Chorwacja i więcej 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: Z1000 '10
Post Re: Wyprawa 2011 Rumunia, tr. transfogarska, Chorwacja i więcej
Może tutaj? 60 km dalej, ale miejsce wydaje się pewne...

http://maps.google.com/maps?f=d&source= ... 91953&z=11

http://www.1-2-3-ubytovanie.sk/pl/apart ... ske-kupele

2 kwi 2011, o 09:17
SV Rider

Moto: SV 1000 N 2005
Ze względu na fakt, iż czasami na PW mam zapytanie odnośnie wyprawy... czy można by dołączyć, czy można jechać z plecaczkiem, żoną, kochanką - dziś wśród ściśle zamkniętej naszej czwórki jadącym zorganizowałem posiedzenie na temat czy odblokowujemy listę na więcej niż 4 moto a dodatkowo na plecaczki.
Niestety dla pytających odpowiedź była zgodna i jednogłośna.
Lista już jest zamknięta i następnych moto a napewno już z plecaczkami nie dopisujemy.
Dodatkowo prawdopodobnie z nami leci samochód a w nim 2 osoby.

Przepraszamy.
Nie chodzi o to że nie chcielibyśmy bawić się w więcej osób- o nie :).
To będzie dosyć trudna i męcząca wyprawa. W innym rodzaju wyprawy można by nieco rozszerzyć grupę, ale raczej nie tu.
Zbyt wiele moto komplikuje sprawę, gdzie trzeba będzie sprawnie przebijać się w trudnych warunkach a po dojechać do danego punktu walczyć o miejsce do spania itp.
Dodatkowo w większej grupie powstają podgrupy gdzie objawiają się różne koncepcje jazdy, zwiedzania, odpoczynku itp... a ja nie wyobrażam sobie takich dyskusji.
Jak się zacznie demokracja to leżymy :))).
Zamordyzm, krew i pot to podstawa tej wycieczki! :mrgreen:
W demokracji jedni są szczęśliwi a inni nie, a u nas wszyscy muszą być szczęśliwi :)))).

Oczywiście to co wyżej napisałem nie dotyczy grupy towarzyszącej w ciągu pierwszych dwóch dni do granic Rumuni. Zbierajcie się ludziska to ten kawałek pojedziemy/spędzimy razem.

3 kwi 2011, o 00:34
motorowerzysta

Moto: Bandit 1200. 1999
Jakieś zapędy Pinak na dyktaturę???

Oczywiście dżołk.
Ale tak, popieram kolegę. Samą rację napisał.

3 kwi 2011, o 18:49
SV Rider

KID napisał(a):

Założyłeś przejazd przez Barwinek a ja przejście w Radoszycach (poniżej Komańczy), które jednak oszczędza trochę kilometrów- nie trzeba cofać się na zachód a nawet północ . Te w Radoszycach trudno dostrzec jednak internet pisze ze jest to przejście drogowe.

4 kwi 2011, o 23:39
motorowerzysta

http://pl.wikipedia.org/wiki/Przejście_graniczne_Radoszyce-Palota

Ja tam jestem za opcje barwinek. Pewne i sprawdzone, i co najważniejsze przejezdne i droga krajowa czy jak ja zwał w każdym bądź razie nie entej kategorii odśnieżania. Nadłożymy niewiele i chyba lepsza droga i mniej motania jakoś tam zlikwiduje nam straty czasowe. Ogólnie to jest jeszcze chwila. Można się zastanawiać, dyskutować.

Aha,
wydumalim z pinkiem wstępne planowanie trasy na dostępnych navi (każdy we własnym zakresie) parametry (start i meta, trasa przejazdu) jak w planie z postów wyżej. Dobrze by było porównać kilka systemów. My bawimy się automapą (nie wiem jaką wersja R ja chyba 6.6). Przed samym wyjazdem wypadałoby już poplanowane odcinki mieć zapisane w urządzeniu coby tylko odpalić i jechać a nie czekać jak procek to obrobi (a uwierzcie na długich odcinkach potrafi czynić cuda. R wstępnie podał coś koło 6 tysi km całą trasę i chyba gdzieś o kaukaz się ocierała :) .
Tak więc praca na wieczorne nudy.

5 kwi 2011, o 23:51
SV Rider

Mi jazda przez Barwinek to wyszło nadłożone ponad 30 km. Na zdjęciu to Radoszycach jest chyba normalna asfaltowa droga. Nie upieram się ale droga wygląda normalnie ;)

6 kwi 2011, o 08:17
motorowerzysta

Następnego dnia mamy do przebycia jakieś 600 km. Nie jest to może jakieś skomplikowane ale to pierwszy dzień po pierwszym dniu :). Po Bieszczadach. wstawać o 5 też chyba nie chcemy a zajeżdżać na późną noc i szukać spańska (rozbijać namioty) też nie ma co w stresie. Może coś po drodze w oko wpadnie do zobaczenia. Przystanki. to ma być przejazdówka czyli jakość drogi górą. barwinek górą :)

6 kwi 2011, o 11:25
SV Rider

asbandit napisał(a):
Następnego dnia mamy do przebycia jakieś 600 km. Nie jest to może jakieś skomplikowane ale to pierwszy dzień po pierwszym dniu :). Po Bieszczadach. wstawać o 5 też chyba nie chcemy a zajeżdżać na późną noc i szukać spańska (rozbijać namioty) też nie ma co w stresie. Może coś po drodze w oko wpadnie do zobaczenia. Przystanki. to ma być przejazdówka czyli jakość drogi górą. barwinek górą :)

Dodam że:
Podzwoniłem za noclegiem 1 dnia i fakt problemem dla ludzi jest, że to tylko 1 noc.
Ludzie generalnie mówią, iż zwykle w tym okresie jest sporo wolnych miejsc i nie powinno być problemu jak się przyjedzie ale tak nie zarezerwują (i słusznie.. :)).
Wypisze tu może kilka nr agroturystyki, które mogą okazać się wolne lub może pokierują do innych:
1) Komańcza> 509-637-954- już zarezerwowane
2) Komańcza> (13) 4677025- jeszcze nikt nie odebrał
3) Komańcza> (13) 4677090 (nr domu 236)- Bardzo sympatyczna Pani oferująca pomoc jak się zajedzie.
4) Barwinek 703 400 550, 708 477 507
5) Ośrodek Wypoczynkowy PNiG Jasło w Krempnej > 13 441-40-64
6) Agro, 695-101-957 m. Zyndranowa 23 (obok Barwinka)

6 kwi 2011, o 14:15
motorowerzysta

Pozycje 1- 3 obdzwonione. Uwagi jak wyżej - wolne na chwilę obecną bez możliwości rezerwacji.
Sprawdzam jeszcze inne namiary.
Myślę, że zmierzę się z problemem kilka dni przed wyjazdem.

6 kwi 2011, o 15:21
SV Rider

Dziś odbył się spot na żywo jadących na wyprawę - odbył się w Sandomierzu. Ojciec Mateusz miał pobłogosławić wyprawę :]
Było bardzo miło i sympatycznie- pozdrawiam wszystkich!

10 kwi 2011, o 20:56
motorowerzysta

Oj było!!!
Mam nadzieje, że zacna cześć spotowiczów powróciła w równie dobrych nastrojach i humorach, cało i szczęśliwie - jak my do domów.

10 kwi 2011, o 22:22
SV Rider

Moto: Sprint ST
Jak najbardziej :)
Wczorajszy dzień zakończył się dla mnie wynikiem 404km :) Jeszcze chyba nie odtajałem do końca :)

11 kwi 2011, o 08:48
motorowerzysta

SweetNoise napisał(a):
Jak najbardziej :)
Wczorajszy dzień zakończył się dla mnie wynikiem 404km :) Jeszcze chyba nie odtajałem do końca :)

No fakt, ciepło i bezwietrznie to nie było.
Pewnie to nie po "męsku" ale jednak wybór 4 kółek był dobrym rozwiązaniem :)

11 kwi 2011, o 12:35
SV Rider

Moto: Sprint ST
asbandit napisał(a):
Pewnie to nie po "męsku" ale jednak wybór 4 kółek był dobrym rozwiązaniem :)

Twardym trzeba być... jak chleb z biedronki ;)

11 kwi 2011, o 12:51
SV Rider

Navi motocyklowe na wyprawę zakupione. LARK FREEBIRD 35AT- jestem zadowolony. Niech się zrobi lepsza pogoda to podłącze pod elektrykę i będą pełne testy drogowe na moto.
http://www.svforum.pl/viewtopic.php?f=10&t=3224&start=19

Co do przejścia w Radoszycach to droga wydaje się tam bdb.
Przykład zdjecia zaraz za przejściem
http://static.panoramio.com/photos/original/13319222.jpg

po polskiej stronie przed granica sa sempertyny :)
http://maps.google.com/local_url?q=http://www.panoramio.com/photo/15909690&ct=google_earth:redirectp&oi=panoramio.n.20110329._._&s=ANYYN7mZ4yWT3gKdyrrC2AZzzreIAchkcA

13 kwi 2011, o 08:08
motorowerzysta

W ramach poświątecznego podbicia podupadającego topicu:
1. zakupiłem (w końcu) spodnie na wyprawę - roleff model jakiś tam (nie pytajcie kto mi je polecił). W ramach dość krótkiego czasookresu testów wydają się spox, choć na cieple dni dżinsy górą (moje własne, typowo nie motorowe :))
2. umyłem moto (w końcu). Nie że akcja w garażu ze ściereczka i miską z ciepłą wodą, oj nie. Wyjazd na prawdziwa myjnię :). inwestycja kilku złociszy!!! (aha jak zwykle skucha bo miałem do wyboru 2 stanowiska i oczywiście wybrałem takie, że jak odpaliłem węża to z nieszczelności z góry woda z pianą na głowę mi się lała :)). Krótkie przebazowanie i już było dobrze.
3. w ramach akcji mycie test produktów z lidla. Na ostrze prawdy tym razem poszło coś w spreju do usuwania zabrudzeń z lakierów itp. Trochę się bałem po powierzchniach lakierowych (wg instrukcji nie dłużej niż 15 sec od pryśnięcia i wycierać) więc tylko elementy metalowe - osłona łańcucha, zawieszenie, wydech, rurki, gmole, itp. Nie wiem czy to jakość środka czy moje zgrabne dłonie ale przyznam rację, że dawał sobie radę. Nawet bardziej niż spox. polecam :)
4. opona zakupiona, przyszła i już czeka na wymianę. Dziś wieczór akcja z rozpoznaniem warsztatowym. Warsztat namierzony może w przyszłym tygodniu mała zamianka.
5. w trakcie akcja z kupnem/wykonaniem czegoś a'la bagażnik-stelaż. Jak nie popada to w czwartek mazury i domek (wiem trochę na około ale to w ramach się własnego przygotowania). Zobaczymy co powie mistrzu spawarki i jak się wyceni. Jak nie to allegro góra i givi 511 f (jak się co do symbolu nie mylę) trza będzie nabyć.
6. jutro temat się umówienia w sprawie elektryki i alarmu. Miejscówa się spaliła więc mały problem. Muszę użyć wdzięku osobistego i jakoś przekonać mojego mistrza kabelków że mój garaż tez jest git i w prądy (te błądzące również) można się bawić.

Tyla wypocin, trzeba spać bo jak mawiają starożytni górale czas nie kut....s i nie staje a rano fabryka woła.

27 kwi 2011, o 01:05
SV Rider

Tak..., pomimo tu większego zastoju przygotowania trwają w tle.
- opona tylna czeka na wymianę- ledwo przeszedłem, przegląd na starej
- alarm założony własnymi łapami
- gniazdo 12V założone własnymi łapami
- navi motocyklowe prawie podpięte pod napięcie z moto :). Prawie bo musiałem konwerter od navi napięcia 12v/5v odesłać do serwisu bo nie odpalił prawidłowo czyli wcale.
- kamery (takie małe na karty micro SD) na kask wszyscy mają i testują ;). Ja kombinuje uchwyt pod kamerę HD na moto bo i taka będzie.
- nawet kartę na UE z NFZ mam. Pokombinować trzeba będzie jakieś dodatkowe ubezpieczenie turystyczne.
- lada moment zamówię sobie słuchawki stereo BT pod navi aby tak odsłuchiwać komunikaty.
- nawet jako kierowca moto staram się szkolić bo byłem na torze w Radomiu poćwiczyć zakrętasy, których będziemy mieli tysiące a dużo dosyć utrudnionych ;). Dzisiaj na mazurskie zakręty poleciał sam asbandit ćwiczyć :-> . Zobaczymy czy przeżyje...
- i wiele innych ,,,

28 kwi 2011, o 11:47
SV Rider

Moto: TT1050
Cytuj:
Zapraszamy do przetestowania nowej wersji Targeo z mapami Europy zawierającymi kraje Europy Zachodniej, Półwyspu Skandynawskiego, Europy Centralnej i Wschodniej wraz z europejską częścią Rosji oraz Turcję. Te same kraje i informacje znajdziesz w AutoMapie EU.

Informacja jest przekazywana wybranej grupie zarejestrowanych użytkowników Targeo.pl - prosimy traktować ją jako poufną i nie przekazywać dalej.

Zachęcamy do zapoznania się z nową, europejską wersją Targeo i podzielenia się uwagami (ankieta dostępna jest po kliknięciu "oceń" w lewym górnym rogu mapy)

http://mapa.targeo.eu/rd.html?s=m3&e=&n=ff670bb1d8

pozdrawiamy,
zespół Targeo

Takiego maila właśnie dostałem.
Uznajmy, że nie doczytałem tej klauzuli o poufności i nie przekazywaniu dalej :wstyd:

Moje modlitwy zostały wysłuchane :D
Do tej pory targeo działało tylko na terenie Polski. Bardzo łatwo można na tej mapie wyznaczyć sobie trasę (IMO wygodniej i dokładniej niż na mapach google). Ale co ważniejsze, jeszcze łatwiej można taką trasę zapisać jako plik automapy i wyeksportować do nawigacji. Dzięki temu gdzieś na zadupiu nie trzeba będzie wyznaczać trasy rysikiem na ekranie, tylko wystarczy w automapie zrobić "wczytaj np. dzień 5" i jazda :)
Ja skorzystam na bank z tej opcji, może i Wy przetestujecie? :D

28 kwi 2011, o 11:56
SV Rider

Wielkie dzięki!
Nie korzystałem z tego ale to się chyba zmieni :)
Mapa europy + łatwość obsługi + zapis trasy do AM to jest to co lubimy najbardziej ;) . Znajdę trochę czasu to protestuję.
Ja już wymyśliłem coby rysikiem w navi w stresie i zmęczeniu gdzieś w namiocie nie tyczyć trasy na następny dzień to już wcześniej na zwykłym kompie z monitorem 22 cale z zainstalowana AM 6.8 potyczyć trasy dniowe. To jest zupełnie inna praca nic na navi...
Laptopa też będziemy mieli w trasie to dobrze ze przypomniałeś tematycznie, zaraz dam prikaz zainstalowania na nim AM 6.8 EU.

28 kwi 2011, o 12:31
SV Rider

Jak już o gratach potrzebnych na wyprawę to z kumplem kupiliśmy takie coś:

https://dtpsoft.strefazysku.pl/index.php/produkt/163672/Scala_Rider_2_Pro_Multiset_zestaw_2x_2_Pro_interkom_700_m_radio_Bluetooth#nclid=e8e3bbd68a52ed770a6ca8a8717f40c0

Wrażenia po pierwszych testach bardzo pozytywne :)
Oczywiście na allegro taniej B)

29 kwi 2011, o 11:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 252 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona