Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 29 gru 2024, o 11:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Błąd F1 i silnik chodzi jak traktor 
Autor Wiadomość
rowerzysta

Moto: suzuki sv 650s 2004
Post Błąd F1 i silnik chodzi jak traktor
Witam panowie ( i panie?)
Od jakiegoś czasu mam taki problem z moim moto, że jak jadę powyżej 130/140 to wyskakuje mi błąd f1 ( ale olej jest ok) i muszę się zatrzymać, zgasić silnik i jest już ok. Ale jak znowu przyspieszę powyżej 130/140 to problem się powtarza. Dziś już 3 razy mi sie to przytrafiło. Miał już ktoś podobny problem?Wiecie o co chodzi?
Co poza tym....moto mam od około 3 miesięcy i zauważyłem, że powyżej 7,8 tys obrotów tak jakby się "męczył" co uwidacznia się po odgłosie silnika. Być może Sv tak ma...że chodzi trochę jak traktor(?), a może to tylko moje subiektywne odczucie.Poza tym chyba wszystko ok. Z dołu ładnie ciągnie ale później już jakby słabnie.

Pozdro i dzięki za pomoc..
Maciek

5 wrz 2012, o 20:56
SV Rider

Moto: Sv 650N k3/mts1200
Post Re: Błąd F1 i silnik chodzi jak traktor
Sprawdz połączenia kostek uk. elektrycznego, miałem podobnie (szczególnie GPS-czujnik bieegów).

Jednak co do męczenia to nie wiem. Może to ci się wydaje tylko lub masz jakieś modyfikacje

5 wrz 2012, o 21:12
rowerzysta

OK dzięki sprawdzę dziś.

Mam jeszcze jeden problem. Z tylnym hamulcem. Prawie w ogóle nie hamuje. Coś tam zwalnia ale koła nie zablokuje choćbym na nim stanął. Klocki niedawno wymieniłem więc to nie to...Macie jakieś sugestie ?

6 wrz 2012, o 07:22
motorowerzysta

Moto: Sv1000s 2003
Dobrze go odpowietrz spr tłoczki czy żaden nie stoji i powinno być ok jak nie to może coś z pompą a płyn czysty :mylove:

6 wrz 2012, o 08:07
rowerzysta

Wygląda na czysty.
jest jakis domowy sposób na odpowietrzenie? Dopiero zaczynam się bawić z motocyklem ( mam go od 3 miesięcy) i póki co jestem z siebie dumny że wymieniłem olej, filtr i klocki :) A no i przeczyściłem filtr powietrza.
Więc gdzie należy grzebać żeby odpowietrzyć układ ?

6 wrz 2012, o 08:30
SV Rider

Moto: TT1050
Wpisz sobie na youtubie "odpowietrzacie hamulców w motocyklu", pewnie wyskoczy milion filmów instruktażowych, będzie szybciej niż tłumaczyć tu ;)

Co do pierwszego problemu, to lampka FI oznacza jakiś błąd w układzie wtryskowym. Pod siedzeniem masz gniazdo diagnostyczne. Wtyczka na dwóch kablach, nie podłączona do niczego, z gumową zaślepką. Musisz kawałkiem drutu zewrzeć ze sobą dwa styki w tej wtyczce, w ten sposób wprowadzisz motocykl w stan sczytywania błędów. Na liczniku pojawi Ci się -C00 jeśli nie ma żadnych błędów lub -Cxx, gdzie xx oznacza numer konkretnego błędu. Pewnie na postoju nic się nie wyświetli, skoro FI Ci gaśnie po przekręceniu kluczyka, więc z drutem w kostce musisz się przejechać i w ten sposób sczytać błędy. Kody poszczególnych błędów i sposoby postępowania masz opisane bardzo szczegółowo w serwisówce (warto ściągnąć, jest na forum).

6 wrz 2012, o 10:09
rowerzysta

W którym miejscu mogę sprawdzić poziom płynu chłodzącego ??

9 wrz 2012, o 11:20
SV Rider

Moto: GSXR 750 K6
maciek_m napisał(a):
W którym miejscu mogę sprawdzić poziom płynu chłodzącego ??

Zbiorniczek wyrównawczy jest po lewej stronie pod bakiem a nad deklem alternatora, widać go między ramą... :)

9 wrz 2012, o 11:26
rowerzysta

Dzięki za szybką odpowiedź.
Możesz mi jeszcze powiedzieć gdzie jest regulacja obrotów?Wydaje mi się, że mam za niskie, tak w granicach 1100 obr/min. Czasami mam takie wrażenie jakby zaraz miał zgasnąć. Czasami przy gwałtownym odkręceniu manetki ( na postoju) silnik gaśnie. Albo odkręce, puszczę, schodzi na niskie obroty i gaśnie.

9 wrz 2012, o 11:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]