Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Dziwne odgłosy z tylnego koła
Autor |
Wiadomość |
5TK
pieszy
Moto: SV 650N 2001
|
Dziwne odgłosy z tylnego koła
Gdy wyprowadzam moto z garażu (na wstecznym;p) z tylnego koła dobiega dziwny niejednostajny dźwięk, jakby piszczenie,skrzeczenie. Gdy moto jedzie do przodu tego nie ma. Co to może być, łożysko?
|
6 paź 2012, o 00:35 |
|
|
xtas
rowerzysta
Dołączył(a): 4 lip 2010, o 19:53 Posty: 45 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600F PC41
|
Re: Dziwne odgłosy z tylnego koła
może klocki
|
6 paź 2012, o 01:20 |
|
|
Infi
Masterka ognisk
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 08:44 Posty: 2260 Lokalizacja: Zakurzone zadupie k. Torunia
Moto: Yamaha TDM 850 '01
|
Ja tak mam z przednim kołem, też jak wycofuję moto, oprócz piszczenia występuje też delikatne jakby jego blokowanie w pewnym położeniu, do przodu wszystko ok. Będę więc wdzięczna za napisanie co się okazało u Ciebie, będę miała wskazówkę.
_________________ Raz motór był chory i leżał w łóżeczku. I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?" "Ach lagi mam krzywe i ogon złamany i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
|
9 paź 2012, o 23:15 |
|
|
Miles
SV Rider
Dołączył(a): 17 lip 2012, o 18:46 Posty: 1729 Lokalizacja: 3-miasto
Moto: Versys; SV650N
|
Piszczenie to klocki. Jako, że większość czasu hamuje się podczas jazdy do przodu, to klocki jak i tarcza ścierają się w jednym określonym kierunku. Zmienia się ułożenie ziaren na klocku jak i materiału na tarczy. Gdy moto pchamy do tyłu, to często wszystko popiskuje bo nie jest "dotarte" na przeciwny kierunek obrotu. Zachowanie jak najbardziej normalne (o ile opory toczenia nie są duże). A co do blokowania się, to sprawa dziwna. Tutaj nic nie przychodzi mi do głowy.
_________________ Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia.
|
10 paź 2012, o 09:31 |
|
|
Owca007
spamOWCA
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 10:38 Posty: 7686 Lokalizacja: Wrocław i Tłustomosty (granica opolskiego i ślaskiego)
Moto: BMW + szpera :)
|
Sprawdzić czy nic nie ociera, czy przypadkiem oporów napęd nie robi. Co do zacisku i łożysk to najlepiej ściągnąć zacisk i przepchnąć konia wszystko się wyjaśni co wtedy piszczy robi opory.
_________________ Jak czegoś dusz pragnie to gg 1487770
|
10 paź 2012, o 10:06 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|