Autor |
Wiadomość |
cichy_lis
rowerzysta
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 17:55 Posty: 18 Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Moto: SV650S 2003
|
głośny stuk przy silnym przyśpieszaniu na pierwszym biegu.
Witam, jak w temacie, czytałem różne opinie, i nie wiem jak gryźć temat.
Ktoś pisał o łożysku tylnego koła, sporo było o problemie łańcucha. Jak motocykl jest ciągnięty na 1 biegu to potrafi stukać... i strach co dalej?
Pomocy
Pozdrawiam
_________________ Motocykle są wszędzie
|
12 maja 2013, o 21:55 |
|
|
mariow
motorowerzysta
Moto: SV650S 2001
|
Re: głośny stuk przy silnym przyśpieszaniu na pierwszym bieg
Taki objaw miałem przy nierówno zużytym łańcuchu. Zacznij od prostej rzeczy: Sprawdź luz na łańcuchu, przetocz o ćwierć obrotu kołem, i ponownie sprawdź luz, potem następne ćwierć. Jeśli w którymś momencie zauważasz różnice w napięciu łańcucha (w jednym położeniu luźniejszy w innym nie) to pewnie napęd do wymiany. Jeśli te stuki pojawiają się tylko przy gwałtowniejszym ruszaniu a znikają po nabraniu prędkości i odciążeniu napędu to stawiam na zużyty napęd..
|
12 maja 2013, o 22:04 |
|
|
cichy_lis
rowerzysta
|
Dobra, w sumie czy to by się zgrywało z subtelnym poszarpywaniem podczas jazdy ze stałą prędkością ? motocykl ma 21000KM i wygląda na oryginalny łańcuch - ja go mam od roku i zrobiłem jakieś 9k km. Zębatki wyglądają bardzo dobrze.
|
12 maja 2013, o 23:20 |
|
|
rank1
motocyklista
Dołączył(a): 30 mar 2012, o 13:37 Posty: 172 Lokalizacja: Leszno
Moto: SV1000s 2005
|
hmmm wierzysz w to że moto z 2003 roku może mieć 21.000 przebiegu z czego 9 zrobiłeś ty?:)...
|
13 maja 2013, o 00:22 |
|
|
Miles
SV Rider
Dołączył(a): 17 lip 2012, o 18:46 Posty: 1729 Lokalizacja: 3-miasto
Moto: Versys; SV650N
|
Miałem tak samo. Na początku byłem przekonany, że poszła skrzynia biegów. Już zacząłem liczyć straty jakie poniosę. Okazało się jednak, że to tylko łańcuch. Nie wskakiwał prawidłowo na zęby. Po przesmarowaniu stuki bardzo złagodniały, a po około 500km całkowicie ustały i jeżdżę na tym napędzie już drugi sezon. Łańcuch ma jeszcze sporo km w zapasie jednak zębatka zdawcza ma listki zamiast zębów.
_________________ Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia.
|
13 maja 2013, o 01:47 |
|
|
Inkling
SV Rider
Dołączył(a): 18 lip 2010, o 11:47 Posty: 2539 Lokalizacja: Częstochowa/Kraków
Moto: SV650N AD2000
|
Jest jeszcze jedna opcja, miał ją Szimiszimi w połowie ubiegłego sezonu: łożyska wahacza. Przy każdym mocniejszym obciążeniu tyłu - czyli np. mocne przyspieszanie słyszał głośny stuk. Myślę, że tę wersję też warto sprawdzić i wyeliminować
|
13 maja 2013, o 08:44 |
|
|
koroviov
SV Rider
Moto: SV650 SS
|
Moja muskulatura też wygląda bardzo dobrze. Tyle samo z tego wynika. Części mechanicznych nie weryfikuje się metodą "na oko". Trzeba sprawdzić wszystko, a sugerował bym taką kolejność: 1. łańcuch + zębatki 2. zabierak w tylnym kole (to takie gumowe) żeby luzu nie miało. 3. Łożyska w tylnym kole + sprawdzenie czy są wszystkie części (czasami ktoś zgubi jakąś tulejkę czy nawet łożysko) 4. Luz na wahaczu (w pionie i poziomie) W uszkodzenie skrzyni wątpię bardzo.
_________________ Najlepszą metodą tunningu jest obniżenie masy. Masy motocyklisty.
|
13 maja 2013, o 09:53 |
|
|
mariow
motorowerzysta
|
Nie do wiary, nie? A u mnie taka właśnie sprawa potwierdziła się niedawno przy moto z 2001. Przednia zębatka okazała się oryginalna. Tzn. ma gumowy kołnierz po obu stronach. Nie kupisz czegoś takiego przy wymianie. Ja i tak to wiedziałem bo miałem moty potwierdzające przebieg od poprzedniego właściciela (9000mil, teraz 16 tys). Cichy lis - pomacaj palcem przednią zębatkę. nawet bez zdejmowania obudowy da się to zrobić, sprawdź czy nie masz gumowego pierścienia przyklejonego nieco poniżej linii zębów . Jeśli tak to wskazuje, że moto ma prawdziwy przebieg. A co do nerwowego delikatnego szarpania podczas jazdy to kolejny dowód na zużyty łańcuch. Zębatkami się nie sugeruj. U mnie też wyglądały dobrze i mądrzejsi na tym forum pisali, że po tylnej nie widać prawie zużycia a napęd do wymiany.
|
13 maja 2013, o 13:35 |
|
|
TomK
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 00:11 Posty: 1192 Lokalizacja: Kraków
Moto: Retro 7 125
|
Ja sam miałem tak że naciągu to miałem jeszcze duuużo a łańcuch był nierówno rozciągnięty. Wybierałem najbardziej naciągnięty punkt i ustawiałem 2cm luzu to w najbardziej luźnym było 4,5 cm. Zęby na tylnej też wyglądały ładnie, na przedniej już nie było tak wesoło.
_________________ SV650S K6 YDV -> WR 450F http://bikepics.com/members/tomkdgun
|
13 maja 2013, o 14:38 |
|
|
cichy_lis
rowerzysta
|
To chyba własnie tak będę robił, czyli wymiana, bo i tak wydaje mi się że już się należy. A jaki wart uwagi jest? Najlepiej ze znanego portalu aukcyjnego
|
14 maja 2013, o 14:34 |
|
|
cichy_lis
rowerzysta
|
BTW daję foto zębatki- ma wspomnianą wyżej gumową obręcz, więc wychodzi na to iż oryginał. Proszę o wypowiedź na temat stanu wizualnego zębatki. Na chwilę obecną guru mechaniki oraz innych sztuk wymagających sprytu i ogromnej wiedzy ( szwagier ) naciągnął łańcuch, oraz poinformował mnie iż śruba, oś koła dziwnie się dokręca, i być może warto wymienić bo słaby gwint. Pytanie- jaką siłą dokręcać tylną oś ? Druga sprawa- po naciągnięciu już nie strzela, czyżby problem się rozwiązał- na dniach sprawdzę w trasie zachowanie na stałej prędkości. http://www.tinypic.pl/tqjk3n9bp1y3
|
14 maja 2013, o 18:04 |
|
|
BuchuOEM
SV Rider
Moto: SV650S 1999
|
Nie pisz postu jeden za drugim, użyj opcji edycji prawy górny róg postu. O dodawaniu zdjęć masz tu: viewtopic.php?f=9&t=199Edit: Moim zdaniem fotosik jest dużo lepszy. Czym smarujesz łańcuch?
14 maja 2013, o 18:18 |
|
|
cichy_lis
rowerzysta
|
Takim smarem Shell, chyba tylko jeden rodzaj jest. http://intermotors.pl/product-pol-26052 ... -0-3L.htmlnie jest to żadna reklama, ale czekam na opinie o produkcie. Pozdrawiam
|
15 maja 2013, o 00:41 |
|
|
mariow
motorowerzysta
|
Zębatka przednia oryginalna ale wygląda dużo gorzej niż moja przed wymianą.
|
15 maja 2013, o 13:10 |
|
|