Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 9 sty 2025, o 20:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Zerwanie łancucha podczas jazdy 
Autor Wiadomość
rowerzysta

Moto: SV650S 2007
Post Zerwanie łancucha podczas jazdy
Cześć wszystkim

Potrzebuje waszej pomocy. Dzisiaj niestety zerwał mi się łańcuch podczas jazdy. Stało się to przy dohamowywaniu/redukcji biegów na światłach. Niestety moto znajduje się w Sztokholmie a tutaj cześci bardzo drogie. Planuje dokupić części w Polsce a w Sztokholmie zlecić tylko naprawę. Problem w tym, że zastanawiam się co mogło się stać. To, że kompletny zestaw napędowy muszę kupić już wiem:) natomiast zastanawiam się czy coś jeszcze mogło się stać. Ktoś ogarnięty w temacie mógłby coś doradzić, bo lecę do PL w środę i chciałbym kupić niezbędnę części? W moto nie mogę wrzucić na luz, a poza tym nie zasysa mi paliwa. Czy to normalne przy tym przypadku. Niestety nie jestem ogarnięty mocno w tym temacie, chociaż zdaję sobie sprawę, że może być ciężko ocenić stan na odległość. Jakieś sugestie?

Pozdrawiam

13 maja 2013, o 22:52
SV Rider

Moto: Bawaria...
Post Re: Zerwanie łancucha podczas jazdy
W którym miejscu pękł łańcuch?? W miejscu łączenia??

13 maja 2013, o 22:58
rowerzysta

Ciężko stwierdzić co się dokładnie stało. Może nie pękł, tylko spadł. Generalnie był w słabym stanie. Podczas dohamowywania, jakieś 40km/h zablokowało mi tylnią oponę, postawiło bokiem i moto zgasło. Łańcuch nie wyleciał, jest tam gdzie powinnien, no może nie do końca, bo nie chce jeździć;) Jest mocno napięty

13 maja 2013, o 23:07
rowerzysta

A i niestety nie mam żadnych narzędzi, żeby dostać się do niego i sprawdzić co może być nie tak

13 maja 2013, o 23:09
SV Rider

Może spadł z małej zębatki i wszystko zablokował, ale takie dywagacje via interneto to niestety strzelanie na oślep. Musisz to rozebrać inaczej można długo zgadywać.
A łańcuch da radę zdjąć z motocykla??

13 maja 2013, o 23:15
rowerzysta

Widzisz, problem w tym, że nie mam kompletnie części, żeby nawet jedną śrubkę odkręcić, a w tą środę chciałbym kupić części w Polsce, gdyż moto chce przywrócić szybko do użytku. Ceny biletów w Sztokholmie są okropne. Jest szansa na to, że spadł i się zakleszczył. Zastanawia mnie tylko czemu moto nie chce zassać mi paliwa. Po tym zdarzeniu, już tak czy siak zdecydowałem się na wymianę zestawu napędowego bo muszę jeszcze zrobić za granicą jakieś 3000km a nie chce sobie wyobrażać co by się stało jakby koło zablokowało przy 100km/h. Najbardziej niepokoi mnie to niezasysanie paliwa, czy to normalne, co tam mogło się stać?

13 maja 2013, o 23:28
SV Rider

To już niestety za grube buty jak dla mnie. Musisz poczekać, aż prawdziwi mechanicy wstaną rano i udzielą Tobie pomocy. Co to znaczy nie zasysa paliwa? Po przełączeniu killswitcha nie słychać pompki?

13 maja 2013, o 23:39
SV Rider

Moto: Volvo T5
a nie możesz wrzucić fotek do tego tematu odnośnie tego jak wygląda lańcuch... aparatem czy tez telefonem dojdziesz mniej więcej żeby coś zobaczyć. Kij wie jak wygląda przednia zębatka bo chyba musi być w opłakanym stanie coś mi się tak wydaje. Sam napęd zapewne woła o pomste do nieba :P

13 maja 2013, o 23:43
SV Rider

Moto: H2 / RSV4 Factory
Ja też przeżyłem zerwanie łańcucha podczas jazdy. Blok silnika na szczęście też. Jak łańcuch pęk to na najsłabszym ogniwie, które po prostu było nie do końca zakute bądź łańcuch był spinany spinką, mi własnie taki eksplodował.

Jakie są objawy motocykla? Kreci rozrusznikiem, ale nie odpala, czy może żadnej reakcji na przycisk "start"?
Masz motocykl zapięty na biegu, i jak do tego masz rozłożoną stopkę boczną to moto nie zakręci w ogóle rozrusznikiem.
Jak stopka jest złożona i dalej nie odpala na biegu to znaczy, że łańcuch uszkodził przewód czujnika stopki, który jest w pobliżu zębatki zdawczej.

Jak zdejmiesz pokrywę zębatki zdawczej, to przekręć ją z ćwierć obrotu - wtedy wrzucisz luz bez problemu.

13 maja 2013, o 23:45
rowerzysta

Aktualnie, niestety jestem spory kawałek od moto i raczej już nie będę w stanie wrócić i zrobić fotek(wcześniej będę w Polsce). Fotki zrobię w środę i wrzucę, może ktoś będzie wstanie coś powiedzieć. Zestaw napędowy tak czy siak w Polsce kupię. Ale to niezasysanie paliwa mnie męczy. Czy to może mieć związek z tym łańcuchem? Kompletni nie mam pojęcia. Kabli od akumulatora chyba nie poprzecinało, bo lampki się świecą.

13 maja 2013, o 23:49
SV Rider

Moto: Volvo T5
a słyszysz bzęczenie pompki przed uruchomieniem?

13 maja 2013, o 23:52
rowerzysta

Prawie na 100% próbowałem startować moto bez stopki i z wciśniętym sprzęgłem i nic nie reagował na start. Właśnie tego bzyczenia pompki nie słychać. Z drugiej strony może z przypływu emocji próbowałem na stopce ale raczej wątpliwa sprawa. Jeśli to tylko przewód czujnika stopki to tragedii chyba nie ma.

13 maja 2013, o 23:57
spamOWCA

Lokalizacja: Wrocław i Tłustomosty (granica opolskiego i ślaskiego)
Moto: BMW + szpera :)
Koń ma zablokowany ewidentnie któryś tam bieg i jak Słoniu pisał nóżka rozłożona lub uszkodzone kable, że nie chce zapalić. Albo głupi błąd i kill switcha masz wyłączonego. Wiesz stres obawy itp. mogło się zdarzyć sprawdź na spokojnie. łańcuch pewnie zablokował się w silniku i teraz oby blok był cały bo łańcuch mógł tam sporo namieszać. Załatw klucz nasadowy 8mm i odkręć pokrywę z zębatki na silniki wtedy dowiesz się co i jak masz kupić i zobaczysz szkody jak jakieś są bo z tyłu to nic pewnie się nie stało.

14 maja 2013, o 08:18
rowerzysta

Dzieki wszystkim za dobre rady. Jak sie uda to kupie zestaw napedowy w srode. Jakos pod koniec tygodnia postaram sie zdjac pokrywe i zajrzec do srodka. Mam nadzieje, ze nic powaznego sie nie stalo. Jakbym czegos nie wiedzial to wrzuce fotki, bo widze, ze dobrze jest sie poradzic osob, ktore maja troche doswiadczenia w temacie. Jeszcze raz dzieki.

14 maja 2013, o 10:59
Mister Apollo

Moto: Z1000
Obadaj od razu wysprzęglik i popychacz dźwigni zmiany biegów.

14 maja 2013, o 14:24
rowerzysta

Hej,

Pomyślałem, że wrzucę informację o rozwiązaniu mojego problemu. Sorry, że tak późno, ale kompletnie nie miałem czasu.

Co ciekawe na początku myślałem, że zerwał/zsunął się łańcuch. W każdym bądź razie zablokowało mi tylne koło. Odprowadziłem motocykl do domu ok 2km i za 3 dni postanowiłem odpalić. Odpalił, bieg wyskoczył, biegi wchodzą, motocykl jeździ tylko łańcuch był bardzo luźny więc go podciągnąłem. Na razie wszystko wskazuje na to, że przeskoczę jeszcze na nim te ok 500km do Polski.

Nie mam pojęcia jak to możliwe, że wszystko wróciło do normy. Chyba się na mnie obraził tamtego dnia. Mam teraz z nim jeszcze troszkę inny problem ale o tym w innym poście.

Dzięki wam za pomoc

5 cze 2013, o 15:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]