Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Problem z Suzi, Potrzebna porada
Autor |
Wiadomość |
yarek72
rowerzysta
Moto: sv650n
|
Problem z Suzi, Potrzebna porada
Witam
mam pewien problem z Moją SV650n mianowicie
nie chce odpalić bez dodania gazu, a gdy odpuścisz manetkę gaśnie 2,5 k obrotów ok chodzi ale sam się nie utrzyma na 1,5 k następnie gdy wbijesz Pierwszy bieg jeśli nie jest na 3k obrotów gaśnie od razu
co ciekawe nie chodzi czysto gdzieś tak pyrka i jak by się dławił ale to jest bardzo słabo słyszalne jednak w czasie jazdy nie wchodzi równo na obroty tylko gdzieś, nie ciągle ale lubi dość często szarpać, najgorsze to w zakręcie
przy przy gazowaniu z rury słabo czarny dym ,nie wiem czy ma to z tym związek ale pisze dzisiaj po przejechaniu 25 km musiałem zawracać bo tak świrował i rozgrzanie moto nie zmieniło faktu duszenia się, szarpania, i tego że gaśnie
najgorsza sprawa w czasie tych 50 km zablokowało mi się 7 razy tylne koło , i zaczęło się blokować przy każdej redukcji biegu gdy puściłem sprzęgło
pisk i ślizg no i motor też gasł przy tym ale za każdym razem
dwa razy było naprawdę niebezpiecznie , tak że ostatnie 10 km przejechałem na 2 biegu by już nie musieć redukować
mam pewność ze blokowanie koła ma jakiś związek z nierówną pracą silnika i nie wiem czy to ma jakiś sens ale te symptomy zaczęły się nasilać aż do dziś od ostatniego mycia moto jakieś 2 tygodnie temu gdzie potraktowałem wiele elementów vd 40 i gąbką z woda lecz myłem b. ostrożnie by niczego nie zalać
będę b.wdzięczny za wszelkie wskazówki pozdrawiam yarek
|
18 kwi 2014, o 16:28 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
Re: Problem z Suzi, Potrzebna porada
Redukujesz z między gazem? Dla mnie to Ci się zalewa silnik - śrubki składu mieszanki na wolnych obrotach są ustawione za bogato oraz masz za wysoko podniesione iglice (też za bogata mieszanka) i motocykl kiepsko pracuje w średnim zakresie obrotów. Przede wszystkim, najpierw wykręć świece i obejrzyj ich kolor. A w nazwie tematu staraj się krótko określić problem
|
18 kwi 2014, o 17:46 |
|
|
Pele
motocyklista
Dołączył(a): 2 wrz 2013, o 23:10 Posty: 203 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV650S 99'
|
Nie wiem czy masz gaźnik czy wtrysk. Ja miałem podobne problemy w pierwszym sezonie, ale jeszcze nie występowały tak często, tylko sporadycznie. Zdarzało jej się gasnąć na wolnych obrotach podczas jazdy, zmiany biegu czy dohamowując przed światłami, a już szczególnie w deszczu. Do tego musiała mieć wysokie wolne obroty, żeby w miarę równo pracować oraz z jeszcze wyższych obrotów musiałem ruszać, aby nie zdusić, bez gazu nie ruszała, choćby najdelikatniej puszczać sprzęgło. Odpalała też tak jak piszesz tylko z gazem.
Mechanik stwierdził, że na niskich i wolnych obrotach pracowała na 1,5 cylindra. Po dużym przeglądzie z wymianą świec, filtra powietrza, synchronizacją gaźników i regulacją zaworów wszystkie problemy ustąpiły.
_________________ SV650S 99/01
|
18 kwi 2014, o 21:27 |
|
|
yarek72
rowerzysta
|
ok będe pamiętał na przyszłość Suzuki jest na wtrysku ,rocznik 2005( nawiasem mówiąc, chyba wszystkie sv po 2 000 którymś roku są na wtrysku? poprawcie mnie jesli sie myle) redukuje zawsze z między gazem , hm właśnie jutro odkręcę świece i sprawdzę, a tak przy okazji jeździcie na benzynie 98 czy 95 w swoich SV ? bo po kupnie zdążyłem wyjeździć pełny bak od poprzedniego właściciela, a sam zacząłem lać 98 miało by to znaczenie jeśli by śmigał wcześniej na 95 , tak mi to na myśl przyszło w tym momencie to wole zapytać przy okazji suzi jest kilkaset km po sprawdzeniu i przygotowaniu do sezonu ,wiedz nie zbyt jestem chętny by już się pchać do serwisowania , ale jak nie będzie wyboru to się SV odstawi
|
18 kwi 2014, o 22:35 |
|
|
yarek72
rowerzysta
|
wykręciłem świece, były czarno zwęglone , a i to są te zimniejsze świece nie standardowe
przeczyściłem je i wkręciłem , silnik chodził tak jak powinien z 20 min a potem znowu zaczął trochę kopcić, dławić się i gasnąć i znowu by zapalić trzeba na gazie
przedmuchałem przy okazji też filtr powietrza/ był wporządku
a jeśli chodzi o blokowanie koła przy redukcji biega czym to mogło być spowodowane?
będę wdzięczny za każda podpowiedz i Wesołych Świąt
|
19 kwi 2014, o 12:42 |
|
|
Pele
motocyklista
Dołączył(a): 2 wrz 2013, o 23:10 Posty: 203 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV650S 99'
|
Myślę, że jeśli przygasł lub zgasł podczas zmiany biegu, to puszczając sprzęgło uruchomiłeś silnik tak jak z pychu. W tym momencie bardzo łatwo zblokować koło nawet na suchym, nie spodziewając się, że silnik zgaśnie.
Redukując z międzygazem nie powinno to mieć miejsca, z kolei bez masz szansę skapnąć się po kontrolkach i obrotomierzu, ew. dźwięku.
_________________ SV650S 99/01
|
20 kwi 2014, o 00:41 |
|
|
Tigera1
amelinum!
Dołączył(a): 1 kwi 2011, o 21:39 Posty: 730 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV650S K3+Ducati 848
|
Już masz odpowiedź na swoje pytanie, zresztą Słoniu Ci już odpowiedział co jest nie tak, zrób poprawną regulację i będzie ok. Świece zmień na nowe !
_________________ SV 650 S+Ducati 848 Gregor aka TigerA1
|
20 kwi 2014, o 13:30 |
|
|
yarek72
rowerzysta
|
Dzięki wielkie za pomoc
po świętach biorę się za synchronizacje ,a ten temat bardzo fajnie opisaliście wiedz postaram się zrobić to sam , świece też wymienię
dzięki , Wesołych i Pogodnych Świąt
|
20 kwi 2014, o 22:30 |
|
|
Rozkosmany
SV Rider
Dołączył(a): 21 sie 2013, o 21:06 Posty: 2164 Lokalizacja: Crewkerne
Moto: SV 650S
|
Nie bić proszę bo nie mam nic mądrego do powiedzenia. Ale przeczytałem tytuł i pomyślałem: Okres spóźnia się ?
|
20 kwi 2014, o 22:47 |
|
|
yarek72
rowerzysta
|
hehe dobre , nie przeszło mi to przez myśl spoko
|
21 kwi 2014, o 09:59 |