Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 7 sty 2025, o 19:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Obniżanie / Podwyższanie Svki 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: GSX-R 600 K6
Post Obniżanie / Podwyższanie Svki
Postanowiłem się podzielić moimi spostrzeżeniami po tym jak podwyższyłem swoją SVkę.
Kupiłem ją już obniżoną z dłuższymi o 2 cm "dog bonsam", na początku nawet nie wiedziałem, że jest obniżona ale jako, że jest jestem niskopienny było mi to nawet na rękę ;) Po jakimś czasie udało mi się zakupić oryginalne "dog bonsy" ale jakoś nie mogłem się zabrać do ich wymiany ale dzisiaj się za to wziąłem.

Sama wymiana to nic skomplikowanego, poszło szybko i gładko.
Po wymianie zauważyłem sporo różnic:
1. Po pierwsze jest zdecydowanie wyżej, teraz jak dla mnie za wysoko bo podpieram się jak baletnica :mur:
2. Po drugie - zawieszenie zdecydowanie stwardniało, przed wymianą miałem amorek ustawiony na max twardego ale teraz przestawiłem na "3" i dalej jest dużo twardszy w porównaniu do tego co było
3. Po trzecie - jest spora różnica w prowadzania na winklach na "plus"
4. Po czwarte - mam problem z nóżką boczną bo teraz o2o stoi tak jakby się chciało przewrócić, i teraz nie wiem czy poprzedni właściciel wygiął nóżkę czy może ją wymienił na krótszą :(

Pojeżdżę tak trochę ale już teraz myślę nad dorobieniem "dog bonsów" z rozstawem śrub 15,5 cm (oryginały mają 14,5 cm a moje obniżające 16,5 cm), myślę że wtedy będzie optymalnie bo nie czuję się zbyt pewnie jak mam się zatrzymać a o odpychaniu się do tyłu mogę zapomnieć z moimi krótkimi nóżkami ;( Na obniżonych nie było problemów a teraz brakuje mi jakiś 2-3cm w dół aby czuć się pewniej.

Jakby ktoś miał takie "dog bonys" z rozstawem śrub 15,5 cm to chętnie odkupie :)

http://www.opopony.pl
Sklep
Allegro
Facebook: OPOPONY

28 kwi 2010, o 21:46
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: SV650S 2003
Post Re: Obniżanie / Podwyższanie Svki
Odnośnie punktu:
3) Jeżeli moto nie było obniżone z przodu na półkach, to na bank gorzej się prowadził w zakrętach, bo tył był niżej niż przód, czyli jak w chopperach :)
Ja przez dwa dni jeździłem z tyłem wyższym od przodu o 2,5 cm. Moto bardziej mi się gięło w zakrętach.
4) Jeżeli masz już moto w normalnej wysokości, to dopiero teraz stopka normalnie się kładzie na podłożu. Zobacz czy cała przylega do podłoża, np. na twardym asfalcie.

Ja teraz jeżdżę na obniżonej o 2,5cm i przy moim 173cm, jest elegancko. Przy fabrycznej wysokości stałem na śródstopiu, a teraz na całej stopie.
Dziś jeździłem po torze i nie odczuwam zmian w prowadzeniu motocykla z powodu samego obniżenia, no być może wcześniej (o X mm) dotykają podnóżki asfaltu, ale to zależy jak się jeździ w pochyleniach.

Więcej o mnie...
Sklep nurkowy

28 kwi 2010, o 23:02
Zobacz profil WWW
SV Rider

PęDZEL napisał(a):
4. Po czwarte - mam problem z nóżką boczną bo teraz o2o stoi tak jakby się chciało przewrócić, i teraz nie wiem czy poprzedni właściciel wygiął nóżkę czy może ją wymienił na krótszą

Pewnie to jest normalne odczucie i nóżka jest oryginalna tylko się przyzwyczaiłeś do poprzedniego stanu :)

29 kwi 2010, o 00:23
rowerzysta

Mam takie głupie pytanie jak sprawdzić czy moja Sv jest obniżona? W porównaniu z Sv mojego znajomego jest niższy o około 3-5cm. Tylko teraz pytanie czy ja mam obniżoną czy on poniesioną? Drugie pytanie jaki jest koszt tego dog bonsa?

29 kwi 2010, o 00:51
spamOWCA

Lokalizacja: Wrocław i Tłustomosty (granica opolskiego i ślaskiego)
Moto: BMW + szpera :)
Zmierz je po prostu i sprawdź czy masz tej samej długości co on albo napisz jaką długość masz ja sprawdzę w swojej bo mam oryginał. Może kolega ma podniesioną na amorku, a Ty nie.

29 kwi 2010, o 08:07
motorowerzysta

Moto: sv650n 2003
Obniżyć motocykl można tylko za pomocą dłuższych dog bonesów ??? Czy jest jakis inny sposob ?

14 lip 2014, o 12:08
SV Rider

Moto: Kawasaki KLX300R
Można, przód sprężyny progres (w większości przypadków są krótsze), tył, kości albo amorek.

Biało-czarno-pomarańczowa pomarańcza - KTM

14 lip 2014, o 15:23
motorowerzysta

Moto: sv650n 2003
dzieki ;]

14 lip 2014, o 20:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]