Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 7 sty 2025, o 18:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Wycieki spod uszczelki regulacji rozrządu(?) 
Autor Wiadomość
rowerzysta

Moto: SV650S K3
Post Wycieki spod uszczelki regulacji rozrządu(?)
Witam

Mam wyciek spod uszczelki regulacji rozrządu(?) tylnego cylindra, gdzie dostanę taką uszczelkę i czy wymiana załatwi problem.

Ostatnio pojawiło się również lekkie cykanie, prawdopodobnie zaworów, może rozrząd też już się kończy(z nad baku słychać nawet na przelotowym ixilu) ?

Moto ma przejechane 35 tys, poziom oleju w normie i sprawdzany(mobil1 10w40, 3 tys przebiegu).

Proszę o ewentualne wskazówki, co sprawdzić itp na pewno będę mądrzejszy zanim zacznę rozbierać.

Pozdrawiam

30 lip 2014, o 22:15
SV Rider

Moto: SV650s '00
Post Re: Wycieki spod uszczelki regulacji rozrządu(?)
No przedewszystkim sprawdzic luz na zaworach...
Cykanie moze byc albo z nabmiejnego luzu albo z napinacza....
Jak mialem svke na poczatku to tez szukalem cykania i jak masz napinacz to odkrecalem gorna srubke i wlewalem tam pare kropel oleju... no i cos to pomagalo cykanie cichlo... albo sie do tego przyzwyczailem :D

Co do uszczelki to ja bym tam nowej niekupowal tylko silikonem ja cieniutko potraktowal i powinno byc dobrze tym bardziej ze cos mi swita ze w serwisowce nawet pisali o tym zeby dac silikon oczywiscie do uszczelniania silnikow.

A 35tys to niejest przebieg przy ktorym nalezalo by rozrzad wymieniac... tak mi sie wydaje moj ma prawie 40 tys i chyba jezdze na oryginalnym

30 lip 2014, o 22:27
SV Rider

Moto: SV650 SS
100 tys bez wymiany rozrządu nie jest niczym nadzwyczajnym. Luzik. Co do wycieku, to po odkręceniu napinacza sprawdź dokładnie powierzchnie styku. Możesz na samym silikonie zrobić tak jak viox mówi i będzie elegancko. Jeżeli cieknie, to najprawdopodobniej zostały na karterze jakieś fragmenty starej uszczelki i napinacz nie przylega dokładnie. To częste, bo tam jest słaby dostęp i z niedbalstwa takie efekty.

31 lip 2014, o 16:28
rowerzysta

Moto: SV650S K3
ok, dzięki wielkie za sugestie, sprawdzę tą uszczelkę i najwyżej zrobię wg wskazówek. Nie zwracałem na to większej uwagi wcześniej, ale wydaję mi się, że dzieje się to od niedawna.
Sam nic jeszcze przy silniku nie grzebałem.

Co do cykania, jako że zawsze diagnostyka jest najtrudniejsza, to nie kręci się ktoś z wprawnym uchem wieczorem po Krakowie, czwartki(bora/rybitwy/plaza/zakopianka) ?

Jeszcze tarcze przednie nie wyglądają za ciekawie, po "trochę" ostrzejszych dohamowaniach zmieniły kolor oraz mają chyba zbyt duże luzy na sworzniach - przy hamowaniu stukają, też przyda się porada czy już szukać czy jeszcze sezon dokończyć.

Bo też, jak pewnie każdy nie lubię robić niepotrzebnej roboty.

Pozdrawiam i dziękuje :!: :)

31 lip 2014, o 19:09
SV Rider

Moto: SV650s k3
d0min92 napisał(a):
Co do cykania, jako że zawsze diagnostyka jest najtrudniejsza, to nie kręci się ktoś z wprawnym uchem wieczorem po Krakowie, czwartki(bora/rybitwy/plaza/zakopianka) ?

Pisz w tym dziale, może ktoś pomoże i to nie koniecznie w czwartki wieczorem.
viewforum.php?f=49

31 lip 2014, o 21:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]