Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 7 sty 2025, o 18:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
wąż chłodnicy 
Autor Wiadomość
rowerzysta

Moto: SV650S k3
Post wąż chłodnicy
Cześć,

Mam mały problem z moim niedawnym nabytkiem (SV650S k3). Zauważyłem, że po nagrzaniu moto, zaczyna wyciekać mi płyn chłodniczy z lewej strony w miejscu połączenia węża chłodnicy z chłodnicą (przy obejmie). Spuściłem płyn chłodniczy i sprawdziłem czy coś jest nie tak z wężem. Okazało się, że prawdopodobnie powodem jest mała dziurka, która po nagrzaniu robi się większa. Moje pytanie, czy wiecie gdzie można zakupić lewy wąż od chłodnicy? zależało by mi na nowym, nie musi być koniecznie oryginalny jeśli takie w ogóle są produkowane, jakościowo kawałek gumy nie powinien odbiegać od normy (na allegro używek nie znalazłem). Na stronie IC znalazłem multum węży, ale nie wiem jak znaleźć ten właściwy http://www.motointegrator.pl/szukaj/prz ... nia-10811/

Druga sprawa, to mocne napompowanie węży po nagrzaniu moto - czy to normalne? Sprawdziłem korek chłodnicy, ta uszczelka która jest na sprężynie i pozwala na przepływ płynu chłodzącego do zbiorniczka wyrównawczego chodzi dosyć ciężko, ale się unosi bez zablokowania. Przewód też sprawdziłem i jest drożny.

Tutaj pojawia się moje kolejne pytanie, czy moto nie za bardzo się grzeje? Po wypolerowaniu kolanka zauważyłem, że pojawiają się na nim takie brązowawe plamki - pewnie od temperatury. Nie znam się za bardzo na mechanice. Jakie mogą być powody przegrzewania się silnika, co w takim przypadku należy sprawdzić/wyregulować? Temperatury jakie zaobserwowałem to w jeździe 85-92° C, przy postoju na światłach rośnie do 92-94°C Po wymianie płynu chłodzącego odpowietrzyłem układ i rozgrzałem motocykl do 102-104°C, przy tej temperaturze włączył się wentylator

24 sie 2014, o 10:01
SV Rider

Moto: B*R*A*K
Post Re: wąż chłodnicy
Wąż z lewej strony chłodnicy ma nr 17851-17G00 po tym numerze zamówisz go w aso Suzuki nie powinien kosztować więcej jak 150pln
Inny raczej ciężko będzie ci dorobić, na średnicę znajdziesz jakiś wąż ale jak widać oryginalny ma odpowiedni kształt jest profilowany na gorąco.
Temp pracy twojego silnika jest prawidłowa.

SV650S k3
bikepics.com

24 sie 2014, o 13:24
SV Rider

Moto: R1 rn22
ja bym poszukał z rozbitka tego węża

24 sie 2014, o 13:25
motorowerzysta

Moto: SV 1000S K4
Napisz do serwisu jakiegoś....

Takie rzeczy bywają tam nie drogie i dostępne w 2 dni...

Ja w AutoWache koło Poznania zawsze sprawdzam ceny przez email :)

http://www.svforum.pl/viewtopic.php?f=9&t=14875

24 sie 2014, o 18:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]