Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 6 sty 2025, o 08:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
31000 km bez sprawdzania zaworów. 
Autor Wiadomość
motorowerzysta

Moto: SV650S K3
Post 31000 km bez sprawdzania zaworów.
Witajcie, mam do was pytanie.

Otóż zakupiłem wtryskową K3kę na początku sezonu z przebiegiem 27 000 km. Moto było sprowadzane z Włoch. Przy zakupie poza stanem bieżącym i tym że były wymieniane oleje i filrty nie wiedziałem nic o jej historii. Cały sezon przejeździłem nią bez problemowo. Aktualnie na liczniku ma nabite 31 000 km i zastanawia mnie pewien fakt. Wg. Książki serwisowej moto powinno mieć sprawdzone luz na zaworach i synchronizację przepustnic przy 24 000 km o ile pamiętam. Niestety nie mam zielonego pojęcia czy to zostało zrobione, facet który sprowadzał moto też o tym nic nie wie. Niestety nie stać mnie na razie na to by zawieźć moto do mechanika i to sprawdzić a puki jest pogoda chciałbym jeszcze trochę pojeździć. Czy to jest bezpieczne? Czy przy tym przebiegu mogę jeszcze spokojnie jeździć czy lepiej nie ryzykować? Z rzeczy które zauważyłem mogę powiedzieć że słychać cykanie w silniku na wolnych obrotach. Porównywałem to z SVką K7 znajomego i u niego wydaje się tego dźwięku nie być. Te cykanie się nasila głównie gdy hamuję silnikiem na niskich biegach, wtedy to słychać dobitnie. Czy mam się czego obawiać, czy mogę do końca sezonu bez obaw śmigać ( podejrzewam że więcej jak 35 000 km w tym sezonie mi nie stuknie. Od października wyjeżdżam na studia i będę miał czas na moto tylko w weekendy ). Z góry dzięki za odpowiedzi :)

21 wrz 2014, o 18:51
SV Rider

Moto: KTM 790 Adventure R
Post Re: 31000 km bez sprawdzania zaworów.
Ciężko wyczuć, jak moto było jeżdżone, ale np. u mnie po 24 kkm zawory były w normie i nie wymagały korekty podczas przeglądu. Za każdym razem korekty wymagały natomiast przepustnice.

21 wrz 2014, o 18:58
Zobacz profil WWW
motocyklista

Moto: Różne, co popadnie
zajrzeć nie zaszkodzi, zwłaszcza, że nie wiesz nic o historii moto - ja po sprowadzeniu swojej zleciłem gruntowny serwis, a nie tylko płyny ;)

I trochę śmieszne, "nie mam kasy na serwis, ale będę jeździł" :) Żadne wytłumaczenie. Poza tym motorynki to dość kosztowne hobby i przed zakupem mogłeś zostawić sobie na serwis i ubiór. Generalnie ja bym radził Ci zajrzeć w bebechy moto, bo jak zaniedbasz to wydasz więcej na remont, niż na podstawowe sprawdzenie :)

22 wrz 2014, o 05:54
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: SV 650S
:hmm:
Cykanie lepiej słychać gdy hamujesz silnikiem powiadasz? Pewno dlatego że wtedy słychać generalnie jak tam w silniku kreci sie wszystko i nie jest zagłuszane przez takt pracy. Ja tam obstawiałbym że któryś z napinaczy nadaje. No ale pewnosci nie ma i lepiej to sprawdzić. Zaniechasz to potem bedziesz miec wydatki.
35 tys to nie jest jakiś szczególny przebieg ale wypadało w tym czasie sprawdzać zawory i zdaje się że wiekszość egzemplarzy w takim przebiegu wymagało korekt w luzach. Potem to one generalnie stoją z luzami jak zamurowane przez bardzo długo.

22 wrz 2014, o 07:31
SV Rider

Moto z 2003 roku sprowadzone z Włoch na początku tego sezonu??? Zapomnij o przebiegu jaki masz na liczniku i zrób serwis. Moja niespełna dwuletnia Sv sprowadzona z Włoch miała ponad 12 tys. Twoja ma ze 100 tys. albo leżała w rzece przez 10 lat.

22 wrz 2014, o 08:42
motocyklista

Moto: SV650N K2
ja też miałem sprawdzoną z Włoch, ale K2 rok temu z przebiegiem 25tys udokumentowanym z książką serwisową no i nikt wcześniej u mnie luzów nie sprawdzał, tak by wynikało z ksiązki.

luzy w SVce się zmniejszają więc też obstawiam cykający napinacz, u mnie luzy prawie wszystkie były poniżej normy ale bardzo niewiele 0,03mm maksymalnie

22 wrz 2014, o 10:51
motorowerzysta

Moto: SV650S K3
Bartosz napisał(a):
Moto z 2003 roku sprowadzone z Włoch na początku tego sezonu??? Zapomnij o przebiegu jaki masz na liczniku i zrób serwis. Moja niespełna dwuletnia Sv sprowadzona z Włoch miała ponad 12 tys. Twoja ma ze 100 tys. albo leżała w rzece przez 10 lat.

O to się nie martw, motocykl ma ten przebieg, jest to udokumentowane w włoskich papierach, poza tym ogólny stan motocykla jest świetny, rozmawiałem z wieloma ludźmi, jeźdźcami SV i mechanikami, każdy stwierdził że mi się świetna sztuka trafiła, cały sezon przelatałem nim bez problemowo... Motocyklem jeździł facet mający 58 lat i to nie tak, że mi handlarz o tym powiedział, ale tak stoi w włoskich papierach, gdzie są wszystkie dane poprzednich właścicieli. Ja wiem, że ogólnie krążą złe opinie o motocyklach z Włoch, no ale nie traktujmy wszystkiego stereotypami. Długo się naszukałem zanim kupiłem SV-kę i widziałem dużo gorsze polskie padła. Jedna nie odpalała jak należy, gasła przy dodawaniu gwałtownie gazu, w drugiej wszystko co możliwe się sypało a facet gadał tylko o tym jak codziennie nią do pracy ponad 200 leciał, no na prawde żenada. Mój zakup był przemyślany, dwa razy ten motocykl oglądałem, jechałem na nim kilka razy, chyba każdą śrubkę posprawdzałem przed kupnem i nie szło mu niczego zarzucić.

SVRider napisał(a):
zajrzeć nie zaszkodzi, zwłaszcza, że nie wiesz nic o historii moto - ja po sprowadzeniu swojej zleciłem gruntowny serwis, a nie tylko płyny ;)

I trochę śmieszne, "nie mam kasy na serwis, ale będę jeździł" :) Żadne wytłumaczenie. Poza tym motorynki to dość kosztowne hobby i przed zakupem mogłeś zostawić sobie na serwis i ubiór. Generalnie ja bym radził Ci zajrzeć w bebechy moto, bo jak zaniedbasz to wydasz więcej na remont, niż na podstawowe sprawdzenie :)

Cóż taka jest w tym momencie moja sytuacja finansowa. O ubiór się nie martw, zakupiłem w pierwszej kolejności jak już kupiłem motocykl :).

Myślę, że temat można zamknąć, znajomy mi polecił mechanika, wczoraj u niego byłem trochę pogadaliśmy, osłuchał i wstępnie umówiłem się, że oddam mu za tydzień jak już wyjadę na studia motocykl do przeglądu i ewentualnych korekt. Przy okazji jak będzie potrzeba to zsynchronizuje mi przepustnice i chyba wymienię też świece... :) Jednak sprawa nie jest tak droga jak myślałem, ostatnie zaskórniaki na to wydam no ale w końcu trzeba ;)

22 wrz 2014, o 12:02
motocyklista

Moto: SV 650N '03
W temacie jest to mozliwe i nie szkodliwe ale lepiej sprawdzić. Na swoim przykładzie , tez motocykl spowadzony z włoch , jezdził nim tez jakis gośc kolo 45 , nic nie robił większego z moto a przejechal ponad 10 tys. km. po kupinie - jak ja kupiłem moto miało 41 tys. przebiegu wiec pierwsze co to sprawdziłem zawory - no i co były wporzadku.

26 wrz 2014, o 10:36
SV Rider

Moto: SV1000S 2003
Ja dalem sprawdzic przy 35tys. Wszystkie luzy w normie

P lecaka

27 wrz 2014, o 14:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]