Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 6 sty 2025, o 08:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
[układ chłodzenia] ocb 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: Versys; SV650N
Post Re: [układ chłodzenia] ocb
hubert1989 napisał(a):
Witam,Odświeżę trochę temat. Mam pytanie i problem: zmieniałem płyn chłodniczy. Zalałem chłodnice świeżym płynem i w zbiorniczku wyrównawczym poziom był idealnie w środku. Potem trochę pojeździłem po czym zaświeciła się kontrolka zbyt gorącego płynu chłodniczego. Natychmiast się zatrzymałem. okazało się że w zbiorniczku nie ma w ogóle płynu. Pozwoliłem chwilę ostygnąć motocyklowi i pojechałem dalej ok 3-4 km. Następnego dnia uzupełniłem płyn. Do chłodnicy weszło ok 0.5 litra płynu ale w ogóle nie widzę go w zbiorniczku wyrównawczym. Ponownie zrobiłem sobie mały 10cio km wypad. kontrolka już się nie zaświeciła ale w wyrównawczym bida aż piszczy wydaje mi się że jest pusto. Co może być nie tak??

A przyglądałeś się jak jest zbudowany obieg chłodzenia w SV650? :) Zbiornik wyrównawczy jest połączony giętkim przewodem z krućcem przy korku chłodnicy. Samo zalanie płynu do chłodnicy nie wystarczy. Musisz też uzupełnić płyn w zbiorniku. A dostęp do niego uzyskasz podnosząc bak :)

8 paź 2014, o 11:21
SV Rider

Moto: sv100s 2003
Zrób w tej kolejności :
Uzupełnij do pełna płyn w chłodnicy,
Uzupełnij płyn w zbiorniczku wyrownawczym
Odpal Moto, zagrzej i odkrec srubke odpowietrzajaca na pompie z prawej strony Moto aż ujdzie powietrze.
To wszystko

8 paź 2014, o 16:24
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: Versys; SV650N
kisiel_krzychu napisał(a):
Zrób w tej kolejności :
Uzupełnij do pełna płyn w chłodnicy,
Uzupełnij płyn w zbiorniczku wyrownawczym
Odpal Moto, zagrzej i odkrec srubke odpowietrzajaca na pompie z prawej strony Moto aż ujdzie powietrze.
To wszystko

To nie jest śruba do odpowietrzania :) Służy tylko do spuszczania płynu chłodniczego. Funkcji odpowietrzania nie może spełniać, gdyż znajduje się na samym dole pompy wody i prawie na samym dole układu chłodzenia :) W SVce nie znajduje się żadna śruba do odpowietrzania. Należy zalać płyn chłodniczy, zrobić kilka rundek dookoła komina i sprawdzić stan w chłodnicy. Jak ubyło, to dolać. Później profilaktycznie po kilku przejażdżkach sprawdzić raz jeszcze :)

8 paź 2014, o 18:50
SV Rider

Moto: SV 650 S K2 :)
Wielkie dzieki Panowie za pomoc. Nie wiedzialem ze trzeba uzupelniac plyn w zbirniku wyrownawczym bo poczatkowo plyn zostal zalany u mechanika a po przejechaniu kilku km plyn zniklna ze zbirnika. Dobra to jeszcz zby posiadac pelnaminformacje mam jeszcze jedno pytanie. Mam pelna chlodnice / pod korek / plynu chodniczego. Czy jak doleje plynu do zbiorniczka i ze zbirnika / podczas pracy silnika / zacznie przeplywac do chlodnicy to nie przeleje sie skoro chlodnica jest pelna ???

8 paź 2014, o 19:36
motocyklista

Moto: SV650s K5
Zbiorniczek wyrównawczy jest po to żeby chłodnica była pełna płynu. Jeśli będzie go za dużo w chłodnicy(np. jak się zagotuje) to nadmiar wyleci do zbiorniczka, jeśli będzie go za mało(np. wyciek) to ze zbiorniczka przeleje się do chłodnicy, tyle ile brakuje.

8 paź 2014, o 20:00
SV Rider

Moto: sv100s 2003
kurcze myślałem że kolega ma wtrysk a to jeszcze gaźnik. sorki.

8 paź 2014, o 21:31
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2