Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 6 sty 2025, o 06:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
podmianka wahacza 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: SV650N 2000
Post podmianka wahacza
Witam Panie i Panowie

trochę off top bo pytanie nie na temat SV, ale (mimo że jestem tu dość krótko) wyraźnie widzę że jest tu sporo fachurów :D

Temat:
podmianka wahacza w Suzuki GSXF 600 z 92r

mój brat posiada taki motocykl, chciałby go sobie odpicować tak jak mu się podoba ale największym problemem jest "cienka gumka" (jestem przekonany że nie ma kompleksów) i chciałby wymienić tylną rafkę na coś szerszego, niestety w tym momencie pojawia się problem z wahaczem ponieważ jakbyś nie przymierzał nic szerszego tam nie wsadzisz.

Pytanie, czy operacja podmianki na wahacz z innego bike może wiązać się z jakimiś niedogodnościami podczas jazdy, na co należałoby zwrócić uwagę zanim za cokolwiek się zabierzemy. Może macie jakieś porady, wskazówki jak się za to zabrać.

Thank you from the mountain (czyt. z góry dziękuję)

11 sty 2015, o 11:30
SV Rider

Moto: X11
Post Re: podmianka wahacza
Hmm a czy problemem nie będzie to, że łańcuch nie będzie w linii z zębatką zdawczą? :hmm: Wahacz może się uda wstawić i szerszy ale szersza guma albo będzie wymuszać skręcenie łańcucha albo to, że opona przednia i tylna nie będą w osi. Słoniu poruszał temat przy wymianie w SV.

11 sty 2015, o 12:47
SV Rider

Moto: SV 650S
Cisu, mój kolega kiedyś zawziął się żeby wstawić szerszy kapeć do gsxf. Nie pamietam dokładnie który to rocznik był ale miał standardowo taką oponę jak w mojej starej cebrze, znaczy 140 na cośtam itd... Udało mu się wstawić wahacz od gsxr-a i finalnie miał tam oponę 180. Czy to wiązało się z jakimiś kłopotami z linia łańcucha to nie wiem dokładnie, zapewne tak. Ale przygody to zaczęły się później. Połączenie przedniej opony 110 i tylnej 180 w gsxf to była krótko mówiąc porażka. Nie jest to motocykl piórkowy i zaczął wykazywac cechę bardzo nieprzyjemną. Mianowicie wbicie go w zakręt przychodziło z trudem, a gdy juz był w złożeniu to od pewnego, dosyć dużego pochylenia ale dalekiego jeszcze od zamknięcia opon (jak to określił) motocykl zaczynał się walić. Kompletnie tracił stabilność co kończyło się urata przyczepności przedniego koła.
Zaliczył przez to szlifa, potem już wiedząc co będzie sie działo z premedytacją próbował wypracować technikę na te zakręty. Ponownie zaliczył szlifa. Na koniec zmienił przednie koło też od GSXR i jakos moto jeździło. Ale już fajnie zakrętów nie brało. No ale przynajmniej nie przewracało się w nich.
Tak więc, dla chcącego nic trudnego i nawet lacza 220 da się wepchać. Tylko pytanie?
Po jaką cholerę?
Gdy jedziesz to i tak jej nie widzisz. Żeby przyszpanować na dzielni?
Komu?
Kolesiom którzy bladego pojęcia o motocyklach nie mają ale z kolegą na Hornecie 300 na obwodnicy jechali?
Dla takich normalnie oblatanych w temacie to jezeli ktoś zatoczy pedzidłem z oponami dajmy na to 110 i 140 na tyle to absolutnie nie będzie żadną ujmą na honorze. Ani jego ani pozostałych.
Frajda z jazdy wynikająca ze zdolności trakcyjnych jest ważniejsza. Zachowanie stanu oryginalnego motocykla z 92 roku który już w zasadzie wpisuje się w klasyki też jest ważniejsze niż jakieś przeróbki.
No i na koniec całość swojej osoby też niebagatelny czynnik w tym wszystkim. Tutaj każdy ci powie że im dłużej jeździ tym bardziej ceni sobie to że jeszcze na tym świecie ma okazję przebywać.

ed. Mam koleżankę, wieką fanke motocykli. Zna się na nich, sama naprawia (czasami tylko co wieksze srubki odkręcić to kogoś poprosi o pomoc), gaźniki na słuch i dotyk ustawia lepiej niż serwisy na komputery :serduszka: kapitalnie jeździ ( a niech stracę, głąbem w tym nie jestem ale ona jeździ zdecydowanie lepiej niż ja) i chyba powinna urodzić sie facetem. Ma jakiś taki kompleks :hmm: czy cóś że kreca ja tylko motocykle z kategorii tej> wieksze.
Aktualnie ma XX-a, czarnego jak smoła i w pełni zasługującego na to żeby nawzać go Backbird. Ona taka wcale niska nie jest, ale drobniutka, cieniutka i delikatna z niej kobietka (osobiście bardzo bym ubolewał gdyby nagle stała sie facetem). Gdy zapytałem kiedyś co będzie robic jak jej ta machina zachwieje się na jakim parkingu to odpowiedziała: będę szybko uciekac :obity:
Ale ja nie o tym chciałem w zasadzie. Otóż ja mam cebre z 1987 roku a ona tego swojego Blackirda takiego całkiem nowego. Jak by nie patrzył to jest to ta sama rodzina motocykli Hondy, tyle że różne pokolenia. Miałem okazję jechnąć tym XX-em i powiem że :spoko: Ale moja stara cebra na tych węższych oponach gdy jest sie już w złożeniu jest :hmm: jak by to powiedzieć: szybsza w reakcji i tak jakby lżejsza od tego XX. W XX ta masę czuje się cały czas po prostu.

11 sty 2015, o 13:30
SV Rider

Moto: Kawasaki KLX300R
Mam wahacz od ZX6r z felgą i innymi gratami w garażu, pomierz ile ma stary wahacz szerokości w miejscu wchodzenia do ramy, może coś podpowiem.

Biało-czarno-pomarańczowa pomarańcza - KTM

12 sty 2015, o 18:07
SV Rider

Moto: SV650N 2000
Dzięki za opinie i podpowiedzi

na obecną chwilę brat chyba zrezygnuje z tej podmianki, pójdzie raczej w oryginalną "rekonstrukcję" :]

Jak macie jakieś, propozycję co do malowania gsxf'a to chętnie skorzystamy :taak:

tutaj kilka moich paintowych przeróbek (nie patrzcie na kolor kierunków :obity: :mlotek: ) wszelkie sugestie mile widziane :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

13 sty 2015, o 20:02
SV Rider

Moto: X11
Obrazek
Obrazek

13 sty 2015, o 20:37
SV Rider

Moto: SV 650S
:hmm:

Osobiście to mi się widzi takie coś
Obrazek

I nawet o kolor nie idzie
Przede wszystkim te dwie kreski (strzałki ? ) trochę rozbijają jakby ten kawał plastiku bez niczego a tych napisów wcale tam nie musi być.
Albo połączenie powyższego z czerwienią , znaczy > czerwone felgi i ten plastik co pod silnik idzie. Reszta czarna

ed: o Janek też fajne szczały :obity: wsadził (właściwie to wersja dolna Jankowa bardziej mnie się widzi :obity: )

13 sty 2015, o 20:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]