Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 6 sty 2025, o 06:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Fast idle 
Autor Wiadomość
motocyklista

Moto: RSV1000 Factory
Post Fast idle
Witajcie koleżanki i koledzy
Moją SV niestety trapi problem z fast idle. Może bez zbędnego owijania w bawełnę opowiem co i jak. Są dwie opcje:
1) podchodzę do motocykla, uruchamiam wszystko i odpalam sprzęt - fast idle nie działa
2)podchodzę do motocykla, włączam kluczyk, killswitcha, odkręcam lekko gaz i puszczam, odpalam silnik - fast idle działa
I teraz jak to wygląda od strony "dziury w ramie". Wszystkie czujniki mające wpływ na działanie automatycznego ssania są sprawne, STVA działa poprawnie i bez oporów (uchyla dodatkowe przepustnice tyle ile trzeba, im zimniej tym bardziej). Działa bez oporów, nie ma żadnych luzów. Cała heca zaczyna się na elemencie, którym STV uchyla główne przepustnice a mianowicie na tej małej sprężynce, która sprawia wrażenie jak by nie miała siły uchylić głównych przepustnic. Rollgaz chodzi lekko, bez żadnych niespodziewanych oporów przy odkręcaniu i zamykaniu. Ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Możliwe, że ta sprężynka się zużyła i trzeba ją wymienić na nową/twardszą?

Obrazek

1 lut 2015, o 15:53
motorowerzysta

Moto: sv1000 SK3
Post Re: Fast idle
Memory napisał(a):
Możliwe, że ta sprężynka się zużyła i trzeba ją wymienić na nową/twardszą?

to jest stycznik, ma za zadanie "złapać" masę jak przepustnica jest zamknięta.
nieraz powierzchnia jest zabrudzona i nie łączy
a tak pozatym, to czy sprawdzałeś 'dealer mode' czy nie ma żadnych błędów?

2 lut 2015, o 02:33
motocyklista

Sprawdzałem i w dealer mode żadnych błędów nie ma. Przeczyszczę to miejsce i dam znać co i jak.

kamilfrost napisał(a):
to jest stycznik, ma za zadanie "złapać" masę jak przepustnica jest zamknięta.

Która? Główna czy dodatkowa?

2 lut 2015, o 12:47
motorowerzysta

byłem w garażu sprawdzić jak jest u mnie.
koniec śrubki regulacyjnej oznaczonej na zdjęciu nie dotyka blaszki która znajduje się pod nią podczas zamkniętej przepustnicy głównej, styka się dopiero jak odciągnę ok. 1mm ramię pracujące na krzywce zamontowanej na osi przepustnicy dodatkowej
Obrazek

co do regulacji Fast Idle, to jest dobrze opisana w temacie viewtopic.php?f=23&t=99&hilit=usranej&start=80

2 lut 2015, o 17:04
motocyklista

To wiem i fast idle regulowałem i wracając do pierwszego postu działa to tak jak opisałem, czyli muszę poruszyć manetką żeby fast idle zadziałało. Tą śrubkę również obtańcowałem z każdej strony i ona reguluje stopień uchylenia przepustnic głównych czyli poziom obrotów na załączonym fast idle. Jak się dokładnie przyjrzysz, to po odciągnięciu tego ramienia dotykającego krzywkę odchyla ono przez tą sprężynkę ramię, do którego wkręcona jest ta śrubka i dopiero ona finalnie uchyla główne przepustnice. I u mnie problem zaczyna się w momencie sprężynki bo zamiast uchylać przepustnice to ona się po prostu ugina.

2 lut 2015, o 17:43
motorowerzysta

Moto: SV650S/N 07'
Nie sądzę żeby sprezynka straciła wlasciwosci (chyba ze grzałeś ją palnikiem) oblukał bym dokładnie przepustnice czy przypadkiem się nie blokuje gdzieś delikatnie. Jeśli twoje obserwacje są słuszne to prędzej wzrósł opór niż zmiękła sprężynka

2 lut 2015, o 18:32
motocyklista

Ja ze sprężynką nie robiłem nic, jak poprzedni właściciel tego nie wie nikt. Dzięki wszystkim za odpowiedz, poczyszczę i zobaczę co będzie. Jeszcze mam wielką prośbę. Jak by ktoś z was mógł zobaczyć czy po przekręceniu kluczyka i włączeniu killswitcha, jak już wszystko się załaduje między zaznaczonymi elementami jest przerwa czy do siebie przylegają.
Obrazek

2 lut 2015, o 19:57
motorowerzysta

po włączeniu zapłonu dodatkowe przepustnice trochę się uchylają, jednak na tyle, że ramię opiera się przed wierzchołkiem i nadal można je odchylić ok. 1mm od krzywki zanim poruszą przepusnicę główną.
Podczas ręcznego odchylania ramienia tak żeby przepustnice główne się uchyliły wszystko pracuje na tyle lekko, że zaznaczona przez Ciebie sprężynka się nie ugina
jak bedzie taka potrzeba to mogę nagrać filmik telefonem jak to tam wszystko chodzi podczas odpalania i wysłać Tobie na mail'a, ale to już w godzinach popołudniowych żeby teraz nie budzić wszystkich domowników isąsiadów za ścianą :->

3 lut 2015, o 06:10
motocyklista

Dziękuję, filmik chyba nie będzie konieczny. Mianowicie konkluzja jest jedna, sprężynka się ugina a nie powinna czyli chodzi za ciężko. Dzięki jeszcze raz.

3 lut 2015, o 11:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]