Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 19:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Wyciekający płyn firmy K2 
Autor Wiadomość
motocyklista

Moto: SV 650 N 2001
Post Wyciekający płyn firmy K2
Koledzy!

W załączeniu zdjęcie miejsca gdzie wycieka płyn chłodniczy. Delikatnie kapie przy odpaleniu. Co z tym zrobić?

A. Spróbować dokręcić śruby?
B. Wymienić uszczelkę? Pytanie tylko czy tam jest uszczelka. Jeśli tak to czy można ja zamówić?

Obrazek- wycieka trochę poniżej tej srebrnej śruby.

10 sty 2015, o 21:33
SV Rider

Moto: Sv 650N k3/mts1200
Post Re: Wyciekający płyn firmy K2
Rodzaj płynu chłodniczego za wiele nie ma znaczenia :)
Srebrna śruba jest od pokrywy silnika.
Jeśli masz wyciek na pompie wody, spróbuj ją wymienić, kosztuje grosze ~5zł

10 sty 2015, o 22:27
SV Rider

Moto: B*R*A*K
Spróbuj dokręcić pompę wody ale wątpię żeby pomogło puszcza ci któraś uszczelka.
Są tam 3 oringi oraz jedna uszczelka gumowa o nietypowym kształcie która mieści się między obudowa pompy wody a tym,, dystansem" który jest zaraz pod pompa a który styka się bezpośrednio z kapą silnika. Niestety do zdemontowania pompy musisz sciagac kape i od wewnątrz sciagnac zabezpieczenie, sciagnac kółko zębate i wtedy pompa schodzi. Dodatkowo musisz wymienić uszczelke pod kape. Oringi do kupienia w aso lub np w necie www.oring.pl (często tu kupuje dorabiaja nawet nietypowe uszczelki)

SV650S k3
bikepics.com

11 sty 2015, o 00:43
SV Rider

Moto: Bawaria...
A może zgubiłeś podkładkę przy śrubie spustowej podczas wymiany płynu?

11 sty 2015, o 05:45
motocyklista

acinr_PL napisał(a):
Spróbuj dokręcić pompę wody ale wątpię żeby pomogło puszcza ci któraś uszczelka.
Są tam 3 oringi oraz jedna uszczelka gumowa o nietypowym kształcie która mieści się między obudowa pompy wody a tym,, dystansem" który jest zaraz pod pompa a który styka się bezpośrednio z kapą silnika. Niestety do zdemontowania pompy musisz sciagac kape i od wewnątrz sciagnac zabezpieczenie, sciagnac kółko zębate i wtedy pompa schodzi. Dodatkowo musisz wymienić uszczelke pod kape. Oringi do kupienia w aso lub np w necie http://www.oring.pl (często tu kupuje dorabiaja nawet nietypowe uszczelki)

W takim razie nie wiem czy temu sam podołam.

Dzieki za pomoc.

11 sty 2015, o 12:43
motocyklista

Arek1 napisał(a):
A może zgubiłeś podkładkę przy śrubie spustowej podczas wymiany płynu?

Nie za bardzo wiem o jaką podkładkę chodzi?

11 sty 2015, o 12:44
SV Rider

Moto: Versys; SV650N
Napisz dokładnie skąd wycieka (a najlepiej to zaznacz strzałką). Pompę wody znam jak własną kieszeń, więc jeżeli to ona to pomogę z naprawą.

11 sty 2015, o 16:29
motocyklista

Miles napisał(a):
Napisz dokładnie skąd wycieka (a najlepiej to zaznacz strzałką). Pompę wody znam jak własną kieszeń, więc jeżeli to ona to pomogę z naprawą.

Obrazek

11 sty 2015, o 18:04
SV Rider

Moto: SV1000S K6
nata napisał(a):
Miles napisał(a):

Obrazek

Moim zdaniem będzie to to co Arek1 pisał.
Czyli podkładka przy śrubie spustowej.

tu masz poglądowe zdjęcie śruby z podkładką

Obrazek

11 sty 2015, o 18:09
SV Rider

Obawiam się, że to nie o korek spustowy chodzi. Pompa wody jest w miarę inteligentnie zaprojektowana. Wał wirnika uszczelniany jest za pomocą dwóch uszczelniaczy: simering i uszczelniacz ceramiczny. Uszczelniacz ceramiczny odpowiada za nieprzepuszczanie wody z komory wirnika, a simering za nieprzepuszczanie oleju z silnika (tak łopatologicznie tłumacząc). Pomiędzy tymi uszczelniaczami, w obudowie pompy, jest otwór. Jeżeli któryś z uszczelniaczy ulegnie uszkodzeniu, przez otwór wydostaje się na zewnątrz olej bądź woda informując użytkownika o awarii. Otwór zlokalizowany jest właśnie tam, gdzie zaznaczyłeś.

viewtopic.php?f=23&t=13353

Odpal ten temat i zobacz zdjęcie z mojego posta (4 post od góry). Tam zaznaczyłem otwór upustowy. Oczywiście przed rozbebeszeniem pompy sprawdź ten korek spustowy, jednak obstawiam uszczelniacz ceramiczny. Cena nowego to około 120 zł, używany nie wchodzi w grę bo uszczelniacz dociera się do powłoki na wirniku pompy. Możesz też kupić całą używaną pompę.

11 sty 2015, o 18:59
motocyklista

Miles napisał(a):
Obawiam się, że to nie o korek spustowy chodzi. Pompa wody jest w miarę inteligentnie zaprojektowana. Wał wirnika uszczelniany jest za pomocą dwóch uszczelniaczy: simering i uszczelniacz ceramiczny. Uszczelniacz ceramiczny odpowiada za nieprzepuszczanie wody z komory wirnika, a simering za nieprzepuszczanie oleju z silnika (tak łopatologicznie tłumacząc). Pomiędzy tymi uszczelniaczami, w obudowie pompy, jest otwór. Jeżeli któryś z uszczelniaczy ulegnie uszkodzeniu, przez otwór wydostaje się na zewnątrz olej bądź woda informując użytkownika o awarii. Otwór zlokalizowany jest właśnie tam, gdzie zaznaczyłeś.

viewtopic.php?f=23&t=13353

Odpal ten temat i zobacz zdjęcie z mojego posta (4 post od góry). Tam zaznaczyłem otwór upustowy. Oczywiście przed rozbebeszeniem pompy sprawdź ten korek spustowy, jednak obstawiam uszczelniacz ceramiczny. Cena nowego to około 120 zł, używany nie wchodzi w grę bo uszczelniacz dociera się do powłoki na wirniku pompy. Możesz też kupić całą używaną pompę.

Dzięki serdeczne za wszelką pomoc. Aby uściślić to dodam, że nie wymieniałem w całości płynu chłodniczego, więc nie odkręcałem korka, chociaż nie wiem czy ta podkładka tam jest. Sorki, że wprowadziłem Was w błąd. Co do demontażu pompy to zdecydowanie mnie to przerasta. MILES -> powiedz mi tylko co mam kupić i gdzie zamówić części, a resztę załatwie u mechanika.

13 sty 2015, o 17:07
SV Rider

Jest trochę z tym zabawy, to fakt. Bo żeby zdemontować pompę, trzeba odkręcić całą pokrywę boczną silnika. Ja do tej pory naprawiłem dwie pompy i mam nadzieję, że już nigdy więcej nie będę musiał tego robić ;)

Tutaj masz uszczelniacz ceramiczny: http://allegro.pl/ir-zestaw-naprawczy-p ... %82e-19034

Przy okazji wymień simering. Kosztuje 3 zł, jego wymiary są dosyć popularne (10x21x5 mm), więc nie będzie problemu z kupnem. Kup także wszystkie nowe oringi (a są cztery). Tylko pamiętaj... oring pod pokrywą pompy wody musi mieć taki sam przekrój (nie większy!). Ja popełniłem ten błąd, włożyłem wydawać by się mogło ciut grubszy i przy dokręcaniu pokrywa po prostu pękła. Byłem 140 zł w plecy, bo musiałem kupić nową pompę i na nowo oddać do malowania...

Aha... i najważniejsze. Zanim się za to zabierzesz, sprawdź dokładnie skąd płyn wycieka. Może być też tak, że wycieka na połączeniu pompy z pokrywą boczną silnika.

13 sty 2015, o 20:42
motocyklista

Miles napisał(a):
Jest trochę z tym zabawy, to fakt. Bo żeby zdemontować pompę, trzeba odkręcić całą pokrywę boczną silnika. Ja do tej pory naprawiłem dwie pompy i mam nadzieję, że już nigdy więcej nie będę musiał tego robić ;)

Tutaj masz uszczelniacz ceramiczny: http://allegro.pl/ir-zestaw-naprawczy-p ... %82e-19034

Przy okazji wymień simering. Kosztuje 3 zł, jego wymiary są dosyć popularne (10x21x5 mm), więc nie będzie problemu z kupnem. Kup także wszystkie nowe oringi (a są cztery). Tylko pamiętaj... oring pod pokrywą pompy wody musi mieć taki sam przekrój (nie większy!). Ja popełniłem ten błąd, włożyłem wydawać by się mogło ciut grubszy i przy dokręcaniu pokrywa po prostu pękła. Byłem 140 zł w plecy, bo musiałem kupić nową pompę i na nowo oddać do malowania...

Aha... i najważniejsze. Zanim się za to zabierzesz, sprawdź dokładnie skąd płyn wycieka. Może być też tak, że wycieka na połączeniu pompy z pokrywą boczną silnika.

Dzięki wielkie Miles!

14 sty 2015, o 21:30
pieszy

Moto: SV 650S 2002
Witam.

Pozwolę sobie odgrzać temat ponieważ mam dokładnie taki sam problem - kapie płyn chłodniczy spod pompy. Dokładnie z tego miejsca:

http://files.tinypic.pl/i/00808/rzcbglu9mwjr.jpg

Staram się zrozumieć skąd to cieknie, czy na przejściu między deklem a pompą czy z tego otworu upustowego. To miejsce gdzie pompę przykręca się do dekla uszczelniają tylko dwa oringi wokół kanałów którymi płynie chłodziwo. W serwisówce jest napisane żeby posmarować te oringi silikonem i tyle. Ja już trzy razy składałem to do kupy, za każdym razem dawałem więcej sylikonu i jak kapało tak kapie. Za czwartym razem (póki co ostatnim) dorobiłem dwie uszczelki z klingierytu dodatkowo na te oringi bo myślałem że tamtędy puszcza. Do tego posmarowałem z każdej strony sylikonem i ciągle kapie. Jedyna różnica to taka że rzadziej - jedna kropla na kilka sekund. Mam wrażenie że jak się zostawi na dłużej to w końcu przestaje ale wystarczy odkręcić wlew przy chłodnicy i znowu zaczyna. Już mi ręce opadają. Macie jakieś rady?

Dzięki za uwagę ;)

31 lip 2016, o 20:11
SV Rider

Przeczytaj temat od początku. Cieknie pewnie z powodu uszkodzonego uszczelniacza na wałku pompy. Wtedy też leje się z tego miejsca, które zaznaczyłeś.

31 lip 2016, o 23:40
pieszy

To kiszka bo już częściowo objechałem śruby trzymające pompę w całości. Ale może jeszcze uda się je wykręcić, zobaczymy.

1 sie 2016, o 13:44
SV Rider

Ja swoje musiałem rozwiercać.

1 sie 2016, o 23:42
pieszy

Hej,

Miles, pomęczę Cię jeszcze trochę jeśli nie masz nic przeciwko bo udało się wykręcić te śruby i rozpołowić pompę. Ten uszczelniacz który siedzi na wałku (taki jak na zdjęciu z aukcji po lewej: http://allegro.pl/uszczelniacz-pompy-wo ... 96659.html) nie nosi żadnych śladów uszkodzeń. Tak samo uszczelniacz ceramiczny który jest osadzony w podstawie wirnika (ten po prawej z aukcji).

Czy dobrze rozumiem że pod tym ceramicznym jest jeszcze jeden uszczelniacz 10x21x5? A jeśli nie to gdzie on ma iść?

I jeszcze jedno pytanie - jak zdjąć ceramiczny żeby go nie uszkodzić?

Dzięki!

8 sie 2016, o 18:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]