Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 26 gru 2024, o 21:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Problem z wbijaniem biegów 
Autor Wiadomość
pieszy

Moto: SV650N 1999
Post Problem z wbijaniem biegów
Siemka wszystkim.
Mam problem z wbiciem biegów, ale opiszę dokładnie co i jak:
Ciekł mi czujnik luzu bo był przerabiany. Więc rozebrałem, zalałem na nowo silikonem tam gdzie kable i uszczelniłem też obok uszczelki.
Jako że miałem rozebrany ten czujnik przez kilka dni, podstawiłem miskę na kapiący olej pod moto.

Dziś przyszedłem, oleju było może 100ml w misce, zamontowałem czujnik, dokręciłem elegancko, silikon lekko wyszedł i wygląda ok.
I teraz moment od którego mogłem coś spieprzyć :/ :
Zacząłem wbijać na sucho biegi, żeby zobaczyć czy przy uszczelnianiu nie zdupiłem samego czujnika. Wszystko wyglądało ok.
Więc spróbowałem odpalić moto (zapomniałem zakręcić nakrętkę w miejscu gdzie wlewa się olej bo dolałem to co wykapało). Długo mu zeszło żeby odpalił, w końcu mu się udało. W tym momencie zorientowałem się że nie mam zakręconej tej nakrętki, zakręciłem i odpaliłem na nowo.
I teraz punkt kulminacyjny:
Przy wbiciu biegu (bez puszczania sprzęgła) coś szło nie tak, było trochę zgrzytów i motor gasł tak jakby coś go blokowało.. odpaliłem drugi raz, próbowałem wbić dwójkę i to samo.

Nie chciałem podjąć się kolejnych prób bo nie chciałem niczego zepsuć totalnie.

Co radzicie?
Oleju jest faktycznie mało, dziś będę go wieczorem jeszcze wymieniał. Ale czy mała ilość oleju może mieć aż taki wpływ?
Czy mogłem coś spieprzyć przez wbijanie tych biegów na sucho? Może się rozsynchronizował silnik ze skrzynią?
Dowiedziałem się na forum ze olej w skrzyni to ten sam co w silniku więc skrzynia totalnie sucho tez nie ma...
Dzięki z góry za sugestie.

20 kwi 2011, o 12:36
SV Rider

Post Re: Problem z wbijaniem biegów
Zależy jak mała ilość tego oleju była ;P Nie sprawdzałem na swoim sprzęcie, ale jak spuścisz około 1 litra to nie powinno być różnicy przy wbijaniu biegów. Jeżeli w twoim przypadku ubyło 100 ml jak piszesz to nie ma takiej opcji, żeby coś ciężej chodziło.
Co wg ciebie znaczy "na sucho"? Bez oleju czy na wyłączonym silniku?

EDIT. No dobra.... żeby nie prawić herezji to różnica powinna być jak jest mniej oleju, ale nie zgrzyty i przesadne problemy z wbiciem biegu :)

20 kwi 2011, o 15:40
rowerzysta

Moto: SV650S/N 2001 Street
Witam,
miałem to samo po zimowym postoju motocykla. Okazało się, że tarcze sprzęgła się skleiły.
Na zgaszonym silniku wbij bieg i z wciśniętą dźwignią sprzęgła spróbuj przetoczyć motor w przód i w tył.
Potem odpal moto i niech sobie pochodzi kilka minut żeby rozgrzać olej w silniku.
Ja wymieniłem olej i problem ustąpił.

20 kwi 2011, o 15:45
SV Rider

Moto: TT1050
A sprzęgło masz dobrze wyregulowane? Bo brzmi to trochę jakbyś miał za duży luz na lince...

21 kwi 2011, o 09:01
Zygzak Rajder

Moto: ZX10R gen 5
To samo pomyślałem z tym sprzęgłem, oczywiście pominę że z całą pewnością bieg na odpalonym silniku wbijasz przy złożonej stopce bocznej :>

21 kwi 2011, o 09:08
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: SV650A 2016
To samo miałem mu napisać :P Załatwiłem się tak pierwszy raz jak oglądałem moto. Odpalał wbijam bieg i du..a gaśnie. Okazało się, że nie złożyłem podnóżki.

21 kwi 2011, o 09:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]