Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 12:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Nie gasnie kontrolka oleju 
Autor Wiadomość
motorowerzysta

Moto: sv 650 s k1 2000
Post Nie gasnie kontrolka oleju
Mam sv 650s 2000r ok 4 miesięcy temu zmieniłem olej + filtr oleju. Wczoraj trochę polatałem na paradzie motocyklowej zgasiłem moto i po jakiś 15 min wł. zapłon i nie gaśnie kontrolka oleju (czerwona). Postawiłem motor w pionie patrze no trochę już mało oleju jest. Dzisiaj dolałem trochę jest minimalnie nad max kreska poruszałem motorem poczekałem jakieś 15 min i dalej kontrolka oleju nie gaśnie? Nie mogę go odpalić choć olej już jest w silniku na dobrym poziomie pewnie czujnik blokuje. Macie jakieś pomysły co jest nie tak, gdzie znajduję się czujnik ciśnienia oleju?

19 cze 2011, o 12:49
SV Rider

Moto: TT1050
Post Re: Nie gasnie kontrolka oleju
Kontrolka oleju zawsze świeci się po przekręceniu kluczyka, zgaśnie dopiero jak silnik zacznie pracować. Nawet ma to jakąś logikę, bo w końcu skoro silnik jest zgaszony, to i ciśnienia nie ma w magistrali olejowej :P
A jeżeli do tego nie możesz uruchomić silnika, to przyjrzyj się innym czujnikom - np. przy klamce sprzęgła lub czujnikowi stopki bocznej ;)

19 cze 2011, o 13:03
motorowerzysta

Faktycznie tak jest nigdy nie przyglądałem się kiedy ta kontrolka oleju gaśnie.

Teraz tak się zastanawiam poczytałem trochę i widzę że sv ma problem podczas gdy jazda odbywa się w deszczu. Wczoraj na paradzie była ulewa 15 min jazdy i motor nawet nie kręcił rozrusznikiem. Z początku myślałem że to brak oleju ale kolega wyżej mnie oświecił ..Jeśli nawet woda dostała się na 1 cylinder i mam przebicie na świecy to chyba na 1 gar powinna zapalić, chyba że też tam woda jest. Posprawdzam, poczyszczę te czujniki od klamki sprzęgła, czujnik stopki. Zobaczę czy iskra jest - jak to nie pomorze to jestem w lesie.

19 cze 2011, o 13:08
motorowerzysta

Okazało się że to błahostka - wypadł czujnik przy klamce sprzęgła. Dzięki za podpowiedź.

20 cze 2011, o 14:58
motorowerzysta

No i wykrakałem :mur: dzisiaj jechałem z kumplem odstawić jego cbr do warsztatu (50 km od mojej miejscowości ) i 1 km przed celem (barlinkiem) zapaliła mi się kontrolka oleju - od razu motor zgasiłem czekałem aż ostygnie (nie był wcale mocno rozgrzany). Postawiłem motor do pionu - pierwsza myśl jest za mało oleju (choć 4 dni temu dolałem olej i troszeczkę ponad stan) i olej jest min nad maksymalną kreską w oczku (ponad stan). Odpaliłem SV i pojechaliśmy ok 1 km do tego serwisu - motor nie grzał się, zachowywał się normalnie, kręciłem go do max 2.5 tys obr. Co może być przyczyną? W warsztacie znaleźli jakiś czujnik oleju (nie byli pewni czy jest on sprawny) przełożyli do mojej sv i kontrolka dalej nie gasła, a olej + filtr wymieniłem jakieś 800km (marzec).

Jak okaże się że ciśnienie oleju jest słabe i silnik umiera to mam już po sezonie choć zrobiłem 1000 tys km :(

25 cze 2011, o 21:48
rowerzysta

Moto: SV1000N 2004
Poziom oleju i ciśnienie oleju to dwie różne rzeczy. Chociaż w skrajnym przypadku ciśnienia nie będzie, gdy olej będzie poniżej smoka. Jeżeli nic się nie stało, to masz szczęście (oby). Jednak na przyszłość nie próbuj jeździć, gdy kontrolka ciśnienia zaświeci się w trakcie pracy silnika. Zatrzeć silnik motocyklowy to chwila-moment. Bądź dobrej myśli, bo ciśnienie oleju to jeszcze nie śmierć silnika :) (o ile się mocno nie przytarł).

25 cze 2011, o 23:52
motorowerzysta

Moto: SV650S 2006
Mogłeś już ten kilometr sobie darować i popchać motor...
Skoro motor jest w warsztacie, to oni Ci pewnie lepiej powiedzą co jest przyczyną, niż ktokolwiek tutaj na forum...
Może być wiele rzeczy - walnięty czujnik, rozłączone kable, zapowietrzona pompa, albo wytarte panewki... Oby nie to ostatnie.

26 cze 2011, o 11:19
motocyklista

Moto: sv 650s '02
Jacek1 napisał(a):
Jak okaże się że ciśnienie oleju jest słabe i silnik umiera to mam już po sezonie choć zrobiłem 1000 tys km :(

Milion kilometrów zrobiłeś? :-) to i tak długo Ci silnik wytrzymał :-)

27 cze 2011, o 00:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]