Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 12:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
POMOCY! Pękające opony pirelli diablo strada? 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: SV650=>KTM 690
Post POMOCY! Pękające opony pirelli diablo strada?
Witam. Mam poważny problem, więc zacznę od początku
Wiosną 2010 zakupiłem oponkę Diablo Strada na tył, która zastąpiła zmęczonego fabrycznego dunlopa.
Problem pojawił się na wiosnę tego roku (dodam że miałem sporą przerwę i oponka przeleciała może ze 3tys. km).
Zauważyłem 3cm. pęknięcie wewnątrz bieżnika (tzw. zagłębieniu odprowadzającym wodę) sięgające w głąb aż do drutów :omg:

Postanowiłem ją reklamować. Po zdjęciu opony podejrzane wydało mi się, iż ów pęknięcie wystąpiło w pobliżu łączenia "kordów" (nie jestem fachowcem ale chodzi mi o łączenie widoczne wewnątrz opony).

Niestety reklamacja została odrzucona (dostałem pismo z pirelli iż jest to uszkodzenie mechaniczne), zaproponowano mi rabat na nową,
skorzystałem i zakupiłem nowy komplet.
Wymieniłem przednią oponę (tył jeszcze leży czeka na montaż), przeleciałem ok 1tys.km i znowu dramat :cenzura: Opona pęka w każdej lameli bieżnika, w taki sam sposób jak wcześniej reklamowany tył tylko jeszcze nie tak głęboko.

Kontaktowałem się już ze sprzedawcą i procedura ponownej reklamacji dopiero ruszy :mur:

Dodam też - iż opony zakładane i wyważane dynamicznie w zakładzie gdzie mają odpowiedni sprzęt
- jeżdżone z odpowiednim ciśnieniem i w normalny cywilizowany sposób
- nie są to żadne leżaki, wszystkie mają DOT wskazujący na produkcję kilka tygodni wcześniej niż data zakupu
Czy ktoś z użytkowników tych opon: ma - miał, słyszał, jakieś podobne "przygody".

Liczę na każdą wypowiedź, zwłaszcza forumowego speca z branży :spoko: PęDZLA

24 cze 2011, o 16:53
motorowerzysta

Post Re: POMOCY! Pękające opony pirelli diablo strada?
Ja mam te opony, ale nic takiego nie ma, może dlatego że przyjechały z Włoch razem z moto.

24 cze 2011, o 19:27
SV Rider

Moto: SV650S K6
Ja mam tą oponkę na tyle, produkcja 2008 lub 2009 i nic. Doczeka spokojnie do końca sezonu i zastąpi ją nowa i też chyba taka sama.

"Kiedy wydaje Ci się, że jesteś bardzo dobrym kierowcą, który wie już wszystko o jeździe i drogach, sprzedaj jak najszybciej swój pojazd i nigdy więcej nie siadaj za kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych kierowców".

24 cze 2011, o 21:32
SV Rider

Moto: GSX-R 600 K6
Pierwszy raz słyszę o takim problemie, sprzedałem już sporo tych opon, widzę się z ludźmi na bieżąco i na żadnej oponie nie było podobnych ekscesów.
Możliwe, że jest to zależne z jakiej fabryki są oponki, ja ściągam wszystko z Niemcowni.

http://www.opopony.pl
Sklep
Allegro
Facebook: OPOPONY

27 cze 2011, o 09:18
Zobacz profil WWW
SV Rider

OO... mam przód i tył pirelli strada z 2010 .... muszę się im dokładnie przyjrzeć.

Nie wiem czy złe przechowywanie opon, gdzieś w magazynie przygniecione mogło dać takie efekty.

Cytuj:
Niestety reklamacja została odrzucona (dostałem pismo z pirelli iż jest to uszkodzenie mechaniczne), zaproponowano mi rabat na nową,

Dziwna polityka, reklamację odrzucili /aby nie tracić kasy :// ale jednak dają rabat na nową, ...rabat za co? Spróbował bym udać się z tym do rzecznika konsumentów.

27 cze 2011, o 18:18
motorowerzysta

Moto: SV650S K5
Nie dajcie się zwariować zjawisku jak najmłodszego DOTu. To tak na marginesie.

27 cze 2011, o 20:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]