Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Autor |
Wiadomość |
Rozkosmany
SV Rider
Dołączył(a): 21 sie 2013, o 21:06 Posty: 2164 Lokalizacja: Crewkerne
Moto: SV 650S
|
Re: jakie opony?
Tobie sie nie chce czytać to komuś nie będzie się chciało pisać. Tym bardziej że to tak troche bez sensu. W końcu różne sa opony, jedne do pałowania i scigania a drugie np. do turystyki. Fajny bieżnik na długodystansowej oponie co to dojedzie w ta i wewta stąd do Bajkału z kartoflową guma bez śladów zużycia wcale nie będzie dobra dla miłośnika wrażeń sportowych. Tak więc to ty sam powinieneś sobie odpowiedzieć czego chcesz.
|
4 sty 2014, o 17:44 |
|
|
I'm not a hero
SV Rider
Moto: SV650s k3
|
To że są opony do pałowania i wolnej jazdy to wiem, ale skąd mam wiedzieć jaki powinien mieć kształt bieżnik, aby dobrze odprowadzał wodę, jeśli się na tym nie znam, hę? Nawet jeśli odpowiedź na moje pytanie w tym temacie padła, to jest to jak szukanie igły w stosu siana, nieprawdaż? Nawet nie wiem jak sformułować pytanie w wyszukiwarce, żeby mi to znalazło, a i tak najprawdopodobniej pokaże się ten temat z tymi prawie stoma stronami. Nie wiem kolego jak Ty, ale ja nie mam czasu żeby przeglądać wszystkie posty, wiedząc, że odpowiedzi mogę nie dostać. Tak chcę iść na łatwiznę, ale myślę, że pewne kwestie by to rozjaśniło. Sam jestem w trakcie tworzenia pewnego poradnika dla tutaj zaglądających, bo może komuś się kiedyś przyda, no ale w sumie po co mam to robić dla kogoś? A niech se szukają i się męczą, albo oddadzą do serwisu, niech im zrobią za kilka stów, a ja swoją wypocinkę schowam w szufladkę...
4 sty 2014, o 17:58 |
|
|
koroviov
SV Rider
Moto: SV650 SS
|
Kupuj Pirelli diablo supercorsa. Reszta to śmieci. I żeby nowa była. Mam nadzieję że pomogłem
_________________ Najlepszą metodą tunningu jest obniżenie masy. Masy motocyklisty.
|
4 sty 2014, o 18:15 |
|
|
I'm not a hero
SV Rider
|
Potrzebuję jednak oponek co mi wytrzymają nieco dłużej jak sezon
4 sty 2014, o 18:20 |
|
|
Inkling
SV Rider
Dołączył(a): 18 lip 2010, o 11:47 Posty: 2539 Lokalizacja: Częstochowa/Kraków
Moto: SV650N AD2000
|
Kup diablo supercorsy i mało jeździj
|
4 sty 2014, o 18:23 |
|
|
koroviov
SV Rider
|
bridgestone exedra
_________________ Najlepszą metodą tunningu jest obniżenie masy. Masy motocyklisty.
|
4 sty 2014, o 18:23 |
|
|
polly
SV Rider
Dołączył(a): 18 lis 2013, o 15:05 Posty: 387 Lokalizacja: Krakuf
Moto: DR-Z400S
|
Co to znaczy sezon? Przykładowo mój kolega w sezonie 2013 zrobił niecałe 2tys. km, ja zrobiłem 12tys. km. No i przede wszystkim jaki masz styl jazdy? Tor? Turystyka?
|
4 sty 2014, o 18:29 |
|
|
I'm not a hero
SV Rider
|
Jeżdżę sobie turystycznie, bardzo turystycznie, oglądam każdy kamyczek na drodze, ale czasem rzadko bo rzadko, lubię sobie wskoczyć na a4... Co to znaczy opony na sezon? W sezonie robię około 5 tys km, jak mi wystarczą na 2-3 sezony to będzie dobrze... Te co mam, nie wiem co to jest, może ktoś powie 'debil jakiś', ale mają już ładnych parę lat, ot np przednia chyba z 2001 roku, dziwne, bo starsza jak moto, no ale taki ma DOT Jak widać najwyższy czas na zmianę minął kilka lat temu, no ale nie było funduszy Wszak nie pytam o konkretny model, tylko jak z pośród kilkunastu wybrać tą fajną dla siebie... Wizualnie mam typ, ale na wyglądzie się nie jeździ, a niestety inaczej zajebistości opony określić nie potrafię.
4 sty 2014, o 18:32 |
|
|
kristofch
SV Rider
Moto: <SV650N>
|
pirelli diablo strada moim zdaniem w takim użytkowaniu o którym piszesz są wyśmienite... no i tanie kpl. za jakieś 600-700zł
_________________ ...najlepsze co można robić w ubraniach? szybko zaraża i wciąga ? ...
|
4 sty 2014, o 18:39 |
|
|
koroviov
SV Rider
|
Dobra, pożartowaliśmy trochę z kolegi, a nawet wspólnie z nim. Teraz jak napisałeś czego oczekujesz to będzie dużo łatwiej. Po pierwsze dlatego jest tyle firm na rynku, że każdemu coś innego odpowiada. Podobnie jak z ciśnieniem. Ale tu nie o tym. Wg mnie wystarczająco dobra będzie diablo strada, Pilot Road, czy np. roadsmart. Ja bym wybrał Michelina. Kup po prostu NOWE opony. Będziesz zadowolony. A przy takich przebiegach rocznych to na nowych masz 3 sezony leciutko.
|
4 sty 2014, o 18:44 |
|
|
wys
rowerzysta
Moto: SV650N 2005
|
dzieki wielkie za wyczerupującą odpowiedz a czy ktos z was jezdzil na pilot road 2 -> sądze ze jesli chodzi o wytrzymalosc to pilot road 3 pewnie podobne beda. a chcialbym wiedzeic ile kilometrow sie wam udalo nakrecic czy to raczej dlugodystansowe opony (powiedzmy ponad 10k) czy raczej krotko (takie ktore Vałka mi zje za 5k) dzieki pozdrawiam
|
4 sty 2014, o 19:31 |
|
|
Rozkosmany
SV Rider
Dołączył(a): 21 sie 2013, o 21:06 Posty: 2164 Lokalizacja: Crewkerne
Moto: SV 650S
|
| | | | I'm not a hero napisał(a): Jeżdżę sobie turystycznie, bardzo turystycznie, oglądam każdy kamyczek na drodze, ale czasem rzadko bo rzadko, lubię sobie wskoczyć na a4... Co to znaczy opony na sezon? W sezonie robię około 5 tys km, jak mi wystarczą na 2-3 sezony to będzie dobrze... Te co mam, nie wiem co to jest, może ktoś powie 'debil jakiś', ale mają już ładnych parę lat, ot np przednia chyba z 2001 roku, dziwne, bo starsza jak moto, no ale taki ma DOT Jak widać najwyższy czas na zmianę minął kilka lat temu, no ale nie było funduszy Wszak nie pytam o konkretny model, tylko jak z pośród kilkunastu wybrać tą fajną dla siebie... Wizualnie mam typ, ale na wyglądzie się nie jeździ, a niestety inaczej zajebistości opony określić nie potrafię. | | | | |
Gdybym na wyglądzie oparł sprawę to mój ostatni wybór oponiorski, Michelin PR3 byłby na samym końcu. Bo o ile tylna jeszcze jakos tam wygląda to przednia pod wzgledem wizualnym wyglada tragicznie, jak z innej parafii i jak gęsto pochlastana nożem na poprzek Widać jednak coś w tym jest skoro zachwalana szczególnie za zachowanie na mokrej drodze. A to było moje główne kryterium wyboru. Po prostu zawierzyłem opinii innych bikerów i póki co okazało się że wybór był trafny. Jeżeli miałbym coś polecić tobie to myslę że np. poprzednie metzelery, nienajlepsze wprawdzie gdy było zimno i mokro. Jako opony turystyczne, użyte w cieplejszych miesiącach, sprawdziły się bardzo dobrze. Wytrzymały coś koło 15 tys. Przy czym tylna troche sie skwadraciła ale to wyłacznie ze wzgledu na autostradowy raczej przebieg. I to bynajmniej nie w tempie jak jazda na kropelce. Jak by tam jednak nie było to tak jak poprzednicy pisali. Po prostu kup nowe opony i będzie ok. Nawet Maxis-y są ostatnio całkiem dobre
|
4 sty 2014, o 19:36 |
|
|
luxuser
SV Rider
Dołączył(a): 19 gru 2012, o 01:03 Posty: 923 Lokalizacja: Roztocze
Moto: Kawasaki KLX300R
|
Ktoś jakieś doświadczenia miała z Shinko? Szczególnie o tył mi chodzi.
_________________ Zamojska Grupa Motocyklowa http://www.moto-zamosc.pl
Biało-czarno-pomarańczowa pomarańcza - KTM
|
4 sty 2014, o 21:25 |
|
|
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
Re: Odp: jakie opony?
Mój kumpel miał jedne (kupił nowe) i teraz wszystkim odradza, ja osobiście nie testowałem.
4 sty 2014, o 21:57 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Ja z kolei też miałem komplet tej firmy i bez koloryzowania - z żadnych innych nie byłem tak zadowolony. Ale to też zależy o jakim modelu rozmawiamy, bo z tego co się orientuję, miewali mniej i bardziej udane produkty. Przykładowo moje turystyczne 009 zbierały raczej bardzo dobre opinie, 003 do supermoto podobnie, a 005 czyli sportowe podobno były tragiczne.
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
4 sty 2014, o 22:10 |
|
|
koroviov
SV Rider
|
Mój kolega kupił jakąś turystyczną w rozmiarze 18 cali. Był zadowolony ale krótko i tylko na suchym.
|
4 sty 2014, o 22:22 |
|
|
vioox
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 11:09 Posty: 1396 Lokalizacja: Pyskowice
Moto: SV650s '00
|
Ostatnio tez sie zastanawialem nad oponami i trafil mi sie test przeprowadzony w czasopismie motocykl. bo wydaje mi sie ze bez sensu jest pytac ludzi na forum jakie opo y sa oki jak sa rozne przyzwyczajenia i niekturzy preferuja firme a inni b... i seryjnie w moim przypadmu sie opinia potwierxzila z testem. Mam pirelki diablo rosso w bardzo gorace dni super... jednak jak jest ciut zimniej albo gozej jak jest mokro to sporo trzeba uwazac... podobne zdanie mialy o nich wlasnie w testach wiec czasem warto poczytac i internet przegladnac. Ostatnio czytalem test z 2013 opony sportowo turystyczne jak sama nazwa wskazuje musza byc bardzo uniwersalne. Wygraly taam batlax S20 mysle ze na dzien dzisiejszy takie bym kupil... oczywiscie jak kupisz inne to nieznaczy ze zaras sie wypiepszysz i niebedzie sie dalo jezdzic... To jest jak z testami motocykli niekture w swojej klasie zajmuja 2.3 miejsce a i tak ludzie je kupuja..
_________________ Sprzedam czesci sv99-03, polka gorna, dolna, clipony - kierownice, przedni blotnik , tylna felga, zaciski hamulcowe przednie w razie czego prv... http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=1193766
|
4 sty 2014, o 22:27 |
|
|
konraados
rowerzysta
Moto: SV 650N 2003
|
Też polecę Ci Diablo Strady, za Michelin Pilot Road 2 zapłacisz trochę więcej a jakiejś specjalnej różnicy nie powinieneś odczuć przy Twojej jeździe. Co do testów w czasopismach motocyklowych, ja do końca "im" nie wierzę, bo artykuły są sponsorowane przez wielkie koncerny.
|
4 sty 2014, o 23:00 |
|
|
I'm not a hero
SV Rider
|
Osobiście 'podobają' mi się pirelli angel, ale ale widzę, że mało jest o nich na forum opinii...
4 sty 2014, o 23:06 |
|
|
golkow
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 11:03 Posty: 713 Lokalizacja: Piaseczno
Moto: KTM 790 Adventure R
|
Mam Angele. Zrobione mają 3500 km i zużycie znikome. Szybko się nagrzewają i na winklach bieszczadzkich nie miałem z nimi najmniejszych problemów. Na torze nie testowałem ich niestety. Jak jest zimno też całkiem dobrze trzymają. To jest mój trzeci komplet opon. Pierwsze - fabryczne Dunlopy ST 220 były słabe. Później kupiłem sobie Dunlopy D209. Były super - czuło się motocykl idealnie i w zakrętach prowadziły się wyśmienicie nawet w dużym złożeniu - jednak szybko znikały, długo się rozgrzewały i potrafiły łapać uślizgi w zimne dni. Angele są pomiędzy tymi dwiema pierwszymi pod kontem przyczepności, ale za to nie mają wad D209 i są bardzo podobne w prowadzeniu w każdych warunkach.
_________________ SV650N K6 YHJ --> DL650A L0 YME --> BMW F700GS --> KTM 790 Adeventure R http://www.bikepics.com/members/golkow
|
4 sty 2014, o 23:28 |
|
|