Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Stelaż przedni - prostowanie
Autor |
Wiadomość |
Yeby
SV Rider
Moto: czerwona strzała
|
Re: Stelaż przedni - prostowanie
Wyprostować co do mm się nie da, nawet jakbyś miał na wzór nowy albo na 100% prosty stelaż. Zawsze zostaną jakieś nie dociągnięcia. Mi się udało wyprostować stelaż, a też był nieźle "pokiereszowany", jeszcze nikt nie zwrócił mi uwagi, że mam krzywy stelaż. Przymocuj stelaż, przymierz go do czaszy z wypełnieniami/em (nie wiem jak to jest w starszych modelach) i zobacz co nie pasuje, zastanów się 2 razy w którą stronę musisz go prostować, a potem go wkręć w imadło podgrzej palnikiem i jakimś prętem, albo żabkami prostujesz/naginasz. Rzeźba w gó*** jak to Słoniu napisał ale uwierz mi, że taniej to wyjdzie niż kupno nowego stelażu, a z tymi z allegro nie ryzykowałbym.
_________________ Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko czasami ich wyprzedzić...
SV 650 S K5
|
5 kwi 2011, o 15:48 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
W tym od wtryskowca to jeszcze powinno ujść prostowanie, ale w tym od gaźnikowca to ja tyle sobie krwi napsułem, oba, które miałem prostowałem i dodatkowo nie miałem na czym się wzorować...z początku przykładałem wypełnienie zegarów, ale na tym nie ma co się wzorować - stwierdziłem to, jak założyłem w końcu prosty stelaż.
|
5 kwi 2011, o 15:54 |
|
|
Yeby
SV Rider
Moto: czerwona strzała
|
A do czaszy nie można przykładać? ? ?
_________________ Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko czasami ich wyprzedzić...
SV 650 S K5
|
5 kwi 2011, o 15:55 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
Średnio, bo w gaźnikowej Sce czasza składa się ze środka i boczków - wzorowanie się na tym też nie przejdzie, bo dolne uszka, te pod lampą mogą być też krzywe... i tak właśnie u mnie było. Najlepszym rozwiązaniem byłoby mieć właśnie 100% prosty stelaż na wzór, który w oryginale nie jest symetryczny, a ja robiłem wszystko tak, żeby było symetrycznie i dupa zbita, nie pasowało nic.
|
5 kwi 2011, o 16:03 |
|
|
tantal
rowerzysta
Moto: -
|
Trochę odkopię temat, żeby nie tworzyć nowego. Jak prostowaliście stelaże? Jakieś specjalne narzędzia, metody? Chodzi mi o wersje po 2003r.
|
28 lip 2012, o 16:44 |
|
|
pm2z
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:59 Posty: 1840 Lokalizacja: skądinąd
Moto: PW50, CBR600, CR125
|
zabrzmi to dla ciebie pewnie strasznie, ale ja widziałem jak gość (skądinąd ceniony przeze mnie mechanik) prostował stelaże owiewek... dwoma dużymi młotkami - jednym jakoś kontrował, a drugim uderzał, delikatnie, z czuciem i powiem - efekty były naprawdę dobre, tylko trzeba wiedzieć gdzie uderzyć, a jeszcze ważniejsze - gdzie przystawić ten "kontrujący" młotek, żeby giąć w miejscu, gdzie stelaż jest krzywy, bo inaczej naprężenie może pójść w jakieś inne miejsce i zamiast wyprostowania dostaniesz drugie skrzywienie innej metody "garażowej" nie znam
_________________ Lepiej mieć kamyk w bucie niż ziarnko piasku w prezerwatywie
|
28 lip 2012, o 17:15 |
|
|
acinr_PL
SV Rider
Dołączył(a): 12 lip 2010, o 14:28 Posty: 1963 Lokalizacja: Piła / Szczecin
Moto: B*R*A*K
|
lub jak nie ma rurka załamań to można podgrzać palnikiem o ile masz do tego dostep
29 lip 2012, o 15:42 |
|
|
tantal
rowerzysta
Moto: -
|
Mam dostęp tylko do podstawowych narzędzi. Na palnik nie ma szans. Może poszukam czegoś na aukcjach.
|
29 lip 2012, o 22:18 |
|
|