Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Przerywa przy przyśpieszaniu. SV 650 K5
Autor |
Wiadomość |
Carry
kluska
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 19:05 Posty: 778 Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki/Warszawa
Moto: Gsxr 600 K6
|
Re: Przerywa przy przyśpieszaniu. SV 650 K5
Jakoś minąłem wzrokiem... Przewody to raczej nie, przeczyść jeszcze wtryskiwacze jakimś specyfikiem i zalej lepsze paliwo żeby już układ paliwowy był z głowy...
_________________ ECU flashing - Carry/MotoTune +48600403686 Polub Nas:
Zapraszamy!
|
6 mar 2011, o 16:01 |
|
|
lpt
mundrek
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:50 Posty: 1758 Lokalizacja: Rybnik
Moto: sv1k/ 748SP
|
A sprawdziłeś klemy na aku? Mi to wygląda na luźną elektrykę - podczas przyspieszania są najdupniejsze drgania, i coś wg. mnie nie łapie - sprawdź ważniejsze wtyczki.
_________________ I wy, o których zapomniałem, Lub pominąłem was przez litość, Albo dlatego, że się bałem, Albo, że taka was obfitość...
|
6 mar 2011, o 17:37 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Raz spotkałem przypadek, że od wibracji przy konkretnych obrotach nie kontaktowały styki pompy paliwowej, przez co motocykl się dławił. Ale w SV to by raczej powodowało wywalenie kontrolki FI, więc chyba odpada.
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
6 mar 2011, o 18:02 |
|
|
Dono
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:59 Posty: 3102 Lokalizacja: Warta, łódzkie
Moto: różne
|
Jak już pisałem, zalej mu świeżego paliwa do baku, czasem dziwne rzeczy można kupić na stacji pod nazwą benzyny Najgorsze jakie do tej pory trafiłem to na BP w Oświęcimiu, motocykl wogóle nie chciał przyspieszać, przy 140 musiałem redukować do 4-ki bo nie dało się wyprzedzić.
|
6 mar 2011, o 20:56 |
|
|
Bartek
rowerzysta
Dołączył(a): 26 sty 2011, o 18:53 Posty: 24 Lokalizacja: Wrocław
Moto: SV650s K5
|
Jutro pojadę i zaleje mu Vervy, zobaczymy czy coś pomoże.
Tak sobie jeszcze pomyślałem, że jutro pojadę na kawałek pustej równej drogi (mam niedaleko domu) i porządnie dam mu po garach to może się coś odetka. Nie miałem wcześniej okazji dobrze go przepalić bo z racji tego, że moto sprowadzone i niezarejestrowane jedyna droga to dość spokojne parę kilometrów na przegląd.
|
6 mar 2011, o 21:41 |
|
|
Bartek
rowerzysta
|
Zalałem nowe paliwo, przedmuchałem go trochę, ale nic nie pomogło. Wydaje mi się, że może to być problem z elektryką. Wydaje mi się tak, bo jakby były to problemy "paliwowe" to motocykl by się dławił przy dodaniu gazu. A on jakby miał na chwile odcięcie zapłonu i nagle "strzał" i idzie spokojnie pod czerwone pole. Dodam jeszcze, że przerwanie ma miejsce chwile po dodaniu gazu do oporu.
|
7 mar 2011, o 16:06 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
Moto: Z1000
|
A sprawdziłeś to co pisaliśmy wcześniej?
_________________ SV 650S - Błękitny Ogórek -> Z1000 - Ognista pomarańcza
|
7 mar 2011, o 16:41 |
|
|
Dono
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:59 Posty: 3102 Lokalizacja: Warta, łódzkie
Moto: różne
|
Napisz skąd jesteś, może ktoś to powinien zobaczyć
|
7 mar 2011, o 16:53 |
|
|
Yeby
SV Rider
Moto: czerwona strzała
|
Nie wiem jak to się ma do wtrysków ale jak dla mnie za mało paliwa dostaje, jak dodajesz gazu nie dostaje wystarczającej dawki paliwa. Może się mylę poprawcie mnie
_________________ Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko czasami ich wyprzedzić...
SV 650 S K5
|
7 mar 2011, o 17:44 |
|
|
Bartek
rowerzysta
|
Mi się wydaje, że gdyby nie dostawał paliwa do by go "muliło", wszystko działo by się tak bardziej łagodnie. Jestem z Wrocławia.
|
7 mar 2011, o 17:47 |
|
|
lasooch
SV Rider
|
Gdybyś miał gaźniki, to tak. Ale pamiętaj, że w Twojej SV jest elektryczna pompa paliwowa i cały układ wtryskowy również jest "napędzany" prądem. Więc jeżeli wypadają pojedyncze zapłony, motocykl przerywa (tak jak to opisałeś), to przyczyna wcale nie musi być po stronie świec zapłonowych...
|
7 mar 2011, o 18:11 |
|
|
z2maciek
motocyklista
Dołączył(a): 21 lis 2010, o 20:28 Posty: 229 Lokalizacja: Wrocław
Moto: sv 650s '02
|
Na podstawie opisanych objawów, do sprawdzenia przede wszystkim: czujnik MAP, czujnik TPS. Od tego proponuję zacząć - jeśli rzeczywiście problem pojawia się TYLKO I WYŁĄCZNIE na krótką chwilę po gwałtownym dodaniu gazu, a oprócz tej chwili silnik w całym zakresie pracuje prawidłowo, można od razu wykluczyć że przyczyną jest układ zapłonowy, pompa paliwa, regulacja zaworów itp.
_________________ MOTOCYKLISTO !!! SPÓJRZ NA LICZNIK !!! POPATRZ DWA RAZY !!! SAMOCHODY SĄ WSZĘDZIE !!!
|
8 mar 2011, o 23:49 |
|
|
groneek
SV Rider
Dołączył(a): 24 cze 2010, o 08:02 Posty: 355 Lokalizacja: Łańcut / Rzeszów
|
Raz miałem taki problem w swojej SVce wymieniałem świece itp. nic nie pomagało. A okazało się, że wtyczka prądu do pompy paliwa była nie do końca zatrzaśnięta i przez to przerywało. Docisnąłem mocno i usłyszałem jak zaskoczyło moto jak nowo narodzone
_________________ Suzuki Sv 650s K3 Devil ;]
|
9 mar 2011, o 12:01 |
|
|
lasooch
SV Rider
|
Masz na myśli czujnik podciśnienia IAP? MAP sensora raczej w SV nie uświadczysz...
|
9 mar 2011, o 14:46 |
|
|
lpt
mundrek
|
Czujnik IAP o ile pamiętam ma tak małą ingerencję w mapę, że takich objawów bym się z jego strony nie spodziewał. Jeszcze raz napiszę - sprawdź wtyczki sensorów odpowiedzialnych za dane do mapy - jak nic nie znajdziesz, to sprawdzasz po kolei każdy czujnik miernikiem czy co tam masz pod ręką - w serwisówce są te czynności bardzo ładnie wytłumaczone i pokazane.
_________________ I wy, o których zapomniałem, Lub pominąłem was przez litość, Albo dlatego, że się bałem, Albo, że taka was obfitość...
|
9 mar 2011, o 18:45 |
|
|
z2maciek
motocyklista
|
Tak, to dokładnie miałem na myśli. Manifold Absolute Pressure, Intake Air Pressure - dwie nazwy tego samego urządzenia.
_________________ MOTOCYKLISTO !!! SPÓJRZ NA LICZNIK !!! POPATRZ DWA RAZY !!! SAMOCHODY SĄ WSZĘDZIE !!!
|
10 mar 2011, o 16:05 |
|
|
z2maciek
motocyklista
|
Wg mojej wiedzy czujnik IAP jest podstawowym elementem na podstawie którego sterownik określa czas wtrysku. Tzw "mapa" określa zadany stosunek masowy powietrza do paliwa w zależności od prędkości obrotowej, obciążenia i jeszcze kilku czynników. Z tego wynika, że aby wyznaczyć dawkę paliwa (czas wtrysku), należy zmierzyć ilość zasysanego powietrza. W samochodach robi się to zazwyczaj przy pomocy przepływomierzy, w sv - jest czujnik podciśnienia w kolektorze ssącym. Znając ciśnienie absolutne w kolektorze, pojemność skokową silnika i współczynnik napełniania, można dokładnie wyliczyć masę zasysanego powietrza i to właśnie robi sterownik. Błędne lub obarczone nadmierną inercją wskazania czujnika IAP wprost przekładają się na czasy wtrysków a więc i skład mieszanki i pracę silnika. Oczywiście, sygnał TPS jest także brany pod uwagę, ale właściwie tylko jako wartość korygująca w stanach nieustalonych lub w momencie awarii czujnika IAP.
|
10 mar 2011, o 16:14 |
|
|
lpt
mundrek
|
Czujnik IAP nie jest w kolektorze ssącym z tego co mi wiadomo, lecz w airboxie po prawej stronie - z tego też względu jego zmienna w SV ma niski parametr poprzedzający (tak to szło?). Zakryj go taśmą klejącą/odłącz i się przejedź - nie uraczysz gwałtownego przerywania przy przyspieszaniu. Natomiast jeśli przekłamuje TPS (o otwarciu przepustnicy), może gwałtownie zwiększyć/zmniejszyć dawkę co mi objawami bardziej zalatuje na to co w pierwszym poście. Jak się rozwiąże sprawa jestem nader ciekaw, bo ja na IAP nie stawiam, lecz na TPS
|
10 mar 2011, o 18:12 |
|
|
z2maciek
motocyklista
|
IAP jest, rzeczywiście, fizycznie zamontowany na airboxie, ale połączony jest wężykiem z kolektorem ssącym pierwszego cylindra (schemat w serwisówce strona 10-5). Na stronie 4-9 serwisówki jest też opisany sposób działania systemu wtryskowego, gdzie wyraźnie zaznaczono, że zasadniczy czas wtrysku jest wyznaczany na podstawie: sygnału IAP, sygnału TPS i prędkości obrotowej. Żeby było jasne, ja wcale nie twierdzę, że przyczyną nie jest TPS - jak najbardziej to może być to. Gdyby jednak TPS okazał się działać bez zarzutu, warto sprawdzić też IAP.
|
10 mar 2011, o 18:34 |
|
|
lpt
mundrek
|
A no twierdzę podobnie Przewertuję serwisówkę jak wytrzeźwieję
|
10 mar 2011, o 21:12 |
|
|