Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Stukanie z przedniego zawieszenia
Autor |
Wiadomość |
pm2z
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:59 Posty: 1840 Lokalizacja: skądinąd
Moto: PW50, CBR600, CR125
|
Re: Stukanie z przedniego zawieszenia
Zgadaj się z kimś ze swojej okolicy, albo poczekaj na jakiś zlot i obejrzyj, jak to wygląda w innej SV. Daj się dosiąść innemu SV-kowiczowi, niech zobaczy. Może to nic, a może to coś. Wtedy, jeśli nie czujesz się specem, wal do warsztatu. Pewnie każdy ma dobry warsztat to polecenia w swojej okolicy. Trudno ci jednak pomóc, bo w profilu nie napisałeś skąd jesteś :(
_________________ Lepiej mieć kamyk w bucie niż ziarnko piasku w prezerwatywie
|
16 mar 2010, o 21:06 |
|
|
zurek100
motocyklista
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 00:03 Posty: 261 Lokalizacja: Gdynia
Moto: CBR F4( SV w pamieci
|
Zaraz naprawie-Gdynia
|
16 mar 2010, o 21:31 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Nie sugerując się zbytnio artykułami ze ścigacz.pl, założyłbym na lagę trytytkę czy chociażby gumkę recepturkę. Po krótkiej jeździe trzeba unieść przód motocykla i zmierzyć odległość od uszczelniacza do trytytki - w ten sposób zobaczysz ile skoku widelca wykorzystujesz. Gdyby faktycznie okazało się, że dobija, to znaczy że masz wlane za mało oleju.
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
17 mar 2010, o 01:19 |
|
|
zurek100
motocyklista
|
Hmmmm to jest ktoś na forum z Trójmiasta i miałby czas się spotkać i porównać Svki?? Bardzo mi na tym zależy i byłby wdzięczny:) GG: 5101595
|
18 mar 2010, o 18:44 |
|
|
Synkretyczny89
SV Rider
Dołączył(a): 26 lut 2010, o 11:22 Posty: 488 Lokalizacja: Gdańsk
|
Ja bym bardzo chętnie, ale jestem świeży i moja sv w proszku jeszcze, looknij na m3m (moto3miasto.pl) o ile masz konto. U nas z forum zagadaj do TastPiotr, z Gdańska, może on coś Ci doradzi. Ja jechałbym do warsztatu, tym bardziej, że moto jest po dzwonie. Jak potrzebowałbyś kontaktu do mechanika, to mogę Ci podesłać coś. Generalnie PW/gg:p
Pzdr.
_________________ sv 650 s K5 - blue sucz
|
18 mar 2010, o 21:29 |
|
|
DaN
motocyklista
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 10:44 Posty: 236 Lokalizacja: Sztabin/Białystok
|
Podepnę się pod temat, również mam problem z hałasującym przednim zawieszeniem, na początku podejrzewałem o to główkę ramy, ale po większych oględzinach okazało się, że główka jest w porządku, hałasy są jakby ze środka lag. Lagi na 100% nie dobijają do końca, hałasy są nawet jadąc po 'tarce', dźwięki właśnie takie, jakby to hałasowała główka ramy, ale to raczej nie to... Jakieś propozycje? Co patrzeć, gdzie szukać?
_________________ SV650N 2000r
|
21 mar 2010, o 14:45 |
|
|
wasior
SV Rider
|
Jesteś pewien, że to nie łożysko główki ramy? U mnie większe oględziny tego nie potwierdziły, a po rozebraniu okazało się, że łożysko rozwalone. Przód hałasował, a sprawdzanie sprawdzonymi metodami nie wskazywało na łożysko.
_________________ SV605s 2002
|
23 mar 2010, o 11:14 |
|
|
zurek100
motocyklista
|
Pewny nie jestem Na razie muszę się zająć hamulcami, ale czytam,że u wielu osób dzieją się takie stuki, niektórzy byli nawet w ASO i niewiele to pomogło. Ponoć wada fabryczna Jak znajdę trochę czasu i będę miał $$$ na łożysko to rozbiorę
|
23 mar 2010, o 11:17 |
|
|
pm2z
SV Rider
|
U mnie (już o tym pisałem) pojawiły się stuki po zmianie oleju w lagach na 20W. Przy próbie ruszania kołem (przód w górze) nie wyczuwałem luzów. Dzisiaj jednak spróbowałem dokręcić łożysko główki ramy i okazało się, że sporo dało się dokręcić, więc może to jednak to było. Na razie nic nie stuka, ale też nie za dużo przejechałem, więc jeszcze nie mam pewności, czy stuki ustały.
Aha, warto chyba sprawdzać dokręcenie łożyska główki ramy, bo często to właśnie luz powoduje hałasy czy problemy w prowadzeniu (choć samo łożysko jest jeszcze OK i po dokręceniu długo da się jeszcze na nim pojeździć), ale też - i to ważne - niedokręcone łożysko podobno szybko się posypie!
Robota jest prosta, więc jak komuś coś stuka na nierównościach, to szybko brać się do roboty, bo te łożyska do najtańszych nie należą.
|
19 maja 2010, o 21:33 |
|
|
Bartosz
SV Rider
|
Nie podobno tylko na milion %
_________________ Sv 650N K7 Phantom Gray
|
20 maja 2010, o 09:01 |
|
|
pm2z
SV Rider
|
Wszystkie zasłyszane, a nie sprawdzone opinie traktuję jako "podobno" czy (heideggerowskie) "mówi się". Po prawdzie, to jeszcze ani razu nie wymieniałem tego łożyska (i całe szczęście), za to zdarzało mi się już je dokręcać. Poprzednio niepokojące objawy (dużo solidniejsze niż teraz miałem w SV) ustąpiły zupełnie i nie powracają Śruby na górnej półce ma rozmiar 32 i musi to być nasadka, bo nie ma tam dojścia dla innego klucza, a dalej, te właściwe nakrętki (2, bo jedna jest kontrująca) to już pod klucz pazurkowy. Przypadkiem mam coś takiego (naprawdę dziwnym przypadkiem, bo trafiłem go jako drugą stronę łyżki do opon ) ale równie dobrze daje radę opukiwanie czymś, byle nie z ostrym końcem
|
20 maja 2010, o 10:56 |
|
|
buzonetti
rowerzysta
Dołączył(a): 24 mar 2010, o 20:26 Posty: 39 Lokalizacja: Piotrków
Moto: SV650S 2006
|
Podepnę się pod temat. U mnie stuki pojawiły się po wymianie przewodów hamulcowych. Wcześniej klocki tarły mi o tarcze (brudne tłoczki). Podczas wymiany przewodów rozebrałem jeden zacisk, ale nie mając smaru do tłoczków, odpuściłem ich wyjmowanie i czyszczenie. Natomiast już po zalaniu układu klocki przestały trzeć (widocznie się jakoś same podczyściły przy minimalnej ingerencji z mojej strony). Natomiast zauważyłem, że występują teraz wyraźne luzy na zaciskach. Teraz jak jadę po wertepach, słyszę stuki z okolicy dolnej części przedniego zawieszenia. Obstawiałbym te hamulce. I teraz pytanie do forumowiczów: czy takie luzy na zaciskach być powinny, czy coś z hamplami jest nie teges?
|
3 cze 2010, o 08:25 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
Moto: Z1000
|
Możesz mieć wyrobione swożnie w tarczy. Weź ją w palce i sprawdź czy nie lata na boki zbyt łatwo. Owca tu ostatnio wrzucał link do kolesia który regeneruje takie przypadki.
_________________ SV 650S - Błękitny Ogórek -> Z1000 - Ognista pomarańcza
|
3 cze 2010, o 09:55 |
|
|
slayer
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 15:32 Posty: 1462 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV 1000S
|
Sprawdź czy nie masz wyrobionych/wygiętych prowadnic zacisku. To o czym wspomniał Kacper też może być powodem stuków.
_________________ SV liter z owiewkom:)
|
3 cze 2010, o 10:00 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
Moto: Z1000
|
I rzuć okiem czy śruby mocowania zacisku nie dotykają sworzni tarczy, można się rąbnąć przy skręcaniu ośki (o ile ją ruszałeś ostatnio).
_________________ SV 650S - Błękitny Ogórek -> Z1000 - Ognista pomarańcza
|
3 cze 2010, o 22:22 |
|
|
sirmariano
SV Rider
|
I mnie to dziś dopadło - pomijam fakt, że prawa laga mi się zesikała - jak stoję sobie, nacisnę hamulec i dobije prawie do końca przednim zawieszeniem to na końcu ruchu w dół pojawia się pyknięcie a zaraz drugie jak zaczyna wracać. Pomyślałem, że to łożysko - pokręciłem trochę i teraz pyknięcie jest tylko przy powrocie do góry i to dużo dużo mniejsze. nie wiem czy dobrze dociągam to łożysko - co trzeba zrobić dokładnie? Mam zdjąć górną półkę? Bez niczego dostałem się do nakrętki na klucz pazurkowy i dociągnąłem ją ale pm2z pisze, że są dwie i obawiam się , że dociągnąłem kontrę bo jest zakręcona na chama a kierownica chodzi lekko jak przedtem ;/ może ktoś mi opisać jak to zrobić? Myślałem, że tu coś znajdę ale niestety lipa viewtopic.php?f=33&t=532&p=8659&hilit=%C5%82o%C5%BCysko+ramy#p8659
20 lip 2010, o 23:02 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
W gaźnikowej z tego co pamiętam nie ma kontrującej nakrętki, jest tylko jedna, ściągająca łożyska I tak musisz poluzować nakrętkę 32mm przykręcającą od góry półkę, żeby w ogóle ruszyć tą pod spodem. Ja bym całkiem zdjął półkę, bo to raptem kilka śrub, a będziesz miał lepszy dostęp i łatwiej wyczujesz dokąd dokręcać.
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
21 lip 2010, o 01:37 |
|
|
BetHooN
motorowerzysta
Moto: SV650S K5
|
Odświeżam, jako żem świeżak tutaj "głuche" stuki z przedniego zawieszenia, przy przelatywaniu przez przejazdy kolejowe lub "ostre" dziury, jakoś śpiących policjantów to nie dotyczy .... Jakieś sugestie poza powyższymi? Pozdr
|
7 kwi 2011, o 14:24 |
|
|
Dono
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:59 Posty: 3102 Lokalizacja: Warta, łódzkie
Moto: różne
|
Poza powyższymi - raczej nie. Nie wiem jak mocno stuka, jeśli to tylko głuchy dźwięk to tak już bywa.
|
7 kwi 2011, o 19:25 |
|
|
BetHooN
motorowerzysta
Moto: SV650S K5
|
No tak głuchy dźwięk ... gdyby nie te dziury to bym tego nie odczuwał ... mam taką samą maszynkę jak Ty 650SK5 , napisz tylkio że też tak masz a mnie uspokoisz Pozdrawiam
|
8 kwi 2011, o 12:08 |
|
|