Moto: CBR 1000 RR
Re: Oleje
jacek sv1000 napisał(a):
Ja pierdolę.Zacząłem czytać ostatnie 3 strony i poszedłem do lodówki po bronki bo na trzeżwo już nie daję rady.... Parę dni temu wlałem BEL RAY 10W40 i wkręciłem filterek HIFLO... Wyjechałem,zrobili my 130km i jest superancko... Tylko jak przeczytałem do końca to mam mętlik i nie wiem czy już nie zacieram silnika.Chyba wleję kujawski.Będzie bezpieczniej.Idę po następne piwo i nawalę się z rozpaczy że tak kiepsko dbam o motocykl...
Najgorsze w tym jest to że wymieniałeś wszystko sam , tak jak ja zamiast oddać do autoryzowanej stacji
Ja pierdolę.Zacząłem czytać ostatnie 3 strony i poszedłem do lodówki po bronki bo na trzeżwo już nie daję rady.... Parę dni temu wlałem BEL RAY 10W40 i wkręciłem filterek HIFLO... Wyjechałem,zrobili my 130km i jest superancko... Tylko jak przeczytałem do końca to mam mętlik i nie wiem czy już nie zacieram silnika.Chyba wleję kujawski.Będzie bezpieczniej.Idę po następne piwo i nawalę się z rozpaczy że tak kiepsko dbam o motocykl...
Coś narobił Teraz to już tylko pozostało wlać olej teflonowy. P.S. Już widzę te pytania za rok odnośnie tych olejów i co z tym teflonowym
Dołączył(a): 18 gru 2013, o 14:27 Posty: 172 Lokalizacja: de. Obertshausen /pl. ok. Opole
Moto: sv1000 sz
Pieknie sie temat rozkrecil i juz na 101 stronie
Ale ja mam pare pytan co sie oleju tycza bo nie wiem co wlac i mi motur stoi w garazu, no tak bez oleju.
Co to znaczy
Cytuj:
w naszym klimacie
No bo ja sie na klimatach nie znam, ale podobno sie ociepla i to globalnie. No i na co nalezy uwazac jak sie na zadupiu mieszka ( tak jak ja ) i tu ciagle zimny wiatr w oczy wieje ?
Cytuj:
Ja pierdolę.Zacząłem czytać ostatnie 3 strony i poszedłem do lodówki po bronki bo na trzeżwo już nie daję rady....
jacek sv1000 slusznie zrobiles to moze ( ale nie musi ) uratowac ci zdrowie
voss
_________________ Noc była czarna jak sumienie faszysty ... ......... WSK 125 pierwsze kroki ......... Suzuki SV 1000 SZ razem z ZZR 600
No bo ja sie na klimatach nie znam, ale podobno sie ociepla i to globalnie. No i na co nalezy uwazac jak sie na zadupiu mieszka ( tak jak ja ) i tu ciagle zimny wiatr w oczy wieje ?
Takie coś znalazłem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Geografia_Polski#Klimat Oznacza to m.in., że poszczególne obszary Polski zasadniczo nie różnią się temperaturą. Najwyższa osiągnięta na terenie Polski temperatura wyniosła 40.2 stopnia.
13 mar 2014, o 11:46
Lober
SV Rider
Moto: SV650N SPRINT ST1050
Napiszcie zapytania bo raczej im się tematu całego nie będzie chciało czytać: Do Inżynierów Castrola, Motula, Shella, i Tesco który najlepszy i dla czego, argumentacja minimum jedna strona a4 Może będzie jakieś rozstrzygnięcie... chyba że każdy poda co innego.
Dołączył(a): 17 lut 2013, o 12:48 Posty: 500 Lokalizacja: Okolice Krakowa
Moto: CBR 600 F4I 2005
browar napisał(a):
Napiszcie zapytania bo raczej im się tematu całego nie będzie chciało czytać: Do Inżynierów Castrola, Motula, Shella, i Tesco który najlepszy i dla czego, argumentacja minimum jedna strona a4 Może będzie jakieś rozstrzygnięcie... chyba że każdy poda co innego.
Ja bym też do SUZUKI go Hamamatsu napisał.
_________________ wzium wzium
13 mar 2014, o 19:20
Marpol
SV Rider
Pałka się przegła napisałem do Suppportuuuu Suzuki i opisałem nasz problem tematyczny przez ponad 100 stron forum , poprosiłem też o listę rekomendowanych olei jeśli nic nie odpiszą napisze do samej Japoni
Można się domyślać, co odpiszą. Obstawiam że to samo, co jest podane w serwisówce. Myślę że tam siedzą rozsądni wykształceni technicznie ludzie a nie "onaniści sprzętowi" czerpiący rozkosz z niekończących się dywagacji o wyższości świąt bożego narodzenia nad wielkanocą.
_________________ MOTOCYKLISTO !!! SPÓJRZ NA LICZNIK !!! POPATRZ DWA RAZY !!! SAMOCHODY SĄ WSZĘDZIE !!!
13 mar 2014, o 21:11
Hubix
SV Rider
Ja podejrzewam, że odpiszą:
Jak pałujesz to 10W50
Jak stare moto to gęste 15W40.
13 mar 2014, o 21:18
Marpol
SV Rider
zdaję sobie sprawę i ja ale opisałem temat krwawej walki w tym dziale i że ocalą wiele istnień
_________________ Hard Work Beats Talent.
13 mar 2014, o 21:20
Hubix
SV Rider
Jeżeli odradzą lanie 10W40 to wyjdzie na jaw, że w Hamamatsu faktycznie H... się znają.
Potrafią zaprojektować i wyprodukować dobry motocykl, ale nie potrafią zalecić dobrego oleju do swojego produktu.
13 mar 2014, o 23:22
Rozkosmany
SV Rider
Dołączył(a): 21 sie 2013, o 21:06 Posty: 2164 Lokalizacja: Crewkerne
Moto: SV 650S
jacek sv1000 napisał(a):
Z tym olejem to pryszcz bo ja takiego nie nalałem , ale z tym filtrem to mnie załamałeś. Normalnie też HIFLO wkręcilem jakie 7 tys temu ale z numerkiem 138 żeby nie było. Znaczy chciałem juz wymienic bo zdaje się termin przegapiłem Tylko że pewno już kaszana się zrobiła i nie wiem jaki gesty zapodać. Może co od traktora i dodam teflona na wszelki wypadek. Zrobię drinka, albo lepiej całą flachę obalę
13 mar 2014, o 23:27
kozik
SV Rider
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
jacek sv1000 napisał(a):
Lober napisał(a):
KOZIK!!! Gdzie ten temat o filtrach?!
Ja używam gazy sterylizowanej.Do kupienia w każdej aptece.Świetnie filtruje KOZIK- masz coś lepszego?!
myśleliście, że kozik wymienia olej co sezon? , biorę Martyny pieluchy, przesączam zeszłoroczny olej aby opiłki zostały i dalej ogień
Ja używam gazy sterylizowanej.Do kupienia w każdej aptece.Świetnie filtruje KOZIK- masz coś lepszego?!
myśleliście, że kozik wymienia olej co sezon? , biorę Martyny pieluchy, przesączam zeszłoroczny olej aby opiłki zostały i dalej ogień
Nie podjudzajcie go błagam
Ciiii nie pisz tak, bo znajdzie się tu kiedyś ktoś "mądry inaczej" i będzie planował zrobić to samo pytając Cię na pw jakich pieluch używasz...tetrowych, czy Pampersuuuufff
A ktoś mierzył ciśnienie w silniku jak miał założony filtr:
Hiflo, Vesrah a oryginalny ?
Interesowalyby mnie pomiary:
-Na zimnym silniku -Na gorącym silniku -Na wolnych obrotach, średnich i przy odkręconej na MAX manetce
Oczywiście przy obu pomiarach pasowałoby aby zalany był identyczny olej i silnik był jednakowo zużyty gdyż wiadomo, że im bardziej zużyty tym ciśnienia różne.
14 mar 2014, o 09:38
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
Re: Odp: Oleje
Hubix napisał(a):
A ktoś mierzył ciśnienie w silniku jak miał założony filtr:
Hiflo, Vesrah a oryginalny ?
Interesowalyby mnie pomiary:
-Na zimnym silniku -Na gorącym silniku -Na wolnych obrotach, średnich i przy odkręconej na MAX manetce
Oczywiście przy obu pomiarach pasowałoby aby zalany był identyczny olej i silnik był jednakowo zużyty gdyż wiadomo, że im bardziej zużyty tym ciśnienia różne.
A po co? Przecież i tak będziesz dalej lał najtańszy badziew z marketu?
MSPANC