Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 7 sty 2025, o 20:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Zmiana amortyzatora 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: SV'01 Raptor650'09
Post Re: Zmiana amortyzatora
Nie robiłem tego w SV (Łożyska w dobrym stanie), ale w krosach łożyska robiły wypad, zamiast tego szła teflonowa tuleja (lub materiał teflonopodobny). Otwór z kalamitką do smarowania też nie zaszkodził.
Generalnie lożyska jak dostały brudu to wycinały ośkę, oryginalne zestawy łożysk kosztują kupę kasy, dorobić ośkę też boli.
Przmyśl, zrobisz wymiar jaki ci pasuje, każdy tokarz ci to obrobi (a i ręcznie można zrobić poprawki).
Smarowanie to inna historia, po trzeba zrobić w sumie gwint, i puścić otwór (żeby smar miał gdzie chodzić).
Powinno wystarczyć.

28 maja 2014, o 16:47
motocyklista

Moto: sv 650s '02
Ja popieram pomysł z tulejkami i kołnierzami.

28 maja 2014, o 23:29
SV Rider

Moto: Kawasaki KLX300R
Inkling napisał(a):
Przeczytałem Twoją relację, Lux, i widzę, że natrafiłeś na podobny problem, tzn. większą średnicę dolnego mocowania amortyzatora niż oryginalne mocowanie do kołyski. Rozwiązałeś to rozwiercając otwór w kołysce. Ale nie napisałeś nic o dorabianiu/dokupywaniu nowego łożyska i tulei. Jak to załatwiłeś i jaki był koszt, bo to są podobno drogie rzeczy, do dostania tylko w ASO.

Nie nie, ja rozwiercałem otwór na mocowanie kołyski ale tam gdzie się ją przykręca do wahacza. Pozatym ja mam inną kołyskę, są to trójkąty z Yamahy R6 i nie ma tam łożysk i tulei. Powiedz o jakie konkretnie mocowanie ci chodzi, bo rozumiem to dwuznacznie. Czy chodzi ci o to mocowanie w kołysce czy w dolnym uchwycie amorka?

W sumie widzę że dolnego mocowania w amorku nie masz łożyskowanego z tuleją więc jeśli chodzi o kołyskę to najprościej będzie dać inną tuleję. Tokarz powinien ci to ogarnąć za 4-pack piwa. Jeśli nie masz możliwości to możesz zrobić to na wariata i kupić inne łożyska i zrobić to bez tulei, byle by się wewnętrzna średnica zgadzała ze śrubą ale niewiem ile to może wytrzymać. Ewentualnie podaj mi wymiary twoich dziurek ( :obity: ) i śruby mocującej to może ci dobiorę jakieś łożysko u siebie z tuleją. Bo będę miał kilka igiełkowych niepotrzebnych z kołyski z ZX6R.

gpiorzel napisał(a):
Nie robiłem tego w SV (Łożyska w dobrym stanie), ale w krosach łożyska robiły wypad, zamiast tego szła teflonowa tuleja (lub materiał teflonopodobny). Otwór z kalamitką do smarowania też nie zaszkodził.
Generalnie lożyska jak dostały brudu to wycinały ośkę, oryginalne zestawy łożysk kosztują kupę kasy, dorobić ośkę też boli.
Przmyśl, zrobisz wymiar jaki ci pasuje, każdy tokarz ci to obrobi (a i ręcznie można zrobić poprawki).
Smarowanie to inna historia, po trzeba zrobić w sumie gwint, i puścić otwór (żeby smar miał gdzie chodzić).
Powinno wystarczyć.

Kupuje się łożyska z uszczelniaczami. Polskie łożyska są naprawde dobre i dostępne z uszczelniaczami antysyf.

Biało-czarno-pomarańczowa pomarańcza - KTM

29 maja 2014, o 14:13
SV Rider

Moto: Kawasaki KLX300R
Nie chce ktos kupic amorka z ZX10R z 04/05r? Długość ta sama co w sv gazior.

Biało-czarno-pomarańczowa pomarańcza - KTM

2 cze 2014, o 23:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3