Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 26 gru 2024, o 08:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Stuki w tłoku 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: różne
Post Re: Stuki w tłoku
Przebieg od ostatniego serwisu i co było robione?
Dziwna sprawa, nie wiem co może być przyczyną, więc zacząłbym od wymiany świec, jeśli nie pomoże to zajrzał do rozrządu.

31 sty 2011, o 01:11
Zobacz profil WWW
motorowerzysta

Hmm...

Ja na pierwsze wrażenia z nagrania... to...
Nie jest to żadne uszkodzenie mechaniczne, dla mnie to tak wygląda jakbyś miał jakieś przebicie na kablach albo uszkodzoną świece, chyba, że w jakiś inny cudowny sposób iskra jest podawana dużo dużo za wcześnie - wybuch mieszanki występuje za wcześnie w stosunku do pozycji tłoka... stuk/dźwięk to sprężana przez tłok eksplodująca mieszanka - jak jest już za grubo za którymś razem zdusza silnik do zera...

Ja bym szperał w układzie zapłonowym... posprawdzać co się da...

Lasooch co sądzisz o tym nagraniu ??

PZDR

31 sty 2011, o 01:17
SV Rider

Moto: B*R*A*K
Przebieg 24kk
Zakupiony rok temu miał 21kk od razu zalałem go świeżym olejem motul 5100 + filtr + filtr powietrza.
Świec nie wymieniałem, odkręciłem kiedyś z ciekawości i zmierzyłem przerwę i było ok.

Pod koniec sezonu regulowałem wtryski za pomocą u-rurki i tu była spora różnica podciśnień - ok 15 długości rurki, ciecz jaką wykorzystałem to woda zapewne przy gęściejszej cieczy np. oleju ta wartość byłaby mniejsza.

Po synchronizacji zauważyłem jedną różnice - zaczął mi strzelać za każdym razem jak silnik schodził z obrotów,
przedtem strzelał sporadycznie.

Potem moto już tylko stało tak jak wspomniałem, zwaliłem dekle + pompę wody do malowania i teraz wszystko poskładałem i silnik dziwnie chodzi przy tych 1200 obr.

SV650S k3
bikepics.com

31 sty 2011, o 01:25
SV Rider

Wymień świece na dobry początek. Z racji przebiegu warto też zajrzeć do rozrządu, choć jeśli przebieg jest prawdziwy wszystko powinno być w normie.

31 sty 2011, o 01:28
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: TT1050
Świece przy tym przebiegu na pewno do zmiany, co do synchronizacji, jaką wykonałeś, to obawiam się, że mogłeś coś sknocić. Jeżeli przed robotą motocykl sporadycznie strzelał z tłumika, a po zabiegu robi to częściej, to jest źle ;)

Co do filmiku, to ja podtrzymuję to, co pisałem wcześniej - moim zdaniem wypadają Ci co jakiś czas zapłony i pewnie zmiana świec sprawę rozwiąże. Do tego zrób jeszcze porządną synchronizację, w warsztacie nie powinieneś zapłacić więcej jak 50zł, a będziesz miał pewność, że jest ok.

31 sty 2011, o 13:09
SV Rider

Moto: B*R*A*K
Wymieniłem świece na nowe i nic to nie dało!
Dalej silnik chodzi tak samo czyli jak się nagrzeje to coś w nim stuka na wolnych obrotach.
Na wiosnę zrobię jeszcze synchronizacje i zobaczymy czy coś pomoże.

SV650S k3
bikepics.com

8 lut 2011, o 21:11
SV Rider

Dziwna sprawa, tak jakby się gdzieś dławił co jakiś czas. To mało prawdopodobne, ale może paliwo jakieś słabe albo skropliło się w nim dużo wody przez te 2 miesiące? Zalej zbiornik świeżym paliwem, i tak kiedyś będziesz musiał to kiedyś zrobić ;)

9 lut 2011, o 00:13
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4