Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Główka ramy - wymiana łożysk
Autor |
Wiadomość |
jimbo22
motorowerzysta
Dołączył(a): 29 mar 2013, o 01:18 Posty: 79 Lokalizacja: Łomianki / W-wa
Moto: SV650N K5
|
Re: Główka ramy - wymiana łożysk
amor sprawdzony - nic złego nie widać. lekki luz na łożyskach w pionie jest, ale ponoć to normalne i nawet nowe miewają. To raczej nie powinno mieć wpływu na wężykowaanie bo pracuje w innej płaszczyźnie? czego szukać w amorze? luzu na teleskopie?
_________________ V8 i V2 klub
|
16 lip 2013, o 10:37 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
Moto: Z1000
|
Na łożyskach główki? Tam nie powinno być żadnego wyczuwalnego luzu. Na polskich drog...na nierównościach nawierzchni szybko wytłuczesz ślady w bieżni i łożysko będzie do wymiany.
_________________ SV 650S - Błękitny Ogórek -> Z1000 - Ognista pomarańcza
|
16 lip 2013, o 11:06 |
|
|
jimbo22
motorowerzysta
Dołączył(a): 29 mar 2013, o 01:18 Posty: 79 Lokalizacja: Łomianki / W-wa
Moto: SV650N K5
|
nie główki. odnosiłem się do łożysk pod amortyzatorem.
_________________ V8 i V2 klub
|
16 lip 2013, o 11:52 |
|
|
skowronp
motocyklista
|
Odświeżam kotleta. Jestem po wymianie - bezproblemowo jednak gumówka była konieczna. Ale podzielę się namiarami na sklep w warszawie z łożyskami - dostałem wszystko od ręki (SKT). Mają też sklep internetowy ale nie wiem jak z aktualnością tam stanów magazynowych. http://www.prema.com.plSV na wtrysku: łożyska główki ramy to 2x32006 55x30x17 (stożkowe). O uszczelniacze tutaj nie pytałem ale miłe panie na Jaktorowskiej pewnie coś by dobrały. łożysko koła przedniego 2x 6203 c3 (są i z metalem i z silikonem, brałem te drugie) łożysko koła tylnego 2x 6204 c3 + 1x 6205 c3 Uszczelniacz 22x40x7 (koło przód) Uszczelniacz 28x47x7 (koło tył) Uszczelniacz 35x62x7 (koło tył) Czas potrzebny amatorowi na wymianę w kołach i główce to około 4h (bez browarów niestety ).
|
8 sie 2013, o 16:41 |
|
|
jacekjj02
motocyklista
Moto: yamaha r6 rj11
|
wczescniej tez wezykowalo mu kolo> szlo na lagi tylko ze mial takie luzy na lozyskach ze nie bylo przenoszenia na kierownice a teraz jak ma dobre lozysko to idzie mu az na rece ;d dziwne uczucie ale mi sie wydaje ze powinienes sie do tego przyzwyczaic bo tak prawidlowo powinno byc a moze od tych luzow gdzies ci sie kierownica polozowala albo mocowanie kiery? a jak bedzie cie dalej denerwowac i nie bedziesz mogl sie przyzwyczaic to kup amortyzator skretu ;p
|
22 sie 2013, o 10:43 |
|
|
bula87
SV Rider
Dołączył(a): 1 cze 2012, o 11:06 Posty: 547 Lokalizacja: Barcelona
Moto: Piaggio Liberty ;)
|
Dzięki za rzeczową listę! moje pytanie czy to są wszystkie elementy niezbęde do wymiany łożysk: główki ramy i kół? (nie licząc wspomnianych uszczelniaczy do ramy) Takie pytanie, ile Cie ta impreza wyniosła? Bo będę moto remontował i zastanawiam się czy przy okazji powymieniać też łożyska czy zostawić to na zimę I ewentualnie jakich uszczelniaczy szukać do ramy żemy mieć już wszystko? Dzięki za info.
_________________ Maszyna: Suzuki SV650 N K3
|
12 wrz 2013, o 12:46 |
|
|
Frytek87
motocyklista
Dołączył(a): 27 sty 2014, o 21:12 Posty: 147 Lokalizacja: Złotoryja
Moto: SV 650S 2007
|
Dzisiaj wymieniałem łożysko główki ramy plus przednie koło łożysko główki NACHI japońskie łożysko z wysokiej półki 35 zł/szt łożysko koła przód NACHI 11 zł/szt uszczelniacz koła silikonowy 2,5zł/szt problem jest z uszczelniaczem dolnego łożyska główki ramy, najlepiej nie uszkodzic go podczas demontażu. Ja delikatnie naciołem oryginalna jeszcze bieżnie szlifierka młotek przecinak i poszło.
|
20 lut 2014, o 23:03 |
|
|
porucznikborewicz
motocyklista
Moto: SV650N K3
|
Czy można w normalnym sklepie tak jak łożyska kupić te uszczelniacze nad i pod łożyska główki ramy? Są na to jakieś oznaczenia? Albo da radę gdzieś je kupić same bez gównianych łożysk z chin w komplecie? edit: Zna ktoś może wymiary tych uszczelniaczy? edit2: ceny w ASO górny 65 zł dolny 35 zł
_________________ Szukam sposobu by kiedyś polecieć jak Ikar na skrzydłach tej wolności i jeśli mam jak on spaść, to spadnę jak on, ale szczęśliwy, bo żyłem naprawdę.
|
16 lip 2014, o 22:04 |
|
|