Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 9 sty 2025, o 19:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Sv 650 K4 zalewa go i nierówno pracuje!!! 
Autor Wiadomość
rowerzysta

Moto: SV 650N K4
Post Sv 650 K4 zalewa go i nierówno pracuje!!!
Otóż tak, zakupiłem SV650 z 2004 r., wszystko fajnie przy zakupie, uśmiech na twarzy itd. Próby pierwszej jazdy wszystko w porządku!!! No i się narobiło:( po zakupie mycie motocykla karcherem, pozostawienie na dwa dni i w sobotę pierwsza jazda. Moto odpalone, ja się ubieram no i siadam, ruszam a moto gaśnie, odpalam, ruszam i znowu gaśnie. Praca silnika jakby na jeden cylinder. Odpalam i ruszam podtrzymując go na wyższych obrotach. Moto jedzie ładnie, przyśpiesza, ale przy zatrzymaniu znowu gaśnie i nierówno pracuje. Pierwsze skojarzenie to po myciu pewnie zalane coś i musi odparować. Ale niestety po kilku km żadnej poprawy. Moto do mechanika. Wymiana świec, czyszczenie elektryki, sprawdzenie luzów zaworowych, przy okazji pełen serwis czyli oleje filtry itd. Co z tego, moto dalej zachowuje się jak wcześniej czyli na niskich obrotach nie pracuje równo, przy delikatnym przekręcaniu manetki gazu dławi się i z tłumika czuć benzynę. Mechanik mówi że za dużo dostaje paliwa i go zalewa. Moto ląduje u elektryka, błędów nie ma, wszystkie przewody elektryczne w porządku, ponowna wymiana świeć i nie ma poprawy:/ Zalany świeżym paliwem z dodatkiem do czyszczenia wtrysków, nie pomogło! Moto stoi od soboty. Pomóżcie!!! Może znacie przyczynę!!!

18 kwi 2013, o 17:25
SV Rider

Moto: sv650 k2 2002
Post Re: Sv 650 K4 zalewa go i nierówno pracuje!!!
oddaj do kogoś kto zna się na wtryskowych SV, a nie do "mechanika" :piwo:

18 kwi 2013, o 17:53
motocyklista

Moto: SV 650N K3
darodw78 napisał(a):
mycie motocykla karcherem,

Parę osób już to kiedyś odradzało.

Zapach paliwa z wydechu - brak iskry.
Sprawdzić który cylinder gubi iskrę, i jeszcze raz porządnie wszystko przeglądnąć.

Cudów nie ma.

Myjka daje takie ciśnienie, że woda może weszła do złączek albo rozpięła jakąś wiązkę uprzednio niedbale połączoną.

Albo zamoknięta fajka, przebicie na przewodach WN, zalana cewka, zwarcie na kablach sterujących. bo moduł zapłonowy powinien być dobrze zabezpieczony.
Może jeszcze zamoknięty airbox?
To a'propos pracy na jednym cylindrze.

Odczytać błędy z dealer mode
sprawdzić synchronizację
ustawić TPS
To pomaga przy nierównej pracy, falowaniu obrotów.

Ostatnio edytowano 18 kwi 2013, o 18:12 przez lessero, łącznie edytowano 1 raz

18 kwi 2013, o 17:57
motorowerzysta

Moto: SV650N 2005
Stawiam na ktoras fajke.

18 kwi 2013, o 18:08
rowerzysta

"Mechanik" chodzi mi o osobę, która naprawia motocykle i ma zarejestrowaną firmę. Iskra zarówno "mechanik" jak i elektryk stwierdzili że jest zbyt mała. Może to cewka będzie, jutro maja to sprawdzić z tym że nie mam zapasu i oni tez raczej nie mają, ale to ich "brocha" jak to sprawdzą, ja się na tym nie znam!

18 kwi 2013, o 18:45
rowerzysta

co do błędów, to nie ma żadnego błędu bo było to sprawdzane!

18 kwi 2013, o 18:46
SV Rider

Moto: TT1050
Co to za mechanik jak nie potrafi stwierdzić czy chodzi na jednym cylindrze i dlaczego? :omg:
Jak pracuje tylko jeden cylinder, to jedno kolanko wydechowe jest gorące, drugie zimne. Jak nie macie nowej cewki na podmianę, to zamieńcie cewki miejscami i sprawdźcie na którym cylindrze wtedy pracuje silnik. Jak coś się zmieni, to masz winnego. Pół godziny roboty...

19 kwi 2013, o 08:48
rowerzysta

Szczerze powiem to ja sie nie znam na tym wszystkim jestem laikiem! Ale problem jest w tym, że moto pracuje na jednym i drugim cylindrze, byłem przy tym jak elektryk kolejno odłaczał fajki ze świec i moto chodziło. Na wysokich obrotach jest w porządku a na niższych zalewa go, świece nowe zaraz sa czarne. Za duża dawka paliwa, tylko gdzie szukać przyczyny? Jadąc w zakresie 4 tys. obr to moto takie zamulone, powyżej wkręca się i zap.... jak szalone!!! Lasooch ty jesteś spec od takich spraw, czekałem na twoją wypowiedź i myślę że pomożesz. A co do tego mechanika, to może faktycznie nie za bardzo się zna, jak dzisiaj nie znajdzie usterki to zabieram moto i .... musze kogos znaleźć kto rozwiąże mój problem!
Jeden kolega mi podpowiada, że jak świece są czarne to znaczy że jest zła mieszanka i może to być wina czujnika temperatury, czy jest to możliwe i czy takie moga być skutki pracy silnika jak opisałem?

19 kwi 2013, o 09:14
motocyklista

Moto: SV650N 2004
Miałem podobny problem. Spróbuj podmienić od kogoś TPS :)

19 kwi 2013, o 19:48
rowerzysta

Odebrałem swoją sv-kę no i tak naprawdę jest dużo lepiej niż było, bo nie gaśnie ale mimo wszystko nie jest tak jak powinno być. Zakończyło się wyczyszczeniem elektroniki sprawdzeniem wszystkich przewodów, sprawdzenie luzów zaworowych i chyba tyle, bo nic mi więcej nie powiedział, a kasy wziął że szkoda gadać:/ ostatnia wizyta u tego "mechanika". Ale do rzeczy, co jest jeszcze nie tak: przy powolnym przekręcaniu manetki gazu do obrotów 4 tys. silnik nierówno pracuje i z rury widać jak wydobywa się czarny dymek, nie jest jego aż tak dużo ale jest to widoczne. Powyżej 4 tys silnik pracuje równo.
W tym tygodniu wybieram się na komputerową diagnostykę, może trzeba ustawić prawidłową mieszankę paliwa i moto będzie śmigać jak należy! Jak już to zrobię to napiszę jaka była główna przyczyna!

Ostatnio edytowano 23 paź 2013, o 07:45 przez darodw78, łącznie edytowano 1 raz

21 kwi 2013, o 11:21
rowerzysta

Witam! Problem mojej SV zdiagnozowany! Listwa wtryskowa wymieniona, regulacja przepustnic i problem znikł! Teraz jest wszystko w porządku!
Dziękuję za zainteresowanie! Zamykam temat!!!

9 maja 2013, o 17:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]