Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
slash
motorowerzysta
Dołączył(a): 22 lip 2012, o 21:30 Posty: 62 Lokalizacja: Szczecin
Moto: SV650
|
regeneracja zacisku
Witajcie! Ostatnio, przy wymianie klocków zauważyłem, że jeden z tłoczków w zacisku nie pracuje tak, jak powinien. Na allegro znalazłem zestawy naprawcze do svki, jednak nigdy zacisków nie rozbierałem..czy jest to skomplikowana czynność? Wymaga jakiś specjalistycznych narzędzi?
_________________ Pięknie żyj i tak umieraj, pozwól sobie na co chcesz! ;)
|
12 maja 2013, o 21:20 |
|
|
szermarcin
motorowerzysta
Dołączył(a): 18 mar 2012, o 16:13 Posty: 71 Lokalizacja: Bydgoszcz
Moto: SV650S 2005
|
Re: regeneracja zacisku
Sprawa bardzo prosta, miałem tylko trochę kłopotu z wyjęciem tłoczka, żeby go nie porysować, ale jeśli i tak go wymieniasz to śmiało można kombinerkami złapać i wyjdzie. Poradzisz sobie. A i przed wciśnięciem nowego tłoczka dobrze by było nowe uszczelki świeżym płynem hamulcowym posmarować, wtedy gładko wejdzie :-)
_________________ "Nie ważne dokąd, ważne że jeden ślad za tobą"
|
12 maja 2013, o 21:35 |
|
|
slash
motorowerzysta
Dołączył(a): 22 lip 2012, o 21:30 Posty: 62 Lokalizacja: Szczecin
Moto: SV650
|
Mimo, że taki zestaw jest dość drogi (około 200 zł) z tego co widzę, nie posiada tłoczków niestety..rzecz jest w tym, że ten tłoczek wszedł w zacisk i już z niego nie chce wyjść..ale demontowałeś cały zacisk czy dało się wyciągnąć ten tłoczek po wyjęciu klocka ham? Przykładowy zestaw naprawczy: http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-zaci ... 65268.html
_________________ Pięknie żyj i tak umieraj, pozwól sobie na co chcesz! ;)
|
12 maja 2013, o 21:49 |
|
|
hubi199
SV Rider
Moto: Sv 650N k3/mts1200
|
Też mam problem z zaciskami, ale po części udało mi się je ożywić, choć będę jeszcze je poprawiał. Spróbuj drugi tłoczek zablokować i klamką pompuj aż wysunie się drugi. Przeczyść (pewnie będziesz miał wżery, ale co z tym zrobić nie mam pojęcia, nie chce pogorszyć) ja używałem acetonu i szczoteczki. Kilka razy przeczyściłem i wcisnąłem go. Troche pomogło, ale jeszcze sporo brakuje.
|
12 maja 2013, o 21:58 |
|
|
szermarcin
motorowerzysta
Dołączył(a): 18 mar 2012, o 16:13 Posty: 71 Lokalizacja: Bydgoszcz
Moto: SV650S 2005
|
Tłoczek najlepiej wysunąć pompując klamką, ja się pośpieszyłem i najpierw zdemontowałem cały zacisk i miałem problem z wyjęciem, udało mi się to przez włożenie kombinerek do środka tłoczka, maksymalne rozszerzenie i zablokowanie w tej pozycji i powoli wyszedł. Poszukaj zestawu naprawczego jednego tłoczka, jest w nim tłoczek i 2 uszczelki, a kosztuje chyba połowę tego albo mniej.
_________________ "Nie ważne dokąd, ważne że jeden ślad za tobą"
|
12 maja 2013, o 22:44 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
Moto: Z1000
|
Tłoczek + uszczelki to 1/4 tematu, więc oszczędność pozorna
_________________ SV 650S - Błękitny Ogórek -> Z1000 - Ognista pomarańcza
|
13 maja 2013, o 01:49 |
|
|
zuczek33
SV Rider
Dołączył(a): 27 lip 2011, o 08:50 Posty: 629 Lokalizacja: Giżycko
Moto: GSX-R 750 K6
|
Ja w zeszla zime tez demontowalem zaciski i wlasnie zrobilem taki blad ze pierw spuscilem uklad. Mialem problem z wyciagnieciem tloczkow ale wpadlem na dosc smieszny pomysl. Na odpowietrznik zalozylem nożną pompke samochodową a caly zacisk owinalem w szmate bo jednak przy tym zabiegu tłoczki potrafia mocno wyleciec Gdy jeden wyjdzie, wkladalem go troszke z powrotem tak aby bez problemu go wyciagnac i blokowalem zeby w takiej pozycji zostal. Pozniej znow pompowalem i wylatywal drugi po czym pierwszy wyciągałem.
|
13 maja 2013, o 11:35 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|