Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 9 sty 2025, o 19:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Takiego stukania jeszcze nie było... 
Autor Wiadomość
rowerzysta

Moto: suzuki sv 650s 2004
Post Takiego stukania jeszcze nie było...
...tak mi się wydaje. Czytałem kilka wątków i raczej żaden nie pasuje do mojego.
Witam wszystki ( by the way :) )
Zauważyłem ostatnio dziwne stukanie z...no właśnie ciężko stwierdzić. Sam silnik chodzi ładnie, na jałowym biegu i na wolnych i na wyższych obrotach nic nie słychać. Skrzynia chodzi ładnie, ale przy ruszaniu i odpuszczeniu gazu lub po wrzuceniu na dwójkę przy niskich obrotach słychać taki dźwięk jakby...metaliczny, jakby metal pękał(?). Na zimnym raczej tego nie słychać, im silnik ciepleszy tym gorzej i częsciej sie to zdarza. Dźwięk dochodzi jakby spod siedziska, na pewno nie z przedniej części silnika, zdecydowanie tył. Po wjechaniu do podziemnego garażu i przysłuchaniu się dokładnie to chwilami miałem wrażenie jakby to łańcuch pękał. Wiem że to głupio brzmi ale już różne rzeczy przychodzą mi do głowy. Pod koniec tygodnia umówiony jestem z mechanikiem, ale może macie jakieś sugestie.
Ostatnio pisałem o kontrolce F1 która zaświecała się powyżej 140km/h. Okazało się że to jakiś czujnik położenia lub siłownik przepustnicy. Wymieniony i jest OK.
Pozdro.

24 cze 2013, o 19:26
motocyklista

Moto: SUZUKI SV 650N 2001
Post Re: Takiego stukania jeszcze nie było...
Ja pisałem ostatnio o podobnej sytuacji:

Cytuj:
Ostatnio zauważyłem, że w mojej Sv 650 z 2001 roku podczas samego momentu ruszania coś zaczęło stukać [wydaje mi się, że z lewej strony przy zębatce zdawczej] trwa to mniej więcej do 3000 obr/min [są to takie od 3 do 5 stuknięć], potem stukot ustaje, nie słychać go podczas hamowania silnikiem, tym bardziej podczas przyśpieszania na kolejnych biegach. Na biegu jałowym w motorze nic nie stuka, puka [na luzie po dodaniu gazu również nic nie stuka] słychać normalny charakterystyczny dźwięk tego silnika. Olej był wymieniany 2 miesiące temu, nie było w nim żadnych opiłków itd.

Pisałem z dwoma forumowiczami którzy mieli identycznej objawy. Powód w 2 przypadkach był ten sam zużyty / nie równo wyciągnięty łańcuch oraz zużyte zębatki, które podczas zwiększenia obrotów silnika mielą się na łańcuchu, a przy większych prędkościach nieprzyjemnie szumią. Głównie chodzi tu o zębatkę zdawczą przy silniku.

Sprawdź stan swojego układu napędowego. Pozdrawiam :)

24 cze 2013, o 20:11
rowerzysta

Heh, niesamowite. Dzięki.
Cieszę się, że nie napisałeś, że to coś w silniku itp. Zębatka to chyba nie będzie wielki koszt.

24 cze 2013, o 20:16
motocyklista

Moto: SUZUKI SV 650N 2001
Jeśli faktycznie okaże się że to napęd to radziłbym wymienić cały zestaw [2 zebatki + łańcuch] ceny nowego zestawu zaczynają się już od około 350-400zł [dobrej firmy DID]. Jeżeli wymienisz samą zębatkę na starym łańcuchu to po krótkim czasie łańcuch znowu ją zniszczy.

Możliwe, że jeszcze jakieś łożysko uległo zniszczeniu i podczas ruszania słychać stukot, ale ich koszt też nie jest wielki około 30zł.

PS. Wiem jak to jest, mi też czarne myśli przechodziły przez głowę :P przewrażliwieni jesteśmy.

24 cze 2013, o 20:23
rowerzysta

Ja trochę jestem bo dopiero go odebrałem po zrobieniu tego czujnika/siłownika położenia przepustnicy i innych zabiegach ( 600zł) a tutaj taka niespodzianka po raptech 200km przebiegu...no nic mam nadzieje, że to tylko to.
Dzięki za uspokojenie.

24 cze 2013, o 20:35
SV Rider

Moto: sv100s 2003
maciek mam podobnie, ale mi się wydaje że im dłużej jeździmy na moto to tym więcej słyszymy i się filmujemy :P oby tak było :)

24 cze 2013, o 22:01
Zobacz profil WWW
motorowerzysta

Moto: SV650S 2001
Tylko i nie tylko. Koszt przyzwoitych zębatek i łańcucha to ok 450 pln, jak nie masz zakuwarki to wydasz kolejne $$ za usługę. Na nierówno wyciągniętym łańcuchu trochę pojeździsz, byle nie za szybko. Na chwilę obecną zwróć uwagę czy łańcuch w żadnym z położeń nie jest za bardzo naciągnięty bo zajeździsz łożysko na wałku zdawczym.

24 cze 2013, o 22:02
SV Rider

Moto: suzuki sv 650S 99r.
maciek_m napisał(a):
Na zimnym raczej tego nie słychać, im silnik ciepleszy tym gorzej i częsciej sie to zdarza.

Obstawiam na łożysko na wałku zdawczym skoro im cieplejszy silnik tym głośniej słychać. Zastanawia mnie dla pierwszym biegu tego nie ma. A na kolejnych biegach tak samo szumi?

www.logo-ratio.pl

24 cze 2013, o 23:07
Zobacz profil WWW
rowerzysta

Na pierwszym biegu też tak jest przy odpuszczeniu gazu, ale na drugim jest już bardziej wyczuwalne. Później to już cięzko powiedzieć bo słabo słychać jak wiatr szumi w kasku :) ale zdaje się że też.Myslicie że 30km do mechanika spokojnie dojadę ?

25 cze 2013, o 18:27
SV Rider

Wrzuć film.

25 cze 2013, o 18:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]