Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 8 sty 2025, o 16:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
SV650S,K3,2003r. Rozgrzana gaśnie, czarne świece.film 
Autor Wiadomość
rowerzysta

Moto: SV650S SK3 2004
Post SV650S,K3,2003r. Rozgrzana gaśnie, czarne świece.film
Siemka, proszę o pomoc bo jestem w czarnej rozpaczy. ;(
Mam problem z moja SV650 K3 2003 r., polegający na tym iż po rozgrzaniu,tj osiągnięciu temp. ok 70-80 stopni silnik zaczyna nierówno pracować, na wolnych najczęściej gaśnie, bez dodania gazu nie odpali. Zrobiło mi się tak w listopadzie jak robiłem ostatnia jazdę, jechać ma moc, gasła na sprzęgle.
Była w ABC Motocykla w Gryficach gdzie wyregulowano czujniki położenia przepustnic jak i same przepustnice(paliła na jeden gar, do momentu rozgrzania. to pomogło). Mechanik stwierdził że silnik przytarty, mógł być przegrzany, bo termostat puszczał za późno.Nie prawda bo pilnuje temp i raz tylko mailem 105 stopni. Na to ze w takim razie za mało jeżdżona ( ?? ). Myślałem ze wtryski leja-sprawdzili, ciśnienie w cylindrach-jest ok, ogólnie trzymali się zatarcia i już,że rozgrzana ciężko kręci,bo już elementy rozszerzyły się i ciasno. Oleju nie brakowało płynu tez, na kole nic a nic nie jeździłem, płynu tez,rozgrzewam moto, nie kręcę do max obrotów.
Mam jakiś trop,powiedzcie czy to możliwe. Otóż pompa paliwa ciągle pompuje, zostawię zapłon na kwadrans- kwadrans brzęczy. Po regulacji wtrysków w moment zalewa silnik (przed reg nie zalewało a brzęczała tez ciągle). Podobno powinna się wyłączyć po jakimś czasie. Myślicie że za to odpowiada zawór,pompa,komputer? (ew. przekaźnik?). Może tam coś jest nie tak, np podaje za dużo paliwa i nie dopala paliwa a w rezultacie świece robią się czarne i iska jest do kitu? Bo świece po powiedzmy godzinie są czarne, i wtedy iskra licha,bokami skacze.A jak świeca czarna to za dużo paliwa. Przed wyjazdem do mechanika wymieniłem świece na nowe, dojechałem na miejsce i chodziła ładnie na miejscu, nie gasła ani nic. Myślałem założyć znowu nowe ale pewnie znowu szlag je trafi wiec nie tędy droga chyba.
Dodaje linki do 3 filmów, od temp ok siedemdziesiątpare stopni.Fakt faktem ze założone są świece już złe, i słaba iskra. Macie jakieś rady, czy jednak wymieniać silnik jak mechanik radzi?
Film 1 http://www.youtube.com/watch?v=qTkHzYLBeEA
Film 2 http://www.youtube.com/watch?v=GFYeSouauQE
Film 3 http://www.youtube.com/watch?v=Q4_wm187XZw

Proszę o pomoc, baaaaaardzo proszę

11 lut 2014, o 22:53
SV Rider

Moto: SV 650s k3
Post Re: SV650S,K3,2003r. Rozgrzana gaśnie, czarne świece.film
103-105 C* to temp załączanie sie wentylatorów. Sprawdzałeś błędy ??

pompa przy zapalaniu powinna uruchomia się na 2-3 sek i staje do momentu wciśnięcia rozrusznika.

11 lut 2014, o 23:13
SV Rider

Moto: H2 / RSV4 Factory
Może coś się spieprzyło z czujnikiem przepływu powietrza, dlatego wtryski leją i silnik się zalewa?

11 lut 2014, o 23:15
SV Rider

Moto: Sv 650N k3/mts1200
Sprawdz czujnik podciśnienia "IAP", również czujnik temperatury w airboxie (wartość oporu w różnych temp) do tego błędy (na forum jest opisane jak to zrobić)
Może sam ustaw tps (to również możesz sprawdzić, powinna być zmiana rezystancji) i przepustnice. Sprawdz również ssanie, może coś z nim nie tak jak powinno.

11 lut 2014, o 23:52
SV Rider

Moto: TT1050
Jeżeli po rozgrzaniu silnik gaśnie, to zacząłbym od sprawdzenia luzów zaworowych.
Działanie pompy paliwa oczywiście nie jest prawidłowe. Po przekręceniu kluczyka powinna nabić ciśnienie i się wyłączyć. Ponownie powinna się załączyć dopiero po zapaleniu silnika.

11 lut 2014, o 23:59
rowerzysta

Moto: SV650S SK3 2004
Post Re: SV650S,K3,2003r. wymiana instalacji
Witam, wiedząc, że sam nie poradzę sobie z problemem oddałem Suzi do Moto46 w szczecinie (ASO). Moto stało tam 5 tygodni i dowiedziałem się, iż nic nie poradzą mi ponieważ instalacja jest rzeźbiona, prawdopodobnie jest ona jak i komputer z innego motocykla ogólnie lipa :mur: . Niemniej jednak doszli za przyczyny,mianowicie pompa jest na krótko, ciągle pompuje, zalewa moto zanim odpali, a gdy już chodzi podaje za dużo paliwa.
Ja już sam nie wiem, czy jest sens ratować moto,robić czy jak. W ASO powiedział że ratunek to wymiana instalacji od lampy po lampę z wszystkimi przekaźnikami,kompem i reszta, ale u nich koszt przerośnie wartość moto 3x.
Chyba warto kupić takową z demontażu i wymienić, jak uważacie? w sumie to rama prosta,silnik zdrowy i ogólnie jest ok.
Możecie polecić dobrego mechanika-magika ze Szczecina,Nowogardu,Goleniowa,Płot, ogólnie zachodniopomorskie?

Tak jeszcze się zastanawiam, czy nie da się zastosować jakiegoś innego rozwiązania z ta pompa, jakiś oddzielny sterownik/przekaźnik który gdy ciśnienie będzie należyte wyłączałby pompę.
Proszę o pomoc, jestem załamany stanem rzeczy. ;(

PS. Jak to jest z immobilizerem? Jest,tak ? to z kompem muszę mieć co najmniej klucz a najlepiej to i stacyjkę?

29 mar 2014, o 00:00
SV Rider

Moto: SV 650s k3
Post Re: SV650S,K3,2003r. wymiana instalacji
leon267 napisał(a):
Niemniej jednak doszli za przyczyny,mianowicie pompa jest na krótko, ciągle pompuje, zalewa moto zanim odpali, a gdy już chodzi podaje za dużo paliwa.

Zawsze mi się wydawało że pompa chodzi cały czas tak samo, a tylko regulator paliwa na listwie utrzymuje zadane ciśnienie, natomiast wtryski (czasy otwarcia) są regulowanie sygnałem z kompa.

Może ktoś z okolicy będzie w stanie użyczyć ci moto na testy (wyjąć twojego kompa wsadzić do jego sprawnego) odpada komputer uszkodzony. W SV nie ma imo a na 100% w k3. Coś mi się wydaje że panowie z aso coś bujają w obłokach.

Znajdź dobrego elektromechanika niech ci sprawdzi wiązkę co i jak bo schematy są do tego później, kompa, i trzeba metodycznie eliminować następne rzeczy.To nie prom kosmiczny żeby nie dało się ogarnąć tematu.

29 mar 2014, o 09:13
motorowerzysta

Moto: SV 650 K6
Kolega Rene ma rację. Nawet jeśli pompa chodzi cały czas na krótko ,to i tak nie naleje paliwa w cylindry żeby je zalewać tyko komputer poprzez wtryski steruje całą dawką paliwa.
Dobrze byłoby sprawdzić na innym sterowniku i świecach, bo takie z iskrą po bokach to też lipa.
Jeśli nie to, to może zły zapłon, czujnik położenia wału czy coś.

29 mar 2014, o 10:42
SV Rider

Moto: Sv 650N k3/mts1200
Może pierwsze co zrób to zdjęcie ecu (pod kanapą jest) powinno być mitsubishi. z jedną kostką. A ssanie nie jest cały czas włączone?

29 mar 2014, o 17:30
motocyklista

Moto: RSV1000 Factory
W K3 ssaniem (fast idle) steruje już komputer. Warto popatrzyć przez pierwszy otwór w ramie patrząc od przodu po lewej stronie czy krzywka od STV po włączeniu zapłonu obraca się do końca a potem wraca do mniej więcej połowy. Po odpaleniu silnika tak krzywka powinna stopniowo przymykać przepustnice STV.

30 mar 2014, o 00:52
rowerzysta

Moto: SV650N 2003
Po obejrzeniu filmików stwierdzam kolego, że masz to samo co ja w k3. Otóż sugeruję wymianę wtrysków. U mnie wszystkie objawy ustały. Polecam mechanik Kuki na Grochowskiej w Warszawie. Pozdrawiam

11 kwi 2014, o 10:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]