Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 8 sty 2025, o 17:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Galfer - Przewody hamulcowe w stalowym oplocie SV 650 ABS 
Autor Wiadomość
motocyklista

Moto: SV650 2008 ABS
Post Galfer - Przewody hamulcowe w stalowym oplocie SV 650 ABS
Witam,

Ogólnie, to chciałem się pochwalić, bo jakiś czas temu kupiłem sobie przewody hamulcowe do wersji ABS.

Ponieważ jest problem z dostaniem kompletu przewodów do wersji ABS udało mi się znaleźć 2 opcje:
1. zakup w USA na http://www.svracingparts.com/ od Blaira Laytona (155$)
2. HEL - co prawda nie mają gotowego zestawu, tylko sam przód (390zł), tył dorobiliby gdybym przysłał im przewody na wzór. Komplet 650 ale pan mi zaproponował 10% rabatu za poszerzenie asortymentu.

Ponieważ mam znajomego, który regularnie lata do USA stwierdziłem, że kupię gotowy zestaw no i staneło na opcji nr 1. Za przesyłkę zapłaciłem 10$ i do tego Blair namówił mnie na odpowietrznik (banjo bleeder) za 20$ (w prawym górnym rogu zdjęcia) no i ogólnie bardzo szybko i wyczerpująco odpowiadał mi na wszystkie pytania i nie ukrywam, że jego podejście do klienta miało duży wpływ, że jednak wybrałem ofertę od niego. Poza tym zestaw zawiera absolutnie wszystko, śruby podkładki i nawet jest płyta z instrukcją.

Na razie przewody leżą na stole, bo SVka jest jeszcze rozkręcona na części pierwsze ze względu na wypadek i po woli wraca do życia. Jak będzie już wszystko złożone, to zrobię fotki i wrzucę co i jak.

Rok temu rozważałem już zakup tego zestawu, tylko koszty wysyłki do UE zmniejszały opłacalność tego zakupu, bo było to wtedy 61$ z ubezpieczeniem lub 51 w przypadku usunięcia pudełka (choć teraz patrząc nie widzę, żeby to specjalnie zmieniło rozmiary) w przypadku dodatkowych zestawów dochodziło 12$ za każdy kolejny (z ubezpieczeniem). Tak informuję, gdyby ktoś planował zbiorowe zakupy. Nie wiem, może teraz coś się zmieniło, ale taka była sytuacja rok temu.

Na koniec jeszcze fotka upragnionych przewodów.

Obrazek

9 mar 2014, o 22:33
SV Rider

Moto: SV650N AD2000
Post Re: Galfer - Przewody hamulcowe w stalowym oplocie SV 650 AB
Do czego jest ten odpowietrznik? Bo początkowo pomyślałem, że służy do odpowietrzania pompy hamulcowej, ale on jest zdecydowanie do mocowania jednego przewodu.

9 mar 2014, o 22:46
SV Rider

Moto: SV650s k3
Inkling napisał(a):
Do czego jest ten odpowietrznik? Bo początkowo pomyślałem, że służy do odpowietrzania pompy hamulcowej, ale on jest zdecydowanie do mocowania jednego przewodu.

A nie czasem do zacisku?

9 mar 2014, o 23:04
SV Rider

Ale:
1) tylko jeden, skoro zaciski są trzy?
2) przecież każdy zacisk ma swój własny odpowietrznik?

Na marginesie - bo zainteresował mnie ten banjo-bleeder i zrobiłem krótki research - wszyscy wiemy, jak upierdliwe może być odpowietrzanie pompy. Czy podwójna śruba banjo z odpowietrznikiem może być rozwiązaniem (piszę o podwójnej, bo mam z przodu układ F)? http://www.ebay.com/itm/Venhill-Banjo-B ... 1202202608

9 mar 2014, o 23:09
motocyklista

Banjo bleeder mocowany jest do pompy hamulca. Jest to wersja single, bo tylko jeden przewód odchodzi od pompy, w układzie bez abs można zrobić wersję double i poprowadzić przewody bezpośrednio do zacisków. Oczywiście odpowietrza tylko przód. Czy warto i jak się sprawdza wyjdzie w praniu.

9 mar 2014, o 23:21
SV Rider

Wypas, czyli tak, jak myślałem! Daj znać, jak się sprawdza, ok? Twój kolega, jak rozumiem, usilnie Cię namawiał - możesz przytoczyć jego argumenty?
Pozdro!

9 mar 2014, o 23:22
SV Rider

Moto: X11
W HEL też zachwalają strasznie te odpowietrzniki ale cena jakoś nie przemawia za eksperymentowaniem.

9 mar 2014, o 23:44
motocyklista

Jak to będzie funkcjonować, to na początek będę wiedział z drugiej ręki, bo mój mechanik i tak będzie mi wszytko montował. Twierdzi, że on takich wymysłów nie potrzebuje, bo radzi sobie bez problemu. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że będę miał już przewody stalowe, to chciałem sobie ułatwić wymianę płynu w przyszłości.

Blair nie jest żadnym moim kolegą, po prostu ma taki fajny bezpośredni kontakt i spodobało mi się, jak szybko i chętnie odpowiadał na moje wszystkie pytania, pomimo tego, że nie wiedział, czy kupię coś czy nie. Zresztą jak pisałem pierwsze rozmowy odbyłem z nim rok temu i po ładnych paru miesiącach wróciłem do dyskusji a on nadal z tym samym zapałem "zdobywał klienta".
Odnośnie banjo bleeder napisał mi tyle:

"Hi Piotr, The one other item that I highly recommend you order and install at the same time is the CT Single Banjo Bleeder, $19.95, for your front brake master cylinder. It will make both the initial bleeding and ongoing maintenance of your ABS brake system so much easier and quicker. All the better Euro Bikes and All Aftermarket Master Cylinders and now all the Japanese Sport Bikes like GSXR, CBR 600/1000, Kawasaki and Yamaha come with the Banjo Bleeder built in as Standard Equipment for the same reasons,

Your Bike and your Brakes will Thank you for it."

A że gonił mnie termin ze względu na powrót znajomego ze stanów, to trochę pod wpływem impulsu podjąłem decyzję o zakupie. Koniec końców i tak wyszło mnie taniej niż u nas bo ok. 570 PLN za wszytko z wysyłką.

9 mar 2014, o 23:51
SV Rider

Moto: H2 / RSV4 Factory
Blair miał fajne quickshiftery NextUP do gaźnikowych SV...

10 mar 2014, o 00:19
SV Rider

Dzięki!

10 mar 2014, o 01:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]