Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 8 sty 2025, o 16:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Łańcuch 
Autor Wiadomość
motocyklista

Moto: Różne, co popadnie
Post Łańcuch
Witam,

wczoraj trochę poszperałem serwisowo przy moim moto. Chciałem ustawić naciąg łańcucha. Szedłem zgodnie z serwisówką i z 4 cm zrobiłem naciąg 2 cm (licząc od dołu do góry, czyli średnio po 1 cm z dołu i 1 cm z góry). Niestety, za cholerę nie mogę ustawić równo tych wskaźników po obu stronach śruby mocującej tylne koło. Z lewej mam 3 kreski, z prawej 4 (licząc od początku). Próbowałem poluzować lewą stronę, ale łańcuch się rozjeżdżał, przy dociągnięciu prawej strony był zbyt napięty. Dokręciłem wszystko i na stojaku wrzuciłem 1, po czym pozwoliłem na ułożenie się łańcucha. Niby wszystko gra, ale stając z tyłu zauważyłem, że zębatka zdawcza nie pracuje równo, to znaczy widać lekkie odchylenie podczas pracy łańcucha.

Jakieś porady, jak poprawnie dociągnąć koło? Poluzowałem tylną śrubę, dokręciłem po równo śruby regulujące, a i tak za cholerę nie ruszyło. Ktoś miał podobny problem i poradziłby wyjaśniając łopatologicznie? :) I jeszcze jedno, czy blaszka z tyłu (ta przy śrubach regulujących) musi sztywno przylegać do wahacza? Bo w pewnym momencie ustawiłem łańcuch, a ta blaszka (z prawej strony moto) po prostu miała luz (śruba regulująca była ustawiona od wahacza, a palcami mogłem ją delikatnie poruszyć).

24 kwi 2014, o 09:21
Zobacz profil WWW
motocyklista

Moto: SV650s K5
Post Re: Łańcuch
Blaszka musi dotykać wahacza, bo potem Ci się przestawi samo koło.
Ja robi to tak że ustawiam sobie lewym naciągiem tak żeby łańcuch był prawie naciągnięty, potem ustawiam sobie prawy do takiej samej pozycji, sprawdzam naciąg łańcucha i w zależności od tego czy trzeba go dociągnąć czy poluźnić przekręcam śruby od regulacji o tyle samo obrotu z każdej strony. Potem dokręcić ośkę i wsio.

24 kwi 2014, o 14:07
motocyklista

Moto: Różne, co popadnie
Post Re: Łańcuch
Dzięki, zrobiłem jak pisałeś i ustawiłem po równo na obu stronach :) Luz ma 2-2,5 cm, więc jest ok.

Czy u siebie też macie delikatne odchylenia, gdy łańcuch pracuje bez obciążenia? Chodzi mi o to, czy widać nierówną (minimalnie) pracę koła i zębatki zdawczej. Poprzedni właściciel moto miał trochę źle ustawioną lewą stronę do prawej strony na wahaczu, przez co łańcuch nie jest rozciągnięty równomiernie. Wielkich odchyleń nie ma, ale jak koło obraca się na stojaku to widać delikatne ruchy zębatki zdawczej i koła.

25 kwi 2014, o 04:10
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]