Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 4 sty 2025, o 06:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Moto gasnie podczas jazdy... 
Autor Wiadomość
rowerzysta

Moto: 650 99
Post Moto gasnie podczas jazdy...
Witam, znowu ja.

Gaziniki w SVce juz sa wyregulowane i chodzi super. Zamiast na 3k obrotach to teraz jak powinna na 1.200 :)

Mechanik zrobil dobra robote. Ale oczywiscie pieknie juz byc nie moze.

Jechalem sobie po obwodnicy okolo 120kmh moze troszke wiecej no i poczulem strate mocy. Motor zgasl zaraz po tym i zwijalem na luzie na pobocze. Postalem okolo 3 minut, pokrecilem troszke i motor dosc szybko odpalil od nowa tyle ze tym razem tylko na przednim tloku.

Dojechalem do zjazdu okolo 500m na jednym tloku i tylni tlok znow odpalil i juz bylo OK. Pochodzil na luzie spowrotem na dwoch tlokach no i ruszylem dalej w droge.

Wszystko bylo OK na niskich predkosciach. Wytestowalem jeszcze raz i znow dalem troszke gazu powyzej 100kmh no i znow 1 tlok padl. Motor nie zgasl ale jechalem na 1 garze okolo 1min. Bez zatrzymywania sie drugi gar odpalil jak powoli jechalem...

Wracajac do domu (okolo 15km) jechalem ponizej 100kmh i bylo wszystko ok.

Tylnia cewke wyczyscilem juz wczesniej (miesiac temu) bo mialem problem z odpaleniem. Po wyczysczeniu juz odpalal ok no ale jak widac teraz gasnie na wiekszych predkosciach.

Kabel wyciagalem i tez wydaje sie idealny. Jutro zamienie tylnia fajke z SVki 2004 bo kolega ma i wytestuje na wylotówie jeszcze raz sprawdzic czy padnie gar.
Jezeli padnie to bede zgubiony poniewaz nie mam pojecia jak poprawnie wytestowac cewke czy jest uszkodzona i nie znam sie na elektryce.

Powinienem zamienic cala cewke z kablem od kolegi? SVki 2004 maja te same cewki co 1999?
Jakies pomysly? czytalem o problemach podobnych jednak nikt nie potrafil odpowiedziec abym zrozumial..

Sucho bylo a swiece maja 1 miesiac.

Dzieki z gory!!

14 mar 2015, o 23:15
motocyklista

Moto: SV650N 2002
Post Re: Moto gasnie podczas jazdy...
Napewno jest problem z przewodzeniem. Z tego co wiem to cewka we wtryskowej jest ta sama, więc spróbuj zamienić bo podejrzewam, że nowa cewka załatwi problem ;)

15 mar 2015, o 01:09
rowerzysta

Cewka jest inna :/ Jakas taka mniejsza niz moja.

Zanim kupie nowa cewke chcialbym sie upewnic ze to tego wina. Czy moglo by cos jeszcze innego powodowac moje objawy?

Nie rozumiem jak kabel/cewka nagle mogla sama sie o tak uszkodzic?

EDIT: Jeszcze taka uwaga: "Solenoid" czyli rozrusznik pod siedzeniem mam zrobiony eksperymentalny poniewaz stary sie spalil juz dawno. Mam tam wszystko dobrze porobione ALE czy jest mozliwosc ze cos z rozrusznika powoduje strate napiecia czy rozrusznik wazny jest tylko przy odpalaniu?

Jezeli czyni jakas funkcje podczas jazdy to moze to jego wina? Kable mam tam porobione wlasne. Odpala super i nie grzeje sie tam nic wiec stwierdzam ze jest wszysto OK?

Dokladnie mowie o tym:
Obrazek

16 mar 2015, o 13:32
rowerzysta

Dzis przyszla mi cewka i fajka. Zamontowalem i ruszylem w droge na prosta.
2 razy zrobilem od 0-120 i na koncu znow poczulem strate mocy i silnik chodzil na jednym tloku. Po 2-5 sekundach silnik znow zaczal dzialac na 2 tloki.

Co teraz?
Nowa swieca wadliwa?
Sprawdzic 2 kable prowadzace do cewki?
Modul?
Cos z silnikiem?

Braklo mi juz pomyslow...

19 mar 2015, o 22:09
SV Rider

Moto: <SV650N>
ewidentnie coś nie łączy podczas wibracji

19 mar 2015, o 22:22
rowerzysta

Ale gdyby bylo to nie laczenie podczas wibracji do dlaczego dopiero na wyzszych predkosciach.

Zmienie dzis swiece na stara ktora mi chodzila bo cholera wie czy moze wadliwej nie dostalem w sklepie.

20 mar 2015, o 17:20
rowerzysta

Dobra. Mam update.

Wymienilem tylnia swiece na stara. Znow to samo.

Pomyslalem ze ten ogien z rury ktory mi strzela odkad ustawione zostaly gazniki to moze byc spowodowane nadmiarem paliwa?

Moze leci za duzo benzyny i zalewa tlok?

Doslownie za kazdym razem jak motor spada na 3k RPM to strzela z rury z ogniem. Fajne to jest ale wg mnie tak mocno nie powinno strzelac.

Dodam tez ze motor jak by sie dlawil, plul i jak zatrzymam sie to odrazu wraca do normy.

21 mar 2015, o 01:36
SV Rider

Moto: SV650S 2001
Widocznie mechanikowi też się podobało, że strzela ogniem. W końcu od czegoś te motocykle są :)

Albo zmień mechanika albo zrób sobie dzisiaj dzień majsterkowicza. Sprawdź luzy zaworowe, wyczyść gaźniki, wyreguluj wg serwisówki i zsynchronizuj je. Wszystkie te czynności są opisane na forum, należy poszukać.

Nie mam pojęcie czy to pomoże ale:
1. przygotujesz motocykl do sezonu,
2. wyeliminujesz pewne niewiadome.

A czy regulowanie gaźnika pomoże powie Ci kolor tylnej świecy. Wrzuć zdjęcie, ktoś Ci podpowie.

21 mar 2015, o 06:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]