Autor |
Wiadomość |
pryndki
motorowerzysta
Moto: SV650
|
PYTANIE PROBLEM ZE STUKANIEM W ZAWIESZENIU!
Witam, mam problem. Dosiadłem ostatnio swoją svke od dłuzszego czasu. Gdy jeżdzę strasznie stuka mi przód w każdym małym dołeczku, nierówności, o większych dziurach nie mówię bo jak wpadnę to jeden wielki huk i dupa boli. Czy wy też tak macie? Co może być przyczyną? Powymieniałem filtry oleje, ale nic z lagami i łozyskiem nie robilem. Czy wasze svki też tak stukają i wam całe moto aż lata na dołeczkach małych? Proszę o pomoc
|
28 mar 2015, o 19:44 |
|
|
hubi199
SV Rider
Moto: Sv 650N k3/mts1200
|
Re: PYTANIE PROBLEM ZE STUKANIEM W ZAWIESZENIU!
Też tak mam. U mnie napewno tarcze do wymiany, a łożysko swoje też już przeszło. Zobacz czy latają ci tarcze na nitach, na postoju przy wciśniętej klamce może usłyszysz podobny głos.
|
28 mar 2015, o 22:53 |
|
|
Marpol
SV Rider
Moto: CBR 1000 RR
|
w 1 kolejności olej w lagach i uszczelniacze ( czasem nawet nie widać jak przepuszczają a oliwy ubywa) możesz zalać 15 w bo jak masz klękające sprężyny to troche to spowolni proces
_________________ Hard Work Beats Talent.
|
28 mar 2015, o 23:17 |
|
|
pryndki
motorowerzysta
|
Z łozyskiem nie widze problemów zadnych luzów,problemow ze skretem kierownicy nie mam, ustawienia regulacji napiecia z przodu są standardowe, lagi suche nic nie widac a jazda jest okropna, minimalna nierownosc i moto całe podskakuje i jeden wielki stuk az nie mowie o komforcie jazdy bo rece odpadaja z tego podskakiwania.
|
28 mar 2015, o 23:28 |
|
|
hubi199
SV Rider
Moto: Sv 650N k3/mts1200
|
Kierownica nie służy do trzymania się, a jak sama nazwa wskazuje, kierowania. Sprawdz ten olej w lagach (musisz do środka zajrzeć) i tarcze. U mnie łożysko niby też w miare było, ale luz spory był na nim (choć problemu jeszcze nie rozwiązałem z przodem).
|
28 mar 2015, o 23:47 |
|
|
Rozkosmany
SV Rider
Dołączył(a): 21 sie 2013, o 21:06 Posty: 2164 Lokalizacja: Crewkerne
Moto: SV 650S
|
No u mnie tak było z olejem 20W. Nawet jak kiery się nie trzymałem to plomby z zębów wylatywały (stare bo stare, ale kilka zębów fabrycznych jeszcze mam i jestem do nich przywiązany) Stwierdziłem jednak że olej kosztuje mniej niz dentysta i dokonałem zapowbiegawczo samouleczenia sie i do dentysty nie pójdę. Nie żebym się bał Oczywiście A tak co do kierownicy to zdaje się że ona zmieniła płeć. Bo kiedyś to urządzenie nazywało się > kierownik. sam kiedyś nawet słyszałem jak ktoś z blaszaka na krawaciarskich blachach krzyczał : Teeeee! Eeeeeee! Kto cie za kierownik posadził ty .............. itd. Dalej nie pamietam Mnie to rybka bo zaledwie przychaczyłem letko o lusterko. Ale młoda to i chciała mu obkopać blaszaka i jeszcze coś bonusowo zdemontować. W zasadzie miała rację, bo to było na naszym lubelskim terenie I powinien wząść poprawkę że nikt z cwaniactwem liczyc się nie bedzie.
|
29 mar 2015, o 11:35 |
|
|
koroviov
SV Rider
Moto: SV650 SS
|
Cytat z filmu "Vabank". "Ostatni raz za kierownik siadasz. Będziesz jeździł. Dupą po nieheblowanej desce"."
A do tematu: 1. Zawsze tak było czy pojawiło się? Kiedy? 2. Jeździłeś innymi SV i było inaczej? 3. Jeździł ktoś Twoim SV-kiem i potwierdza?
A tak w ogóle to może tłucze Ci sie coś innego. Coś co jest blisko i odzywa się na dziurach i potęguje wrażenie.
_________________ Najlepszą metodą tunningu jest obniżenie masy. Masy motocyklisty.
|
29 mar 2015, o 12:24 |
|
|
pryndki
motorowerzysta
|
Dziś polatałem trochę po rejonie, gdzieś tak od 90 km/h jak puszczę kierownicę to widać i czuć drganie fajery, mam wrażenie że koło nie trzyma się drogi, no i plomby wyskakują z zębów przy jeździe dupa boli i tyle. Przejechałem się kiedyś sv-ką kumpla nie było czegoś takiego, nikomu nie dawałem swoją jeździć jeszcze , raz nawet złapałem shimmy (dobrze że przy 60km/h). Jednym słowem niepewna jazda.
|
29 mar 2015, o 19:03 |
|
|
pryndki
motorowerzysta
|
Opona jest ok, cisnienie w oponach ok, tarcza hamulcowa nie widze problemu z nia, jak ruszam kierownicą chodzi płynnie nie czuję zadnych oporów ani zacięć. Mam mało czasu na załatwianie mechaników, teraz kilka dni przed świętami jest lipa. Myślę sam nad zmianą łożyska ramy i zalanie nowego oleju do lagow, moze ktos juz mial takie zjawisko prosze o pomoc
|
29 mar 2015, o 19:15 |
|
|
SHVAYA
motocyklista
Dołączył(a): 4 cze 2010, o 14:19 Posty: 198 Lokalizacja: Piła/Poznań
Moto: SV650S K9
|
a zawieszenie sie ugina, czy nie bardzo? bo tego mi brakuje
w sensie pracuje jakoś normalnie? jak naciśniesz na półkę ręką, to dobija czy co?
cały Twój opis brzmi, jakbyś miał beton zamiast oleju w zawieszeniu
_________________ SV650S K9
|
29 mar 2015, o 23:24 |
|
|
Marpol
SV Rider
Moto: CBR 1000 RR
|
lagi mogą być suche ok ale nie zapominaj że od spodu jest śruba spustowa której nikt nie kontroluje i jak sie cos kapie to nawet może nie być widać po najprostszej lini oporu wymiana samego oleju to kilkanaście minut roboty olej agip 1 l to koszt ok 40 zł ja bym jednak rozebrał ... uszczelniacze roz 10,5 z olejem bel ray 15 kosztowały mnie 77 zł z przesyłką robiłem w tamtym tyg ( nie leje 20 bo mam korki z rególacją chyba od gixa ) a po co ma sprzęt cierpieć ? Rozbierz przemyj złóż może będzie po problemie.
_________________ Hard Work Beats Talent.
|
30 mar 2015, o 11:22 |
|
|
Inkling
SV Rider
Dołączył(a): 18 lip 2010, o 11:47 Posty: 2539 Lokalizacja: Częstochowa/Kraków
Moto: SV650N AD2000
|
Marpol ma 100% racji.
|
30 mar 2015, o 11:25 |
|
|
pryndki
motorowerzysta
|
Jak to sie nazywa? Chodzi mi o ten czarny element pod kierownica, u mnie jest popekany skrzypiacy
|
30 mar 2015, o 11:49 |
|
|
malina666
motocyklista
Dołączył(a): 19 wrz 2012, o 10:12 Posty: 160 Lokalizacja: Warszawa Bemowo
Moto: SV650N 2003
|
to jest osłona łozyska głowki ramy jeśli sie nie mylę.
|
30 mar 2015, o 11:52 |
|
|
koroviov
SV Rider
Moto: SV650 SS
|
Jakby oleju nie miał to by bujało. Jak nie pracuje to raczej za dużo wlane lub coś w klasie lepkości zbliżonej do smaru ŁT.
Spróbuj tak. Podnieś motor trzymając za pułki i zrób pomiar od dolnej pułki do uszczelniacza. Następnie połóż spokojnie koło i niech się ugnie pod własnym ciężarem. Trzeci pomiar zrób siedząc na motorze. Będzie coś wiecej wiadomo.
_________________ Najlepszą metodą tunningu jest obniżenie masy. Masy motocyklisty.
|
30 mar 2015, o 16:05 |
|
|
pryndki
motorowerzysta
|
Ok problem rozwiązany, zalany nowy olej do lag, zmienione przy okazji łożyska główki ramy, wyważanie koła. Drgania kierownicy zniknęły, zawieszenie ładnie pracuje, dupa już nie boli Pozdrawiam !
|
2 kwi 2015, o 16:44 |
|
|