Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Inne obroty w pionie i przechyle
Autor |
Wiadomość |
mat_mrago
motorowerzysta
Dołączył(a): 12 maja 2011, o 20:08 Posty: 73 Lokalizacja: Mrągowo War-Maz
Moto: 636 06'
|
Inne obroty w pionie i przechyle
Problem(?) wygląda tak. Przy zimnym silniku (nagrzanym na tyle aby chodził bez ssania na wolnych) zauważyłem, że jak stoi na stopce to ma niższe obroty niż gdy postawię go w pion. Na nagrzanym dobrze silniku tego nie ma. Spotkał się ktoś może z czymś takim?
Dodatkowo: Po odpaleniu na zimno + ssanie silnik wkręca się tak pod 2.5-3 tys na moment i obroty spadają do 1.5 ok. Co jakiś czas słychać takie jakby stuknięcie (w tym momencie jakby na moment przerwie) po czym nadal pracuje. Nie wiem czy ma to związek z tym co napisałem wyżej ale nigdy nie próbowałem go odpalać w pionie na zimno. Zawsze stoi się grzeje, a ja w tym czasie zamykam garaż, ubieram się itp. Dopiero dziś pomyślałem, że może to mieć jakiś związek, a może nie... Olej świeżutki, jeśli ma to coś do rzeczy.
Z góry dzięki
|
22 wrz 2011, o 15:34 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Re: Inne obroty w pionie i przechyle
A czy to na pewno jest związane z przechyłem, a nie ze skręconą kierownicą? Linki gazu się nie zaczepiają o coś?
Co do drugiej sprawy, to rozebrałbym gaźniki, wyczyścił, sprawdził nastawy. Silnik powinien na ssaniu pracować na równych obrotach, nie powinny one maleć. Dla zimnego silnika i w pełni włączonego ssania prawidłowe obroty to ok. 3tys.
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
22 wrz 2011, o 19:21 |
|
|
mat_mrago
motorowerzysta
|
Wydaje mi się, że z przechyłem, ale dziś to sprawdzę...
Co do obrotów, to odpalam na 2/4 - 3/4 ssania około, oroty skoczą do 2.5-3tys, spadną i w miarę nagrzewania się rosną, także chyba tak to powinno wyglądać. Niepokoją mnie tylko te stuki w czasie nagrzewania... Reguluję ssanie tak, żeby grzał się na ok 2 tys.
|
23 wrz 2011, o 09:08 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
No to ze ssaniem faktycznie wszystko jest w porządku. Stuki brzmią trochę tak jakby wypadał pojedynczy zapłon?
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
23 wrz 2011, o 11:49 |
|
|
mat_mrago
motorowerzysta
|
Takie jakby puknięcie, coś w stylu jakby łańcuszek się nagle napiął. Dziś może postaram się nagrać filmik, bo trochę ciężko to wytłumaczyć... EDIT: Zmiana obrotów ma związek z przechyłem, ruchy kierownicą nie mają nic do rzeczy... Any suggestions? Film nagram najprawdopodobniej jutro, dziś ktoś mnie uprzedził i wziął z domu aparat
|
23 wrz 2011, o 14:44 |
|
|
DANEK
SV Rider
Moto: MT01
|
Też o tym pomyślałem, że to chyba jest taki powód hałasu. Pewnie w czasie jazdy też mu wypada pojedynczy , ale do tego pewnie już będzie oddzielny temat jak już ruszymy z mijesca po tym przechyle.
23 wrz 2011, o 20:50 |
|
|
mat_mrago
motorowerzysta
|
W czasię jazdy nie ma żadnego, najmniejszego zająknięcia w czasie pracy... Także tematu nie będzie Tak nawiasem DANEK to wyczuwam lekką ironię w Twojej wypowiedzi
|
23 wrz 2011, o 21:02 |
|
|
silver
SV Rider
Dołączył(a): 22 lip 2010, o 22:42 Posty: 908 Lokalizacja: Września/Poznań -> PWR/PO
Moto: SV 1000S
|
Chyba wiem, o czym piszesz. w moim poprzednim moto też czasem się zdarzalo cos takiego przy odpalaniu. Raz czy dwa stuknąl, obroty delikatnie spadly, ale po chwili moto pracowal bez zajaknięcia i nigdy później, nawet w dlugiej trasie nic takiego się nie dzialo. Zawory mialem regulowane, gaźniki też, wymienilem swiece, filtr tez byl nowy. Uznalem więc, że ten typ tak ma i już - nie przejmowalem sie i jeździlem, moto ani razu nie zawiódl.
_________________ SV 650S Y --> SV 1000S K4
|
23 wrz 2011, o 21:32 |
|
|
DANEK
SV Rider
Moto: MT01
|
OT: no troszkę taki dzień miałem, sory
25 wrz 2011, o 10:26 |