Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
układ napędowy - zębatki plus łańcuch
Autor |
Wiadomość |
jedker
pieszy
Moto: SV650N 2004
|
układ napędowy - zębatki plus łańcuch
Szukam napędu do swojej SVki. Powiedzcie proszę bo jestem świeży jaka jest różnica w zębatkach i łańcuchach. Konkretnie chodzi o to, że szukam już całego zestawu, ale niektórzy dają w tylnej zębatce 48 zębów, inni 45, a jeszcze inni 44. Łańcuchy też mają 108 bądź 110 ogniw. Skąd ta różnica i czy to na coś ona wpływa. Wg sprzedawców podane zestawy pasują do mojej SV. Dodam że to SV 650 N 2004 rok. Może dla niektórych głupie pytanie, ale dopiero uczę się i chciałbym zrobić wszystko porządnie.z góry dzieki
|
26 cze 2012, o 22:33 |
|
|
duraj
motocyklista
Moto: SV650S 2003
|
Re: układ napędowy - zębatki plus łańcuch
Są odpowiednie długości i wielkości zębatek do wersji S i do N, szukaj już było na forum.
|
26 cze 2012, o 22:42 |
|
|
Pedros
Łowca
Moto: Perła - Smerf
|
Zmienia się zębatki na większe/mniejsze celem poprawy osiągów. Zmiana o 2-3 zęby więcej/mniej jest nieodczuwalna. Sam zmieniałem cały napęd z oryginału Nka '04 (chyba 44zęby było) na 47. Więcej ogniw masz po to żeby móc dopasować sobie do naciągu łańcucha, odcinasz jedno czy dwa jak jest nie potrzebnie za luźno. I jak będziesz kupował napęd, to łączenie ogniw koniecznie ZAKÓWKĄ.
_________________ JEŚLI KIEDYKOLWIEK BĘDZIE CI ŹLE, BĘDZIESZ MIAŁ PROBLEM, BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ MOJEJ POMOCY, TO PAMIĘTAJ NIE DZWOŃ DO MNIE
|
26 cze 2012, o 22:44 |
|
|
jedker
pieszy
|
Dzieki wielkie. Pedros powiedz jeszcze jak można jeszcze łączyć ogniwa? Bo o "łączeniu" w ofertach sprzedawców nic nie ma. nawet w larssonie nie ma szczegółów o łączeniu
|
26 cze 2012, o 22:57 |
|
|
Pedros
Łowca
Moto: Perła - Smerf
|
ogniwa laczy sie zakowka, lub zapinka. Lancuch kupujesz rozlaczony i musisz go polaczyc. Najlepiej jak zrobi to ktos kto ma o tym pojecie, da sie to zrobic za pomoca mlotka i kombinerek, ale jak nie czujesz sie na silach to daj komus do zrobienia. Zakowka jest pewniejsza, jak sama nazwa mowi ogniwo jest zakute, zapinka to kawalek blachy laczacy ogniwa, ktorego wolalbym nie uzywac nie wyglada na bezpieczny jak dla mnie, aczkolwiek ludzie na tym jezdza, zapinke za to sam sobie zalozysz. Ja bym jednak doradzal zakowke.
Na serio sa tutaj juz tematy o tym, lec do szukajki.
_________________ JEŚLI KIEDYKOLWIEK BĘDZIE CI ŹLE, BĘDZIESZ MIAŁ PROBLEM, BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ MOJEJ POMOCY, TO PAMIĘTAJ NIE DZWOŃ DO MNIE
|
26 cze 2012, o 23:23 |
|
|
jedker
pieszy
|
kumam już o co chodzi. A łańcuch zakłada doświadczony mechanik - także spoko. Dzięki wielkie
|
26 cze 2012, o 23:27 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|