Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 25 gru 2024, o 19:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
wymiana silnika w sv650 K1 na silnik z K2 
Autor Wiadomość
pieszy

Moto: SV650S 1999
Post wymiana silnika w sv650 K1 na silnik z K2
Czołem forumowicze, w minionym sezonie padł mi silnik, najprawdopodobniej panewki, bo zaczał pracowac, jakby ktoś nasypał złomu do środka, przeanalizowałem ew. remont i okazało sie, ze jest abstrakcyjnie drogi, postanowiłem poszukać silnika, niestety nie ma tego za dużo, ale trafiłem na opinie, że od K2 takze bedzie pasował, tylko oczywiscie trzeba przełożyc gaźniki.
Ponoż miało to być plug and play.
Niestety były pewne róznice, ale dało się po dopasowywać chłodnicę, zamienic kolektory ssace ze strego silnika kable od silnika z wtyczkami takze pasowały, oprócz jednego z lewej strony, w starym silniku, ale on nie miał wtyczki tylko był zasiepiony.
Następne kwiatki to dwa przewody do czujnika temperatury na termostacie , który to ma tylko jedna wsuwkę i nie wiem gdzie podpiąc masowy:-(
została mi z instalacji jeszze jedna wtyczka, która jest ponoc odpowiedzialna zgodnie ze schematem za czujnik temperetuty gażników, ale nie mam pojecia gdzie ja włożyć, czy w ogóle jest potrzebna???
Pozostawiłe je pókico luźno.
został mi jeszcze jeden wąż podciśnienia z prawej strony, który także nie wiem gdziepodpiąć.
Reszta podłączona, silnik kreci, ale nie odpala, nie pali sietakze kontrolka luzu na desce.
Moze ktos ma jakis pomysł??
mam oryginalnego manuala ze schematami opisami etc. ale tych niuansów nie mogę znaleźć.
Będę wdzięczny za każdą pomoc.

29 cze 2024, o 12:06
SV Rider

Moto: Sv 650N k3/mts1200
Post Re: wymiana silnika w sv650 K1 na silnik z K2
Hmm myślałem, że k1 i K2 są identyczne
A termostat możesz przerzucić od starego?
Tak samo jak z czujnikiem luzu?
Podciśnienie nie do airboxa ?
Może to odma ? Jak nie odoala (z innego tematu) ziabc czy czujnik wału jest prawidłowo podpięty i daje sygnał.

30 cze 2024, o 06:19
SV Rider

Moto: SV650N AD2000
K1 i K2 to te same silniki. Oba na gaźnikach. Różnić się mogą tylko kolorem dekli (K2 ma szare, a K1 - niekoniecznie).

9 lip 2024, o 12:46
pieszy

Moto: SV650S 1999
Dzięki za info, ja mam silnik z gaźnikami a kupiłem silnik który miał zasilanie wtryskowe.
konstrukcyjnie silnik pasuje z małymi poprawkami jak zaslepienie jakichs podcisnien w górnych częściach pokryw zaworowych, bo stary takich nie miał.
Termostat wziąłem od starego i instalacja jest od starego, ale nie zmienia to faktu, ze sa dwa przewody od termostatu, a na termostacie tylko jedno złacze zapewne +.
pytanie co z czujnikiem luzu, gdzie powinien sie znajdować, bo przewody podłaczyłe tak jak było w starym i napięcie na nich jest.
Rurka podciśnienie wolna jest z trujnika pod zbiornikiem, bo dwa podciśnienia do Air boksa z silnika równiez sa w tym nowym i pasuja bez problemu.
Istotne jest takze to, ze napięcie na cewkach mam na obu końcówkach, a nie jestem pewien, czy tak powinno być, a jak zmierzyłem natężenie prądu miedzi końcówką przewodu, a końcówka cewki to mam aż 17A:-(

11 lip 2024, o 12:50
SV Rider

Moto: SV650N AD2000
Znajdź posty Łukasza - na forum pod pseudonimem Suzi Mua. On robił ten swap i dokładnie opisał, co i jak.

15 lip 2024, o 20:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]